GÜNÜMÜZ AMBALAJ TASARIMI
GÜNÜMÜZ AMBALAJ TASARIMI
13 Eylül 2022
Ayşe Nisanur Hacıbebekoğlu

Ambalaj Nedir? 

Ambalaj, tüketiciye ulaştırılması aşamasında ürünlerin taşınması, korunması, saklanması ve satışa sunulması için kullanılan ve ürünün pazarlanmasını sağlayan sessiz iletişim aracıdır.

Günümüzde ambalaj, artık güçlü ve gerekli bir iletişim aracı olarak görülmektedir. Her ürün bir reklam veya promosyon kampanyasına ihtiyaç duyar. Ürünün malzeme, şekil, grafik ve görsel unsurları ambalajda somutlaşır. Bu yönüyle ambalaj, içine konulan ürünün anlamını taşır.

Ambalaj, reklamcılıkta da önemli bir role sahiptir ve içindeki ürünün satışı için çalışır. Ürünün tanınma çabası ambalaja teslim edilmiş ve ambalaj gerçek bir iletişim aracı haline gelmiştir. Bir ürünün başarılı olup olmaması paketin ürünü satıp satamayacağına bağlıdır. Paketin şekli, kullanım uygunluğu, tasarımı, baskı rengi, baskı ve boya kalitesi, pakette kullanılan malzemenin kalitesi gibi önemli detaylar reklam işlevini ve başarıyı doğrudan etkilemektedir.

Tasarımın Ambalajdaki Yeri

Tüketici bir ürünü satın alırken o ürünün ambalajına, başka bir deyişle 'ifadesine' bakar. Ürün, kullanıcısının toplumsal konumunu, sosyal ve politik dünya görüşünü, anlayış ve yaklaşımlarını, eğitim düzeyini ve kültürel bağlılıklarını görsel olarak iletmek zorundadır. 

Artık ambalaj sadece teknik yönüyle değil, grafik tasarım anlamında da günümüzün rekabetçi pazarında önemli bir yer tutmaktadır. Piyasada promosyon açısından iyi bir tasarıma sahip olan birçok ambalaj, tasarımın yapısal boyutundaki hatalar nedeniyle hemen bozulmakta, içindeki ürün açısından kötü ve olumsuz bir imaj oluşturmaktadır. Gerek ürünün gerekse ambalajın sağlam olmasına karşın görsel tasarımı çekici olmayan bir ürüne de ilgi gösterilmeyebilir ve satışlar istenilen düzeye ulaşmaz.

Ambalajlar ürünün görsel olarak tanımlanmasına yardımcı olsa da bunun yanı sıra günümüzde Koronavirüs’ün de etkisiyle ambalajın yapısına, kalitesine de dikkat edilmeye başlanmıştır. Koronavirüs öncesi ambalaj tasarım trendleri arasında ambalajsız marketler, tekrar kullanılabilir ambalajlar ve döngüsel ekonomi ilk sıralarda yer alırken günümüzde ambalajlı gıdanın ne kadar önemli olduğu yeniden konuşulmaktadır.

Günümüzde Ambalaj Tasarımı Nasıl Değişti?

Koronavirüs'ün etkisiyle günlük yaşantımızda çok radikal değişiklikler meydana geldi. İş hayatımız, alışveriş şekillerimiz değişti. Ambalajın ve ambalajlı ürünün önemi daha iyi anlaşıldı. Ayrıca ambalaj tasarımı da bu dönemden çok etkilendi. İnsanlar artık markette bulunmayı stresli bir süreç olarak gördüklerinden alışveriş süreleri kısaldı ve bu nedenle ambalaj üzerinde yer alacak mesajları daha kısa sürede ve net olarak karşı tarafa iletebilen tasarımlar daha da ön plana çıktı. Gerek gıda ürünlerinde olsun, gerekse kişisel bakım ve kozmetik alanında olsun tüketiciler, duygusal faydanın yanında fiziksel faydaya da çokça önem vermeye başladı. Yanı sıra artık ambalajların rafta olduğu kadar dijital ortamlarda nasıl göründüğü de önemli. Dolayısıyla ambalaj tasarımında malzeme, üretim tekniği, depolama gibi detaylara ek olarak dijital görünüm de tasarım kriterleri arasında yerini aldı. 

Tasarımın her alanında dünyada yaşanan değişimlere ayak uydurmaya başlayan bu yönelimleri görmek mümkündür. Çünkü tasarım her zaman gelişen, çağın niteliklerine ve ihtiyaçlarına göre yeniden biçimlenen bir alandır.
 

Görsel Linkleri: 
https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/ekmek-gida-saglikli-kadin-7608269/ 
https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/gida-cift-iliski-bulaniklik-4173325/ 
https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/kirmizi-ve-beyaz-uzun-kollu-gomlekli-beyaz-ve-siyah-esarpli-kadin-6097877/ 


 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04