2022 Yılının Google ve Türkiye'nin Arama Trendleri
2022 Yılının Google ve Türkiye'nin Arama Trendleri
01 Haziran 2022
Aysu Çelik

İyimserlik ve Belirsiz Ruh Halleri

Avrupa, Orta Doğu ve Afrika genelindeki internet kullanıcıları, 2022 Google arama trendlerine bakıldığında dünya gündeminden oldukça etkilendiği gözlemlenmiştir. Ukrayna'daki savaş ile "Ukrayna'ya yardım” arama ilgisi Birleşik Krallık'ta büyük oranda artmış, iki yıllık pandemi sürecinin ve kısıtlamaların sona ermesi ile insanların sosyalleşme ve seyahatlere olan özlemi de, bu konularla ilgili arama hacimlerinin artmasına neden olmuştur.

Google, yılın başından itibaren hızla yükselen binlerce aramayı analiz etti. Yapılan analizler sonucunda Google, 2022’yi “iyimserlik ve belirsiz ruh halleri”nin yılı olarak isimlendiriyor. İnsanlar merak ettiklerini öğrenmek ve kaygılarını gidermek için sorularına yanıt bulmak adına Google aramaları kullanıyor ve aramaların en çok yoğunlaştığı kategoriler yani trend konuları ise şu şekilde: 

  • Sosyalleşme
  • Sağlık
  • Seyahat
  • Ekonomi 

  • Sosyalleşme

Kısıtlamaların kaldırılması ile birlikte dışarı çıkma, özel gün kıyafetleri ve özel günlere dair yapılacaklara yönelik Google Arama ilgisi artmıştır. 2022'de çok sayıda düğün yapılacağı için kullanıcıların özel gün için plan yapması gerekiyor. Google verilerine göre, İspanya'da "yaz düğünü daveti" ve Belçika'da "kadın parti kıyafetleri" için arama ilgisi %400 oranında artmıştır. Bir başka veriye göre de, Türkiye'de "kahvaltı mekanları" için arama ilgisi %725 ve İtalya'da "yemek yenecek yerler" için arama ilgisi %240 oranında artış göstermiştir.

  • Seyahat Planları

Google Arama trendleri, kısıtlamalar kalktıkça değişiyor. Bir çok kullanıcı planlar yapmaya başladıkça dolayısıyla da seyahatlere olan ilgi artmıştır. Yapılan anketlere göre ülkelerdeki katılımcıların %10'u 2022 için seyahat rezervasyonu yapmış, %26'sı ise seyahat fikirlerine göz atıyor veya araştırma yapıyor. Pandemi kısıtlamalarının tamamen kalkma zamanı belirsiz olduğu için bazı kullanıcıların çok uzun vadeli planlar yapmaktan çekindiği gözlemlenmiştir. Almanya'da "son dakika tatil" teriminin arama ilgisi 11 kat artmıştır.

  • Sağlık

Google Arama trendleri, pandemi ile hem beden hem ruh sağlığımıza çok daha önem verdiğimizi gösteriyor. Google verilerine göre, Türkiye'de "ağız ve diş sağlığı" bakımı hakkındaki arama ilgisi %35 artış göstermiştir. Çekya'da "sıcak yoga" için arama ilgisi %650, Suudi Arabistan'da "mevsimsel depresyon" için arama ilgisi %165 artmıştır.

  • Ekonomi

Ülkeler hem pandeminin olumsuzlukları hem de çıkan savaşlar sebebi ile ekonomik kaygılar yaşıyor. Yüksek enflasyon ile hayatın pahalılaşması da ekonomik kaygılara neden oluyor. Ekonomik durumumuzu yönetmek ve geleceğimizi planlamak, kaygılarımızı gidermek için Google Arama'ya başvuruyoruz. Google verilerine göre, Türkiye'de "yıllık enflasyon" için arama ilgisi %200 artış, Fransa'da "tasarruf hesabı" için arama ilgisi %55 artış göstermiştir 2022'de ekonomik kaygıya neden olan konulardan biri artan enerji fiyatları olmuştur. Türkiye'de "benzin fiyatları" için arama ilgisi %630 artış, Birleşik Krallık'ta ise "enerji faturaları" için arama ilgisi %500 artış göstermiştir. Ayrıca, emekli maaşlarına olan aramada 2022 yılında artmıştır. Belirli yaş üstü kullanıcılar pandemi sonrası hayattaki önceliklerini yeniden gözden geçirerek erken emekli olmanın yollarını aradığı gözlenmiştir. Danimarka'da "erken emeklilik ödemesi" için arama ilgisi %260, Türkiye'de ise "maaşı hesaplama" için arama ilgisi %125 artış göstermiştir.


 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04