E-Ticarette Yeni Dönem Başlıyor : Güven Damgası
E-Ticarette Yeni Dönem Başlıyor : Güven Damgası
18 Aralık 2018
Dijital Uzmanı

Güven Damgası Nedir?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının geçtiğimiz günlerde tebliğ ettiği güven damgası ile e-ticaret sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Güven damgası ile e-ticaret sitelerinin belli kriterleri karşılaması bekleniyor ve bakanlık ancak bu kriterleri sağlayan e-ticaret sitelerine güven damgası verilmesini  kararlaştırdı. Güven damgasına sahip olmayan e-ticaret sitelerinde satışların önemli ölçüde düşeceği ve reklam harcamalarından beklenen performansın alınamayacağı tahmin ediliyor. Bu yazımızda güven damgası verilebilmesi için sağlanması beklenen kriterleri ve başvurunun nasıl yapılacağını anlattık.

Başvuru için Hangi Kriterleri Sağlamak Gerekir?

E-ticaret firmalarının güven damgasına sağlaması gereken bazı koşullar bulunmaktadır. Sizler için aşağıda bu kritlerleri listeledik.

  • Sitede sergilenen ürünlerin gerçek boyutlarını gösteren fotoğraflar kullanılmalı ve kargo fiyatı, kargo süresi gibi bilgilerin açıkça belirtilmiş olması gerekmektedir.
  • Hizmeti verenin, hizmet kapsamının ve süresisinin açıkça belirtilmiş olması gerekmektedir.
  • Tüketicinin aldığı ürün ile ilgili talep ve şikayetlerini rahatça iletebileceği bir iletişim sayfası ve aktif bir telefon hattının sağlanması gerekmektedir.
  • Güven damgası başvurusundan en fazla 3 ay önce olmak şartı ile sızıntı testinin yaptırılmış olması ve her yıl testin en az bir kez uygulanması beklenmektedir.
  • Kişisel bilgileri ve ödeme bilgilerini içeren işlemlerin tamamının SSL teknolojisi ile güvenli şekilde yapılması beklenmektedir.
  • Kullanımı veya satışı yasak olan ürünler ile ilgili kanuni yükümlülüklere uyulması beklenmektedir.
  • E-ticarette ilgili ürünün içeriği, stok bilgisi, malzemeleri ve ölçü bilgilerinin yanı sıra teknik özellikleri, garanti ve kullanım koşullarına da yer verilmesi ayrıca ilgili ürünün kimler tarafından kullanılabileceği ve teknik bir desteğe ihtiyaç duyulduğunda kimler tarafından bu desteğin sağlanacağının da belirtilmesi gerekmektedir.
  • Satılan ürünlere ait içeriğin, stok bilgisinin, yapımında kullanılan malzemelerin ve beden bilgilerinin ayrıca teknik bilgilerinin ve garanti / kullanım koşullarının yer alması gerekmektedir.
  • E-ticaret sitesinde ürünü hangi yaş aralığında hangi cinsiyette veya hangi özellikte kişilerin kullanabileceği yer almalıdır.
  • Gerekli durumlarda ürün ile ilgili teknik desteğin kimler veya hangi kurumlar ile verileceği açıkça belirtilmiş olmalıdır.

Güven Damgası Ücretlendirmesi Nasıl?

Güven damgasının ücret tarifesinin de aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi olduğu açıklandı.

  Düşük İşlem Hacmi Orta İşlem Hacmi Yüksek İşlem Hacmi
İşlem Sayısı 0 - 20.000 20.000 - 1 Milyon  > 1 Milyon
Ücret Tarifesi 3.000 ₺ 5.000 ₺ 15.000 ₺

 

Güven Damgası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Güven damgası başvurusu ineternet üzerinden https://www.guvendamgasi.org.tr web sayfasından yapılabiliyor. Başvuru sayfasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Ayrıca başvuru ile ilgili aklınıza takılan bilgileri sormak için ve başvurunuzu doğru bir şekilde yapabilmek için aşağıdaki formu doldurarak Dijital Uzmanı E-ticaret Ekibinden ücretsiz detaylı bilgi alabilirsiniz.

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04