En Popüler 4 E-Ticaret Türü
En Popüler 4 E-Ticaret Türü
18 Nisan 2023
Zeynep Aksoy

En Popüler 4 E-Ticaret Türü

Dijitalde yaşanan devrim niteliğinde değişimler, internetin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiği son 20 yıl, tüm bu dönüşümlerin günlük hayatta karşımıza çıkan yansımaları ve izdüşümleri... Elbette  bu konuyla direkt olarak bağlantılı olan online alışveriş ve satış süreçleri de artık her an her yerde bizimle. E-ticaret, tartışmasız bir şekilde günlük yaşamımızın ayrılmaz bir parçası. Online alışverişin gelişimi ve yükselişi, hız ve pratik çözümlerle buluştuğundan beri tüm isteklerimiz adeta parmağımızın ucunda. Özellikle pandemi döneminden sonra insanların evlerindeki rahatlıklarından ödün vermeden tek tıkla ürün ve hizmet satın almaya yönelik eğilimlerinin artmasıyla birlikte artık iyice farklı bir boyuta ulaştığımız açık. Online alışveriş daha önce hiç olmadığı kadar etkin hale gelmiş bulunuyor. Bu noktada, işletmelerin ürün veya hizmetlerini pazarlarken sektörlerine uygun olarak farklı e-ticaret türleri arasından hangisi kapsamında faaliyet göstereceklerini de bilmeleri ve belirlemeleri gerekiyor. Öyleyse gelin hep birlikte e-ticaret türlerini ve benzersiz özelliklerini keşfedelim.

1. İşletmeden Tüketiciye (B2C) E-ticaret

İşletmeden tüketiciye (B2C) e-ticaret, en sık karşımıza çıkan ve en yaygın e-ticaret türüdür. Web siteleri, sosyal medya veya diğer çevrimiçi platformlar aracılığıyla çeşitli ürün veya hizmetlerin doğrudan son kullanıcıya satışını kapsar. B2C e-ticaret, herkesin bildiği gibi günümüzde giyimden elektronik eşyalara, aksesuardan gıdaya kadar her sektöre hitap eder. İşletmelere daha geniş bir kitleye ulaşma ve müşterilerine kişiselleştirilmiş deneyimler sunma olanağı sağlar.

2. İşletmeden İşletmeye (B2B) E-ticaret

İşletmeden işletmeye (B2B) e-ticaret türünde, bir işletmenin diğer işletmelere ürün veya hizmet satışı gerçekleştirmesi söz konusudur. Özellikle hizmetlere veya ürünlere dair üretim ve satış aşamalarının toptan ticaret hedefiyle planlandığı sektörlerde yaygındır. Toptancılar, hammadde imalatçıları ve hizmet sağlayıcıların bazıları genelde bu alanda faaliyet gösterir. 

3. Tüketiciden Tüketiciye (C2C) E-ticaret

Tüketiciden tüketiciye (C2C) e-ticaret, bireylerin çevrimiçi bir platform aracılığıyla diğer bireylere ürün veya hizmet satmasını içerir. Pek çok farklı ikinci el ve yeniden satış pazarlarında yaygındır. C2C e-ticaret sayesinde bireyler artık ihtiyaç duymadıkları ürünleri kolaylıkla elden çıkarma imkanına erişirken, alıcılar da hem ihtiyaçlarına uygun hem de düşük maliyetli benzersiz ürünler bulabilirler. Dolap, Gittigidiyor, Sahibinden gibi siteler bu türdeki platformlara örnek gösterilebilir. 

4. Tüketiciden İşletmeye (C2B) E-ticaret 

Tüketiciden işletmeye (C2B) e-ticaret, bireylerin işletmelere ürün veya hizmetlerini satmasıdır. Serbest piyasada yaygın olarak kullanılır ve bireyler beceri ve hizmetlerini işletmelere sunabilir. C2B e-ticaret platformları; genellikle teklif verme, proje yönetimi, ödeme işleme gibi özellikler sunar. Yanı sıra, bazı kurum veya şahısların ürettiği stok fotoğraflar, müzikler, tasarımlar ya da videoların işletmelerce satın alındığı platformlar da bu türe örnek gösterilebilir. 

Dijital dünyaya adım atarken doğru e-ticaret platformu seçiminin oldukça önemli olduğu açık. Ve bu durum söz konusu işletmenin hedefleri, hedef kitlesi, sektörü, sunduğu ürün – hizmet ile doğrudan bağlantılı. Farklı e-ticaret türlerini anlayarak, çevrimiçi stratejiler hakkında bilinçli kararlar alabilir ve çevrimiçi pazarda başarılı olma şansınızı artırabilirsiniz.
 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04