Apple Uygulamalarında Reklam Dönemi Başlıyor
Apple Uygulamalarında Reklam Dönemi Başlıyor
11 Kasım 2022
Muhammet Daş

Apple Uygulamalarında Reklam Dönemi Başlıyor

iPhone uygulamalarında reklam dönemi başlıyor mu? Apple'ın kendi uygulamalarına reklam alacağı söylentileri üzerine gözler dijital dünyanın en büyük firmalarından olan Apple’da.  Apple, iPhone ve iPad'deki uygulamalarına reklam yerleştirmeye hazırlanıyor olabilir. 

Bloomberg'den Mark Gurman'ın yeni raporu Apple kullanıcılarını harekete geçirdi. Bu son rapora göre teknoloji devi Apple, cihazlarına önceden yüklediği Harita, Books ve Podcasts gibi uygulamalarda reklam göstermek istiyor. Bilindiği üzere App Store'da “önerilen uygulamalar” şeklinde halihazırda bir reklam içeriği bulunuyor. App Store'da gösterilen bu reklamların ise kullanıcıları rahatsız ettiğini söylemek pek mümkün değil. Örneğin 'fotoğraf düzenleme' şeklinde arama yapan bir kullanıcı, yaptığı aramaya ilişkin çıkan sonuçların en üst kısmında Apple'a reklam veren uygulamaları görüyor. Şimdiyse Apple, benzer bir stratejiyi diğer uygulamalarına da yerleştirecek. Örneğin, Harita uygulamasında bir restoran aradığınızda, Apple'a reklam veren işletmeler aramanın en üstünde görünecek. Bu sayede firmaların reklam verimliliği oldukça artacak.

Gurman, Apple'ın şimdilik ayarlar kısmı gibi IOS'un çeşitli bölümlerine kişiselleştirilmiş reklam içerikleri koymayacağını da belirtti. Şu anda Harita başta olmak üzere iPhone uygulamalarında herhangi bir reklam bulunmuyor. Bu durumu fırsata çevirmek isteyen Apple, reklam ifadesinin kafa karışıklığı yaratmasından korkuyor. Bundan dolayı öne çıkarılacak içeriklere “reklamdır” gibi bir ibare yerleştirmeyi de planlayan Apple, çalışmalarını sürdürüyor.

Apple’ın Apple TV Plus hizmeti için de reklamlı bir aboneliğin test edilebileceği düşünülüyor. Disney+ ve Netflix gibi rakip platformlar reklamlı abonelikler üzerinde çalışırken, Apple'ın da düşük fiyatlı reklamlı seçenek sunması bekleniyor.

Apple, reklam gelirlerini artırmak için App Store'dan sonra Haritalar uygulamasına da arama reklamları eklemek üzere çalışmalarını devam ettirirken, Mark Gurman’ın haber bülteni Power On'da aktardıklarına göre Apple Reklam Platformları GMY'si Todd Teresi, şu anda 4 milyar dolar civarında olan yıllık geliri, çift haneli sayılara taşımak istiyor. Bu bağlamda Haritalar uygulamasında sponsorluk arama sonuçlarını test etmeye hazırlanan şirket, arama reklamlarını ilerleyen dönemde Apple Books ve Apple Podcasts'e de taşıyabilir. Apple'ın reklam gelirleri; App Store arama reklamları, Apple News'teki reklamlar, Apple Stocks'un haberler sekmesindeki reklamlar ve MLB Friday Night Baseball yayınına alınan reklamların bir kısmı üzerinden elde ediliyor.

Geçtiğimiz yıllarda App Store'un yayına aldığı gizlilik politikaları, uygulama geliştiriciler ve reklamverenler arasında büyük tartışmalara yol açmıştı. Özellikle uygulama izleme şeffaflığı, reklamverenlerin App Store'a belli bir süre temkinli yaklaşmasına neden oldu. Ancak ATT'nin uygulamaya konulmasından ve yaygın bir şekilde benimsenmesinden bu yana geçen bir yılda, uygulamaların %80'i ATT sistemini uyguladı. iOS pazarlama bütçeleri de başlangıçtaki düşüşün ardından 2021'in ikinci yarısında %65 arttı. Bu açıdan bakıldığında Apple'ın uygulama ağına ekleyeceği yeni sponsorlu alanlarla, gelirlerini artırma hedefine orta vadede ulaşması olası diyebiliriz.
 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04