Dünden Bugüne Meta
Dünden Bugüne Meta
30 Kasım 2022
Aysu Çelik

Dünden Bugüne Meta

Meta, yani eski adıyla Facebook, 2004 yılından günümüze kadar büyük gelişim ve değişimler yaşamıştır. Şimdi hep birlikte Meta’nın gelişim adımlarını inceleyelim…

Facebook kuruluş tarihi olarak 2004 yılına dayanır. Bilindiği üzere Facebook, kurucusu Mark Zuckerberg tarafından 2004 yılında hayata geçirildi. Harvard öğrencilerinin birbirleriyle tanışması ve sosyalleşmesi amacıyla kurulan Facebook inanılmaz bir ilgi ile karşılanmıştı. Kurulduktan 1 ay sonra üniversitenin yarısı Facebook üyesi olmuştu ve bu başarı elbette bununla da sınırlı kalmayacaktı. Zuckerberg, kurmuş olduğu sistemin başarısını artırmak için çevresindeki birkaç kişiden destek alarak çalışmalarını büyüttü. Hatta Paypal’dan 500.000 dolar değerinde bir destek alarak kurulduğu yıl 1 milyon kullanıcıya ulaştı ve büyük bir gelişim gösterdi. Zaman ilerledikçe Facebook 2.000 üniversiteye ve 25.000 liseye hitap eden bir sosyal medya aracı haline gelmişti. Tarihler 11 Eylül 2006 olduğunda ise internetteki tüm kullanıcılara hitap etmeye başladı.

Facebook bu dönemlerinde kişilere ücretsiz profil hizmeti sunarken gelirlerini banner ve sponsor linklerden elde etti. Sürekli yapılan değişikliklerle Facebook aslında insanlara sürekli gelişen ve değişen bir platform olduğu mesajını veriyordu. Ancak platforma eklenen her yeni özellik kullanıcılardan toplanan verileri daha iyi işlemek ve kullanıcıları daha iyi tanımak üzere kullanılıyordu. 2009'dan itibaren tüm dünyada çok hızlı şekilde büyümeye başlayan Facebook, artık herkesin dilindeydi. 

Yukarıdaki istatistiklerde de yer aldığı gibi 2017 yılı itibariyle müthiş bir aktif kullanıcı kitlesine ulaşan ve elinde milyarlarca veri bulunduran Facebook, bu verileri etkili bir şekilde kullanarak büyük başarılar elde etti. Facebook'un sahip olduğu, işlediği ve reklamverenlere sunduğu veriler şirketin değerini fazlasıyla artırdı. Facebook artık kendi başına devasa bir markaydı ve hedeflerini günden güne büyüterek tüm sosyal medyayı etkisi altına alacak ilk adımı Instagram’ı satın alarak atmış oldu. 2012 yılında satın aldığı Instagram ile dünyayı kasıp kavuran Zuckerberg, 2014 yılında WhatsApp uygulamasını da bünyesine dahil ederek veri akışını devam ettirecek devasa adımlarını sürdürdü.

Bunun yanı sıra geleneksel medyanın zayıflamasının nedenlerinden olan Facebook artık geleneksel medyaya da kucak açmıştı. Milyarlarca dolarlık şirketler akın akın Facebook'a gelmeye başladılar. Aynı zamanda dijital ortamda yayın yapan siteler de trafik kaynaklarını Facebook'tan sağlamaya koyuldu. Facebook'un, kullanıcılarına ilgi duydukları içerikleri göstermek için ana akışta gerçekleştirdiği algoritma değişiklikleri ise artık tepki çekmeye başlamıştı. Facebook markaların, şirketlerin ve yayıncıların erişimlerini bir nebze olsun kısmaya ve onları reklam vermeye davet etmeye başlamıştı. Bu şekilde büyümeye ve gelişmeye devam ederken şirketin adının kötü haberlere karıştığı tek konu veri gizliliğiydi. Veri gizliliği sorununun şirketin büyüme hızına zarar verdiği aşikardı. Örneğin WhatsApp verilerinin Facebook verileri ile birleştirileceği haberi gelecek büyük tepkilerin temelini oluşturmuştu. Şirketin adı 2016 ABD seçimleriyle bile anıldı. Milyonlarca seçmenin verisinin kullanıldığı iddiası tüm dünyada yankı uyandırdı. Bu iddialar WhatsApp ve Instagram’ın kurucularının istifası ile sonuçlandı. Facebook yoluna değer kaybı ile devam etse de hala zirvede duruyordu.

Zuckerberg’in VR teknolojisiyle ilgili yaptığı açıklamalar kullanıcıları heyecanlandırırken Metaverse’ün gelişimi de bu çalışmaları oldukça hızlandırdı. Metaverse evreninin kripto paralar ile aldığı yatırımlar ve oluşturduğu trend, 2021 yılında şirketin isim değişikliğine giderek “Facebook” yerine “Meta” adını kullanmaya başlamasıyla devasa boyutlara ulaştı. Reklamcılık faaliyetleri açısından baktığımızda çalışmalarını e-ticaret ile birleştiren Meta, milyarlarca insana reklam göstererek, kişilerin ihtiyaçlarına uygun mal ve hizmetleri Meta reklamları sayesinde kullanıcılarına sunarak reklamcılık sektörünün de vazgeçilmez bir parçası oldu.

2004 yılında başlayan bu yolculuk kapsamında bizleri gelecekte daha nelerin beklediği ise merak konusu.
 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04