Flat Tasarım
Flat Tasarım
18 Kasım 2022
Seda Eren

Flat Tasarım

Flat design ya da Türkçe karşılığıyla ‘’düz tasarım’’, açık alanın, keskin kenarların, parlak renklerin olduğu iki boyutlu tasarımları ifade eder. Bir başka deyişle flat tasarım, üç boyutlu olmayan tasarımlardır. 

Bu tasarım biçiminde sadelik ön plandadır. Gölge, eğim, kabartma gibi tasarım araçları kullanılmaz. Düz tasarımlarda daha çok renge odaklanmak önerilir, farklı ve canlı renkler kullanılması flat tasarımın en büyük avantajlarındandır. Flat tasarımın temel özelliklerinden olan basit resimler ve simgeler de verilmek istenen mesajı daha hızlı ve etkili bir şekilde iletebilmektir. 

Flat Tasarımın Özellikleri Nelerdir?

Sade Nesneler 

Kullanılacak nesnelerin sade ve kolayca anlaşılabilir olması gerekir. Kıvrık ya da oval kenarlar, gölge, kabartma, eğim vb. detaylar flat tasarımda bulunmaz. 
  
Basit Elementler

Flat tasarım web sitelerinin temalarında tercih edileceği zaman süslemeler ve ekstra özellikler kullanılmamalıdır. Simgelerde, butonlarda, menülerde ve logoda basit arayüz ögelerine yer verilmelidir. Kullanılan kenarlar sade, köşeli veya kare hatlarıyla öne çıkar.

 
Canlı Renkler

Genellikle tercih edilen renkler aydınlık ve çok renkli olmalarıyla dikkat çeker. Flat tasarım için 6 – 8 farklı renk paleti kullanılabilir. Tasarımlarda belirgin olarak sabit renkler öne çıkarken diğer tasarım unsurları da onlara uyum sağlayacak doğrultuda kullanılır. Genelde logo renkleri referans alınarak çalışılır. 
 
Uyumlu Tipografi

Tipografi; yazı tipi, punto büyüklüğü, satır uzunluğu, satır arası boşluklar gibi can alıcı detayları kapsamaktadır. Flat tasarımda yazı kullanılacaksa tasarımın duruşu ve yapısına uygun tipografik özelliklerin tercih edilmesi çalışmanın bütünlüğü açısından oldukça önemlidir. Abartılı, gölgelendirilmiş veya efekt verilmiş ögeler kullanılmaz. 
 
Minimalistlik 

Sadelik ve yalınlık ön planda olmalıdır. Tasarımın üç boyutlu bir izlenim uyandıracak tüm unsurlardan uzak tutulması gerekir. Alt gölgeler, kabartmalar, katmanlar flat tasarımların başlıca düşmanıdır.
 

 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04