Grafik Tasarım ve Yaratıcılık
Grafik Tasarım ve Yaratıcılık
16 Aralık 2022
Ayşe Nisanur Hacıbebekoğlu

Yaratıcılık Nedir?

Yaratıcılık; yaratıcı olma durumu, yaratabilme ve var edebilme yeteneğini kapsayan bir ifadedir. Bu kavram elbette sadece sanatsal alanda karşımıza çıkmaz. Yaratıcılığı hayatımızın herhangi bir kısmında bir sorun içerisinde, bir düşünce sürecinde veya bir üretim noktasında farklı, işe yarar ve orijinal olarak nitelendirebileceğimiz fikirler ve çalışmalar ortaya çıkarmak şeklinde de tanımlayabiliriz.

Peki yaratıcılık nasıl kazanılır? Bireyin kendisine yeni bakış açıları kazandırabileceği aktivitelerde ve araştırmalarda bulunması yaratıcılığa büyük ölçüde katkı sağlayacaktır diyebiliriz. Kitap okumak, estetik kaygıya önem vermek, olayları farklı perspektiflerden değerlendirebilmek, pozitif ve problem çözücü bir yöne sahip olmak, hayal kurmak, iletişim gücünü geliştirmek gibi sayabileceğimiz diğer pek çok seçenek de bu süreci destekleyecektir. Yaratıcılığı artırmak için bu tarz özellikleri bünyemizde bulundurmakta fayda vardır.

Grafik Tasarımda Yaratıcılık

Tasarımcı, oluşturduğu kompozisyonda deneyimleriyle ortaya çıkan verileri alışılmadık bir çözüme ulaşmada kullanır. Ve bu aşamada bir tasarımcı yaratıcı olmak ile olamamak ayrımıyla karşılaşır. Bu ayrımda yaratıcılığı başarıyla yansıtan tarafta kalabilmek için hem tasarım dünyasının gündemi sıkıca takipte edilmeli hem de global olarak bakış açılarına hakim olunmalıdır. Sürekli aynı konu ve stiller üzerinden ilerlemek yerine çeşitli tasarım unsurları araştırmalıdır. Grafik tasarım süreçlerinde yaratıcılığı pekiştirmek için farklı çözüm seçenekleri ve perspektifler artırılmalıdır. Daha fazla eskiz, daha fazla taslak çalışma da bu konuda gelişmenize yardımcı olacaktır. Tüm gerekli yapı taşları birleştiğinde en sonunda yaratıcı fikre ve tasarıma ulaşılacaktır.

Grafik Tasarımda Yaratıcılığı Pekiştiren Teknikler 

Tasarım sürecinde yaratıcılık için birçok farklı yöntem vardır. En sık duyduklarımızdan biri ise brainstorming yani beyin fırtınası şeklinde adlandırdığımız yaratıcı düşünme tekniğidir. Bu teknik başkalarının düşüncelerinin sizin fikirlerinize çeşitli alternatifler sağlamasına yardımcı olabilir veya yeni bir fikrin canlanmasına imkan tanıyabilir. Bu sayede farklı ve orijinal tasarım dillerine ulaşılabilir. 

Bir diğer yöntem ise kuluçka tekniğidir. Bu tekniği uygularken öncelikle tasarımcı kendini çevresel etkenlere kapatır ve üzerinde çalıştığı tasarıma yoğunlaşır. Yoğunlaşma döneminden sonra ise bir süre o tasarıma kasıtlı olarak ara verilir. Tasarımcı bu aşamda zihnini farklı konulara yönlendirir ve sonrasında o tasarıma geri döner. Aslında bunu bir nevi reset atma işlemi olarak da görebiliriz. Tasarımcının aklındaki düşünceler ferahlar ve tekrardan aynı işe odaklandığında daha öncesinde aklına gelmeyen bir detay, fikir veya bakış açısıyla karşılaşabilir, daha farklı ve sağlıklı düşünebilir. Bu da onun yaratıcı yönünü besler.
 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04