KALİTELİ GRAFİK TASARIMI NASIL OLMALI?
KALİTELİ GRAFİK TASARIMI NASIL OLMALI?
14 Ağustos 2022
Seda Eren

Kaliteli Grafik Tasarım Nasıl Olmalı?

Grafik tasarımı bir kampanya, reklam, duyuru veya haber için dijital ortamda hazırlanan tanıtım filmi, billboard, afiş, logo, dergi, broşür gibi birçok tasarım ürününü kapsamaktadır. Bütün bunları dijital olarak tasarlayan kişiye ise “grafik tasarımcı’’ denir. Grafik tasarımı, ilgi çekici olması bakımından özellikle tanıtım ve reklamlarda sıkça kullanılmaktadır.

Kaliteli Bir Grafik Tasarım Nasıl Yapılır?

Kaliteli bir tasarımdan bahsetmek istiyorsak, öncelikle grafik tasarımcının verilmek istenen mesajı hedefe başarıyla ilettiği bir ürün ortaya konmalıdır. Bu noktada tasarımcı hem gerekli bilgisayar programlarını profesyonel bir şekilde kullanabilmeli, hem de yaratıcılık ve ifade biçimini bir araya getirebilmelidir. Yanı sıra, başarılı ve kaliteli bir tasarımın ortaya çıkması için süreç de titizlikle yönetilmelidir.

Tasarım oluşturulurken izlenecek adımları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Müşteriyle iletişime geçilerek istekleri ve beklentileri ayrıntılı bir şekilde öğrenilmelidir.
  • İstekler dikkate alınmalı ve bir taslak oluşturulmalıdır.
  • Hangi araçların kullanılması gerektiği belirlenmelidir.
  • Metinlere, fontlara, fontların büyüklüğüne dikkat edilmeli ve detaylara önem verilmelidir.
  • Renk paleti oluşturulmalı ve kullanılacak görseller belirlenmelidir.
  • Oluşturulan tasarımın müşterinin onayından geçmesi adına sunum yapılmalıdır.
  • Revize isteği varsa yeniden gerekli düzenlemeler tamamlanmalıdır.
  • Tasarım baskı olacaksa CMYK, dijital ortamda kullanılacaksa RGB çalışılmalıdır.

Grafik Tasarım Türleri Nelerdir?

Günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız ya da kullandığımız birçok grafik tasarım türü bulunur. Örneğin basılı el ilanları, kataloglar, afişler, yiyeceklerin ambalajları, kitap kapakları, televizyon reklamları, sosyal medya görselleri, kartvizitler, web ve mobil uygulama arayüzleri, billboardlar ve daha pek çok ürün grafik tasarım türlerinin bir parçasıdır.

Grafik Tasarımcılar Nelere Dikkat Etmelidir?

Öncelikle tasarımın temel kurallarına bütünüyle hakim olmalıdır. Renk, ışık, tipografi, perspektif gibi tasarım prensiplerini bilmelidir. Tasarımları hazırlarken birçok alan ve araçtan yararlanılması gerekebilir. Dolayısıyla sanata ilgili, iletişim yönü güçlü, içerisinde yaşadığı toplumu bilen ve yaratıcı bir kişi olması da önemlidir. Ayrıca görsel iletişim kurallarına hakim olması, yenilikçi ve özgün tasarımlar çıkarabilmesi, sabırlı olması, zamanı etkin kullanabilmesi de gerekmektedir. Temel yeterliliğe sahip olduktan sonra ikinci en önemli kısım ise teknik bilgiye sahip olmaktır. Bilindiği üzere grafik tasarım bilgisayar programları aracılığıyla yapılmaktadır. Örneğin bir kurumsal kimlik tasarımı için Illustrator; banner, mockup, fotoğraf düzenleme ve benzeri içinse Photoshop bilgisine sahip olmak gerekir. Bu nedenle bir grafik tasarımcı, alanıyla ilgili bilgisayar programlarını profesyonel düzeyde ve aktif olarak kullanabiliyor olmalıdır.

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04