Hemen Çıkma Oranı Nasıl Azaltılabilir?
Hemen Çıkma Oranı Nasıl Azaltılabilir?
27 Ocak 2023
Zeynep Aksoy

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Nasıl Azaltılabilir?

E-ticaret sitelerini ziyaret eden kullanıcıların ne tür etkileşimlerde bulunduğu, hangi eğilimlere sahip olduğu ve nasıl davranışlar sergilediği oldukça önemlidir. Çünkü bu gibi detaylar gözlem altında tutulup incelendiğinde ve analiz edildiğinde sitenin ihtiyaç duyduğu yapılandırmalar, geliştirmeler, iyileştirme çalışmaları ve yeni stratejiler açığa çıkarılabilir. Tespit edilen alanlarda web sitesinin daha kaliteli performans göstereceği bir noktaya getirilmesi, sitenin kullanıcılara hitap etme düzeyini ve başarısını da artırmış olacaktır. Bu süreçte kullanıcı perspektifinden bakıldığında web sitesinin ne kadar başarılı olduğunu ölçmemize yardımcı olacak kavramlardan biri ise hemen çıkma oranıdır (bounce rate).

Hemen çıkma oranı, sitenize ulaştıktan sonra karşılaştığı ilk sayfayı incelemesinin ardından diğer hiçbir sayfaya yönelmeden web sitenizden ayrılan kullanıcıları kapsar. Bu oranın ölçülmesiyle elde edeceğiniz veriler sayesinde sitenizi ziyaret eden kullanıcılar arasından ne kadarı sadece ilk sayfaya bakıp ayrılmayı tercih ediyor, ne kadarı sitenizdeki diğer sayfaları da keşfetmeye koyuluyor sorusunun cevabını bulabilirsiniz. Peki hemen çıkma oranı neden bu kadar önemli?

Web sitenizi ne kadar çok kişinin ayrıntılı olarak incelemesini sağlarsanız, potansiyel müşterilere ve satış gerçekleştirme ihtimaline de o kadar yaklaşmış olursunuz. Bu noktada eğer web sitenizin hemen çıkma oranı fazla yüksekse e-ticarette başarılı bir konuma gelme hedefiniz negatif yönde etkilenecektir. Dolayısıyla hemen çıkma oranının belli bir seviyenin üzerinde olması büyük bir problemdir.

Hemen Çıkma Oranı Neden Yüksek Olur?

  • Yapılan araştırmalara göre kullanıcıların yarıdan fazlası üç saniyeden uzun sürede açılan web sitelerinden direkt olarak ayrılma eğiliminde. Eğer web siteniz yavaş açılıyorsa bu durum hemen çıkma oranını yükselten ana problemlerden biri olabilir.
  • Kullanıcılar belli bir amaç taşıyarak web sitelerini ziyaret eder. Hedef kitlenizin sitenize giriş yapmadan önceki beklentileri sitenizi açtıklarında karşılanmıyor ve aradıklarını bulamayacaklarına kanaat getiriyorlarsa hemen çıkma oranı yine yükselecektir.  
  • Pek çok alanda olduğu gibi dijital dünyada da bıraktığınız ilk izlenim çok önemlidir ve ziyaretçileri sitenizin tasarımıyla etkilemeniz gerekir. Siteniz tasarım açısından kullanıcıların ilgisini çekmiyor, beğenisine hitap etmiyorsa kullanıcılar hemen çıkma eğilimi gösterebilir.
  • Web sitenizdeki arayüzler, paneller ve kategoriler işlevsel ve pratik değilse; kaliteli, kolaylık sağlayan ve kullanıcı dostu bir deneyim sunmuyorsa ziyaretçileriniz sitenizde vakit geçirmek istemeyebilir.
  • İçerikleriniz kalite bakımından yetersizse, ilgi çekici ya da yararlı değilse kullanıcılar kolaylıkla sıkılabilir ve keşfetmek için bir şans tanımadan sitenizden ayrılabilir.
  • Görsellerinizin ve sayfalarınızın geç yüklenmesi, yürüttüğünüz SEO süreçleri ile içeriklerinizin uyumsuz olması gibi durumlar da hemen çıkma oranını artırır.
  • Bazı durumlarda olumsuz bir izlenim veya kötü bir deneyim söz konusu değildir fakat kullanıcılar daha ilk sayfadan aradığı bilgiye ulaşmıştır. Dolayısıyla bu sebeple de sitenizden hemen ayrılmış olabilirler.

Hemen Çıkma Oranını Düşürmek İçin Ne Yapılabilir?

  • Sitenizin yüklenme hızına engel olmayacak ve kolayca açılmasını sağlayacak bir tasarım seçmelisiniz.
  • Sitenizin mobil uyumlu, işlevsel ve kullanıcı deneyimini önceliklendiren bir yapıda olmasına dikkat etmelisiniz.
  • SEO ve içerik uyumuna, içeriklerinizin kalitesine ve çeşitliliğine özen göstermelisiniz.
  • Pop-up reklamları sitenizde yoğun olarak kullanmaktan kaçınmalısınız.
  • Hedef kitlenizin kullanıcı arama niyetini göz önünde bulundurmalısınız.
  • Sitenize geldikleri andan itibaren aradıkları hizmet, ürün ya da bilgiyi ziyaretçilerinize en iyi şekilde sunabileceğiniz algısını destekleyen bir ana sayfaya sahip olmalısınız.
  • İçerik, ürün ya da hizmetlerinizin kolayca anlaşılabilir olmasına dikkat etmeli, link inşası ile ziyaretçilerinizin sitenizde kolayca gezinebilmesini sağlamalısınız.
  • Web sitenizin görünümüne, tasarımına, kullandığınız renk ve fontlara azami özen göstermelisiniz.
     

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04