Geleneksel Reklamcılık Neden Dijital Reklamcılığa Mağlup Oluyor?
Geleneksel Reklamcılık Neden Dijital Reklamcılığa Mağlup Oluyor?
26 Mayıs 2022
Fulya Atkale

Pandemi ile Gerçekleşen Büyük Kırılım

Özellikle son dönemlerde teknolojinin gelişimiyle beraber toplum ihtiyaçları ve ihtiyaçların karşılanma biçimleri oldukça değişmiştir. Yakın geçmişe kadar insanlar geleneksel alışveriş biçimlerini tercih ediyorlardı ancak hem internet çağı içinde doğmuş ve büyümüş nesillerin artık alışveriş yapabilecek duruma gelmesi hem akıllı telefon kullanma alışkanlığındaki artış hem de Pandemi ile birlikte zaten yavaş yavaş kazanılan bir alışkanlık haline gelmeye başlamış olan online alışveriş furyası ise büyük bir kırılımla inanılmaz bir gelişim gösterdi ve hemen hemen her evde tercih edilir oldu. Dijital reklamlar, internetin yoğun kullanıldığı bu teknolojik yıllarda her sektör için olmazsa olmaz haline gelmiştir, günümüzde bir halı yıkamacı da bir manav da online teknolojiler aracılığıyla sesini duyurmazsa beklenilen performansı gösteremez haline geldi. Üstüne üstlük, somut bir mağazaya sahip olmak yerine sadece bir internet sitesine ve bir depoya sahip olan milyonlarca marka var.

Geleneksel medya ve geleneksel reklamcılık kanalları (televizyon, dergi, gazete ve radyo, el ilanları, billboardlar) geniş bir kapsama sahiptir ancak internetin kullanım alanı ve internet kullanan kişi sayısı arttıkça geleneksel reklamlar etkisini kaybetmiş ve dijital reklamlar popülerliğini arttırmıştır ancak tek etken günümüzde giderek mobil teknolojileri kullanıyor olmamızdan kaynaklanmamaktadır. Aslında, mobil teknolojileri kullanmamızı yaygınlaştıran altyapı, reklamcılık için büyük avantajlar sunmaktadır.

Dijital Reklamcılık Bize Daha Farklı Neler Sunuyor?

Reklam bir firma için olmazsa olmaz bir unsurdur. Bununla birlikte reklamın amacı geri bildirimleri ve satışı arttırmaktır.

Geleneksel reklamlarda, baskı maliyeti veya kira bedeli gibi birçok dezavantaj vardır. Aynı zamanda reklamveren reklam parasını, gösterimin ne kadar olacağını belirli çerçevelere göre hesap edilmiş fiyat listesi üzerinden ilgili kanala öder ve dönüşüm oranlarını kontrol etmek mümkün değildir. Yani kim sizin reklamınızı gördü, görse bile dikkatlice inceledi ve sizin ürün/hizmetinizi satın aldı bilemezsiniz ancak ilgili kanalda herkes aynı anda dikkatlice sizin reklamınızı görmek için can atıyormuşçasına para ödersiniz.

Dijital reklamlar aracılığıyla ile ise daha düşük maliyetlerle daha somut sonuçlara ulaşmak mümkündür çünkü hem genellikle reklamlarınızla etkileşime geçildiği zaman bir ücret ödersiniz, hem de sizinle etkileşime geçen her bir kullanıcı için ayrı ayrı stratejiler belirleme gibi bir hareket alanınız vardır. Geleneksel reklamda coğrafi seçicilik mümkündür fakat hedef kitle filtreleme durumu söz konusu değildir. Dijitalde yaşa, mesleğe, cinsiyete, son günlerde internette neler arattığına, en son hangi kafeye gittiğine, en son ne satın aldığına, bir yere taşınıp taşınmadığına ve daha birçok özelliğe göre filtreleme yapılabilir böylelikle hizmet veya ürününüzü doğru zamanda, doğru teklifle, doğru kişiye gösterebilirsiniz. Tüm bu sebepler göz önüne alındığında geleneksel reklam yerini gelişen ve değişen dünyada dijital reklamlara bırakmak zorunda kaldı diyebiliriz.

Her Şey Öyle Bir Anda Olmuyor

Geleneksel reklamların bunca dezavantajına rağmen hala tercih edilme sebepleri alışkanlık kaynaklıdır. Yapılan araştırmalara göre 20 yıl içerisinde geleneksel reklamların tercih edilme oranı %60a kadar düşeceği tahmin ediliyor. Gelişen ve değişen pazarda dijital marketing eş zamanlı değişmeye ve gelişmeye devam edecektir.

 

 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04