Marka Aktivizmi ve Reklamlar
Marka Aktivizmi ve Reklamlar
19 Ocak 2022
Rabia Kurak

Marka Aktivizmi ve Reklamlar

Reklamlar üzerinde marka aktivizmi çalışmaları gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Peki nedir marka aktivizmi? Kısa şu şekilde tanımlamak mümkündür: “ Şirketlerin toplum için neyin daha iyi olduğunu kanaatine vararak bunu kamuya yansıtmak yoluyla yapılan operasyonların tamamıdır.” Reklamlar üzerinde marka aktivizminin kullanımının artması ile tüketici açısından daha önemli konular hedeflenerek satış oranlarındaki artışın sağlanması suretiyle gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Marka aktivizminin altı kategorisi olduğu görülmektedir. Bunlar; çevre, sosyal, politik, yasal, kültürel ve ekonomik aktivizmdir. Her firma/şirket aktivist olmalıdır. 

Reklamlar açısından önemini vurgulamak gerekirse firmalar bu durumda nasıl tavır almalıdır?

  1. Günlük veya anlık nedenler bulunmalıdır. Bunu reklamlarınızda sadece değil çalışmalarınızda da kullanmalısınız.
  2. Her konuda tavır alınmamalıdır. Reklam çalışmalarınızda kitleye uygun çalışmalar gerçekleştirmek en doğru olanıdır.
  3. Planlı olunup aktivist reklamlarınızı en uygun zamanda yayınlamalısınız. (Örneğin; ırkçılıkla ilgili gerçekleşen olaylar sonucunda reklamlar yapılmalıdır. Ancak her zaman tavır alınmalı ve önemli günlerde savunmalısınız.)
  4. Hedef pazarınızı iyi anlamlı ve pazar kitlesinin ihtiyaçları doğrultusunda çalışmaların devamı sağlanmalıdır.
  5. Küçük bir pazar kitlesine hitap etse bile risk alınmalıdır. 

Reklamlarınızda bunu iyi bir şekilde yansıtmalısınız. Gün geçtikçe insanlar kendileri gibi yaşayan, düşünceleri olan firmaların reklamlarına daha çok ilgi duymaktadır. Cone Communications Millennial’ın 2015 yılında yaptığı bir çalışmaya göre sosyal konuları ele alarak reklam yapan firmalar %87 daha çok ilgi görmekle kalmayarak %70 satın alma faaliyeti gerçekleştiren tüketicilerle görüşmektedir. 

Aslında anlatılmak istenen olay çok kolay. Tüketiciler reklamlarda da kurum kültüründe de yaşam belirtisi görmek istiyor. Duyguları olan tüketiciler gibi davranmaları istemiyor. Sembol, logo ve sloganlarını reklamlarına bu ifadeler doğrultusunda yansıtılması gerektiğini düşünüyor. Kısaca duyguları olan bir firma ol. Düşüncelerini gösteren bir slogan kullan. Davranışlarını gösterecek reklamlar yap. Etkili olmak için tüketici ol.

 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04