Google Reklamlarına Başlangıç Rehberi
Google Reklamlarına Başlangıç Rehberi
20 Mart 2020
Dijital Uzmanı

Dijital Pazarlamada Oransal Düşünme Neden Önemlidir?

Dijital pazarlama ve özellikle Google Ads (AdWords) reklamları ile yapılan çalışmalarda çoğu zaman reklamverenler çok fazla fayda göremediğinden yakınır. Sistemi kullanmak kadar süreci doğru yönetmenin de önemli olduğunu kısa vadede fayda sağladığnı düşündüğünüz kurulumların uzun vadede nasıl bir kayba sebep olduğunu, doğru kurulum ve optimizasyonun önemini anlatmaya çalıştık. Keyif alacağınız bir yazı olmasını dileriz.

Google Ads yapay zeka ile ilgili getirdiği ek özelliklerden sonra reklam hesaplarında daha yüksek performans gözlemek mümkün ancak bu özelliklerden yararlanmak için hesabın bir süre veri toplaması gerekiyor. Konu ile ilgili Google'ın destek sayfasını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Şimdi profesyonel ve amatör olmak üzere iki farklı karakter oluşturalım ve yaptıkları reklam çalışmalarını kıyaslayalım. Profesyonel bir reklam hesabı uzun vadede ihtiyacınız olabilecek tüm anahtar kelime ve hedeflemeler ile kurulur ve yönetilir. Ancak bugüne kadar incelediğimiz amatör hesaplarda genelde bir veya iki kelime eklenmiş oluyor. Bu da göz ardı edilen tüm diğer hedeflemelerin kazandıracağı faydadan vazgeçilmesi anlamına gelmektedir.

Burada kelime sayısının yanında diğer kurulumların da göz ardı edildiğini sıklıkla görüyoruz. Örneğin birçok hesapta aşağıdaki kurulumların hiçbirine rastlamıyoruz.

  • Yeniden pazarlama kurulumu
  • Dönüşüm takibi
  • Özel kitleler
  • Analytics bağlantısı
  • Yandex metrica entegrasyonu
  • Akıllı kampanyalar
  • Akıllı teklif stratejileri
  • Negatif anahtar kelimeler

ve dahası...

Şimdi sadece yetersiz anahtar kelime eklemenin doğuracağı zararı bir örnek ile açıklayalım.

Örneğimizde profesyonel ve amatör reklamveren iki şirketin spor salonu işlettiğini ve bunun için spor salonu kelimesine reklam vermek istediğini kabul edelim. Profeyonel reklamveren spor salonu ile ilgili tüm kelimelerin getirisini kazanmak istediğinden tüm kelimeleri ekleyecektir. Amatör reklam veren ise sadece spor salonu kelimesini ekleyip bırakacaktır. Hesabın nasıl bir gidişatı olacağına birlikte göz atalım.

"Spor salonu" kelimesinin çok genel bir kelime olduğu için günde 1000 kez arandığını diğer kelimelerin daha spesifik oldukları için günlük 100 kez arandığını farz edelim. Tüm kelimeler için tıklama oranı ve dönüşüm oranı sabit %10 olsun. Sadece hesaba eklenen kelimeler açısından performansı karşılaştıralım.

Profesyonel reklam hesabı hedefleme kelimeleri: spor salonu, spor salonu fiyatları, en yakın spor salonu, spor salonu kayıt ücretleri, spor salonu ücretleri
Amatör reklam hesabı hedefleme kelimeleri: spor salonu

1. gün sonunda satış farkı 4 ancak amatör reklam çalışması yapan firma eklediği kelimenin hacminden dolayı 10 satış yaptığı için reklam çalışmasını doğru kurguladığını bir eksik olmadığını düşünecektir.


2. günün sonunda satış farkı 8 ancak amatör reklam hesabı yöneten firma toplamda 20 satış yaptığı için 8 adet kaybı görmeyip reklam çalışmasından istediği faydayı aldığını düşünmeyedevam edecektir.


90. günün sonunda satış farkı 360 ve artık genelde bu evrede reklamverenler, hedef kitlenin reklam doygunluk düzeyine yaklaşması ve spor salonuna kayıt olma davranışı sonlanması sebebi ile reklamın eskisi kadar verimli olmadığını ve satış olmadığını söylerler.

360 fazla kayıt alan spor salonu minimum 3 ay sonunda ek 36.000 TL kazanç elde edecektir. Bu da tahmin edeceğiniz gibi çalıştığınız uzman ajansın alacağı hizmet bedelinin çok çok yukarısındadır.

Aslında tabiri caizse bu evrede artık atı alan üsküdarı geçmiş oluyor. Çünkü süreci doğru yönetmediğiniz için potansiyel müşterilerinizin büyük bölümü rakiplerinizi seçmiş oldu. Sizin müşteri hacminiz daraldı ve reklamlar fayda sağlamamaya başladı.

Tablolarda gördüğünüz gibi matematik bize bu durumun 1. günden itibaren böyle olacağını söylemekteydi. "Reklamlardan artık dönüş alamıyorum, önceden alıyordum" demek aslında önceden aldığınız dönüşün de gerçek potansiyel değil sizin zannettiğiniz potansiyel olduğunu gösteriyor.

Göreceğiniz gibi tüm değişkenleri sabit tutup sadece eklenen kelimeler bakımından bir analiz yaptığımızda bile %40 performans farkı gözleyebiliyoruz. Başlangıçta herşey normal gibi görünüyor, performans arasında bir fark yok gibi görünüyor ancak günler geçtikçe aradaki fark açılıyor ve sonunda 3 aylık bir dönemde fark oldukça hayati sonuçlar doğurabiliyor.

Anahtar kelimenin yanında, negaif anahtar kelime, özel kitleler, yeniden pazarlama, akıllı teklif stratejileri gibi ek özellikler de devreye girdiğinde profesyonel bir reklam hesabının kazandırdıkları göz ardı edilemez bir hal alıyor.

Bu sebeple siz değerli yöneticilere profesyonel bir Google Ads (AdWords) uzmanından destek almanızı öneriyoruz.

Detaylı bilgi ve uzman desteği için (0850)3041202 veya (0232)3321404 numaralı hatlarımızdan bizim ile iletişime geçebilirsiniz.

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04