İnfografik Türleri Nelerdir ve Neden Kullanılır?
İnfografik Türleri Nelerdir ve Neden Kullanılır?
23 Temmuz 2022
Seda Eren

İnfografik bilgi ve grafik kelimelerinin bir araya gelerek oluşturduğu yeni bir kelimedir. Bilgi grafiği olarak da kullanılır. İstenilen verileri ilk bakışta kolayca anlaşılır hale getirmeyi amaçlayan bilgilerin görsel bütünüdür. Daha farklı pek çok şekilde de tanımlanabilir. İnfografik, bir konunun daha iyi anlaşılmasını ve genel akışın kolaylaşmasını sağlayan bir imge, grafik ve metin koleksiyonudur. İnfografiği etkili kılan önemli unsurlardan biri de benzersiz görseller ve yaratıcılıktır. Çünkü bu özellikler dikkatleri üzerlerine çeker ve kullanıcıların gitmesine izin vermez. Ancak bir infografikteki görsellerin ilgi çekici olmaktan daha fazlasını yapması gerekir.

İnfografik Türleri Nelerdir?

İnfografikler içeriğin çeşitliliğine göre farklılık göstermektedir. Amaca, kullanılan nesne türlerine ve bilgi akışına göre kategorize edilirler. Aslında çoğu infografikte birden fazla infografik türü bulunur. İnfografiklerin belirli bir türe bağlı kalmayacağının da unutulmaması gerekir. Bu durumda en uygun olan infografik türleri, veri görselleştirmenin amacına bağlı olarak değişim gösterecektir. Belirsizliği önleyen ve okuyucunun anlayabileceği bilgi ve fikirleri elde etmesine en iyi şekilde yardımcı olan infografik türünü tercih etmek, doğru bir seçim olacaktır. Şimdi infografik türlerinden bazılarını kısa bir bakışla tanıyalım:

  • Görsel infografik: Bilgilendirici veya görsel bir infografik, bir yazı parçasını izleyici için daha ilginç ve ilgi çekici hale getirir. Bunun sonucunda da okuyucularınızın infografiği sosyal medya ve benzeri platformlarda paylaşma olasılığı daha yüksektir.
  • Liste İnfografik: Adım adım oluşturulur. Listenizdeki her bir adımı veya noktayı göstermek için resimler, sayılar veya simgeler ekleyebilirsiniz. Bu infografik formatı, genellikle ilgi çekici ve okuması eğlenceli olduğundan yine ilgili mecralarda paylaşımı yüksek olmaktadır.
  • Coğrafi İnfografikler: Bu tür infografiklerde harita grafikleri odak görsel olarak kullanılır. Farklı harita türleri, farklı veri türleri için daha iyi çalışır.
  • Karşılaştırma İnfografikleri: Birden fazla seçenek arasında seçim yapmakta zorlanıyor ve seçenekleri tarafsız bir şekilde karşılaştırmak ya da bir seçeneğin daha iyi görünmesini sağlamak istiyorsanız, karşılaştırma infografiği bunun için idealdir.
  • Akış Şeması İnfografikleri: Bir sorunun cevabını açıklamak veya birden fazla senaryonun nasıl sonuçlanacağını göstermek için kullanılmaktadır.
  • Zaman Çizelgesi İnfografikleri: Olayları veya eylemleri kronolojik sırayla göstermektedir. Zaman çizelgesi infografiği, noktayı yerleştirmek için simgeler, resimler ve grafik ögelerden yararlanır.
  • Bilgilendirici İnfografikler: Bilgilendirici infografikler, yeni veya özel bir konsepti açıkça belirtmek veya bir konuyla ilgili genel bilgi vermek istiyorsanız iyi bir seçim olacaktır.
  • Hiyerarşik İnfografikler: En büyüğünden en küçüğüne kadar bilgi düzenleyebilir. Bu türün en ünlü örneği, Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi adlı kavramsallaştırmasını görsellikle birleştiren piramittir.
  • Daire Grafik İnfografiği: Odak nesnesinin bir daire grafik olduğu infografik çeşididir. Daire grafikler, bir öğenin farklı bileşenlerini veya bir değerin diğer birkaç değerle nasıl karşılaştırıldığını göstermek için harika bir araçtır.

İnfografikler Neden Kullanılır?

  • Bir konuyu kısa ve öz bir bakışla inceleyebilmek için,
  • Karmaşık bir işlemi açıklamak için,
  • Araştırma bulguları ve anket verileri gibi içerikleri sunmak için,
  • Uzun bir blog yayınını veya raporunu özetlemek için,
  • Birden çok seçeneği karşılaştırmak için,
  • Bir sorun veya neden hakkında farkındalığı artırmak için infografikler kullanılmaktadır.

Birisine hızlı bir şekilde bilgi vermek istediğinizde, infografik en iyi seçenektir. Bu, infografiklerin hemen hemen her branşta yararlı olabileceğini göstermektedir. Örneğin pazarlamacılar, marka bilinirliğini geliştirmek ve etkileşimi artırmak için infografikleri kullanmaktadır. Danışmanlar, proje zaman çizelgelerini hazırlamak ve müşterilerine yeni sektöre dair özel konuları basitleştirerek anlatabilmek için infografikleri tercih etmektedir. İçeriği öğrenciler için daha akılda kalıcı ve kolay anlaşılır hale getirmek adına infografikler, eğitimciler tarafından da sıkça kullanılmaktadır. Kar amacı gütmeyen kuruluşlar da olayları tanıtırken infografiklerden yararlanmaktadır.

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04