2022 YÜKSELEN KÜÇÜK İŞLETME ARAMA TRENDLERİ
2022 YÜKSELEN KÜÇÜK İŞLETME ARAMA TRENDLERİ
07 Ekim 2022
Muhammet Daş

2022 YÜKSELEN KÜÇÜK İŞLETME ARAMA TRENDLERİ

Merakla beklenen 2022 yılı arama trendleri Semrush tarafından paylaşıldı. Şimdi paylaşılan rapor doğrultusunda küçük işletmelerle ilgili arama trendlerini birlikte inceleyelim.

Semrush’ın raporunda küçük işletmelerle ilgili dikkat çeken nokta şu ki, özellikle küçük bir işletme açma ile ilgili aramaların arttığı görülüyor. Sektörel aramalar ilgi alanlarına yönelik aramaların arttığını hangi alanlara yaptırımlar yapılması gerektiği hakkında aramaların ise sıklaştığını ifade ediyor. Rapordaki veriler, Semrush tarafından toplanan anahtar kelime ve arama hacmi bilgileriyle hazırlanırken küçük işletmelere olan ilgi bu bilgileri doğrular nitelikte. Semrush, zaman içinde organik arama performansına yönelik trafik artış eğilimlerini analiz ettikten sonra, hangi küçük işletme kategorilerinin online ortamda daha iyi performans gösterdiğini de paylaşıyor.

İşletme Açmaya Yönelik Yapılan Aramalar

İşletme açma konusuna dair kişilerin yaptığı çeşitli aramalar için arama hacmine bakıldığında ortaya çıkan veriler oldukça dikkat çekici. Son dört yılda, “açık işletme” aramalarının sayısı %21 arttı. İşletme açma niyetindeki kişilerin yaptığı aramaların çoğu Ocak ve Mart aylarında gerçekleşiyor. 2018’den 2022’ye kadar, küçük işletme kurmakla ilgili her şeyin aranma sayısı %76 arttı. Bu veriler bizlere belli dönemlerde aramaların yoğunluğunu gösterirken 2018-2022 yılları arasında bile küçük işletmelere olan ilginin devasa olduğunu ve bu trendin yükselerek devam ettiğini gösteriyor.

En Popüler Küçük İşletme Kategorileri

Küçük bir işletme kurmaya yönelik genel ilgi hızla yükselirken, arama hacmi, işletme sahiplerinin butik açmak üzerine yoğunlaştığını gösteriyor. Girişimcilerin yaklaşık %20’si butik açmak istiyorken, “Bir Etsy işine başlamak” tüm arama yapanların neredeyse beşte biri için çekici görünüyor. Kategori en çok aranan küçük işletmelerin ikinci sırasına girdiğinden, otomatlar en önemli verilere sahip gibi görünüyor. Rapor, bölgeler arasındaki arama eğilimlerini analiz ederek şunları buluyor: “Etsy, temizlik, butik” üçlüsü, her eyaletin ilk 3’ünde tamamen veya kısmen mevcut. Eyaletlerin tam yarısında kahve dükkanları da en çok aranan ilk 3 küçük işletme kategorisine giriyor. Montana ve Vermont araştırmacıları da teslimat hizmetlerini potansiyel bir girişim olarak görüyor.

Yüksek Sıralamalı Organik Anahtar Kelimelerin Payına Göre En İyi 10 Küçük İşletme Sitesi Kategorisi

Raporda hangi küçük işletme sitesi kategorilerinin yüksek sıralamalı organik anahtar kelimelerde en büyük paya sahip olduğu da paylaşılıyor. İşte sırayla listelenen kategoriler ve ardından alan adının ilk 10’da yer aldığı organik anahtar kelime sayısı:

  • Yayıncılık (publishing): 45.581 
  • Çevrimiçi Medya: 10.116 
  • Veteriner: 9,379 
  • Eğlence: 6.627
  • Tüketici Hizmetleri: 3.518 
  • Tüketim Malları: 3.339
  • İnşaat Malzemeleri: 2.957 
  • Müzik: 2.593 
  • İnsan Kaynakları: 2.145 
  • Yiyecek ve İçecekler: 1.839

‘Küçük İşletme’ İle İlgili En Sık Gerçekleştirilen Aramalar

Aşağıda belirtilen arama sonuçları kapsamında “girişimci” olmak isteyenlerin yapacakları işi belirlemeye, kuracakları sistemi oluşturmaya ve yönetmeye dair aramalar yapmaktan ziyade maddi imkan sağlama konusunda daha fazla arayış halinde oldukları ve bu sorunu çözmeye çalıştıkları gözlemleniyor.

  • Küçük işletme kredileri 
  • Küçük işletme hibeleri 
  • Küçük işletme yönetimi 
  • Küçük işletme fikirleri 
  • Küçük bir işletmeye nasıl başlanır

Yukarıda belirttiğimiz veriler ışığında günümüzde insanların kendi işlerini kurmakla ilgili birçok arama yaptıkları, bu aramaların bireysel olarak oluşturabilecekleri bir sistem ve iş olmasına dikkat ettikleri fakat maddi imkan sağlamak konusunda bir arayışları olduğunu ifade etmek mümkündür. Yapacakları işleri pazarlama konusunda ise “Dijital Pazarlama Yöntemlerine” başvuranların sayısının oldukça yüksek olduğu söylenebilir. Son yıllarda dijital pazarlama yöntemlerine başvuranların oranının %1500 arttığı gerçeği göz önüne alındığında denilebilir ki insanlar artık potansiyel müşterilerinin bir dükkânı önünden geçerken fark eden kişiler değil, sosyal medya ve diğer mecraları kullanan kişiler olduğunu düşünmekte.

KAYNAKÇA:

https://www.aramamotoru.com/2022de-yukselen-kucuk-isletme-arama-trendleri/
https://www.beytullahgunes.com/2022/07/2022de-yukselen-kucuk-isletme-arama-trendleri.html
https://ikas.com/tr/blog/e-ticarette-yeni-trendler-2022
 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04