Metaverse Hayatımızı Nasıl Etkileyecek?
Metaverse Hayatımızı Nasıl Etkileyecek?
28 Kasım 2021
Sezen Aksu

Metaverse Hayatımızı Nasıl Etkileyecek?

C:\Users\sezen aksu\Desktop\3242585_1a8d3d0002103e68fdc10a7a89aa0d53.png

 

Sanal dünya ile fiziksel dünyanın birleştiği bir tek bir evren düşünün.. Fiziksel gerçeklikle arttırılmış ve sanal gerçekliğin birleştiği bir online dünyalar topluluğu, bildiğimiz evrenlerin ötesinde bir evren “metaverse”.

Sabah uyan, okula işe belki de başta bir yere gitmek için hazırlan, ama öncesinde ve ya sonrasında hatta tüm bunların ortasında başka işlerin arasında daha birçok ufak işi yetiştirmeye çalış. Peki ya kıyafet yol derdi olmadan uyanır uyanmaz şirketteki bir toplantıda olabilsek? Ya da sporumuzu yaparken bir yandan bir kafe de arkadaşımız ile buluşabilsek, nasıl olurdu? 

Metaverse olarak adlandırılan bu sanal evrende, insanlar gerçekte yapabileceği birçok eylemi gerçekleştirebilir; eğitim alabilir, iş sahibi olabilir, alışveriş yapabilir, spor yapabilir, oyunlar oynayabilir, bir şeyler izleyebilir veya okuyabilir, çeşitli etkinliklere katılarak sosyalleşebilir, kendi macera ve dünyalarını oluşturabilir, Marvel, DC gibi kurgusal evrenlere katılabilir. Örnek vermek gerekirse, bu sanal evren ile dünyanın farklı yerlerinde yaşayan insanlarla bir araya gelebilir, tıpkı aynı yerdeymiş gibi fiziksel etkileşimde bulunulabilir.

Metaverse evreninde pandemi döneminden aşina olduğumuz uzaktan çalışma, ders işleme ve toplantı modellerinin yüz yüze fakat online versiyonları yapabilir. İnsanlar avatarları aracılığıyla gerçek zamanlı üç boyutlu ve de interaktif sunumlar yapabilir. Dinleyicilerle göz teması kurulabilir ve sanal bir toplantı masasına oturulabilir.

 

https://im.haberturk.com/2021/11/04/ver1636024019/3242585_fcf20da65c6a75cb8f659a8d766c233e.jpg

 

Sanal moda, avatarlar ve sanal gayrimenkuller (konut, arabalar, vb.) Metaverse'te kendi değerlerine sahip olacak. Şirketler, ekonomik durumun farklı aşamalarında farklı insanlar için markalar tasarlamak zorunda kalacaklar. Meta veriye yatırım yapan kişilerin Metaverse'te kendi işleri ve mülkleri olabilir, bu nedenle fiziksel olarak var olmayan işletmelerle ortaklık fırsatları da olabilir. Sanal moda evleri ve tasarımcıları, tamamen yeni bir dijital öncelikli giyim pazarına girme şansına sahip olabilecekler.

Mobilyalar artırılmış gerçeklikle evlere uygulanacak. Markalar sanal mağazalar satın alıp tüketicilere hem dijital hem fiziksel ürünler satacak. Mesela Metaverse’te bir galeriden otomobil beğenip onunla test sürüşü yaptıktan sonra karar verme imkanımız olabilecek. Aracın hem dış hem iç özellikleri gerçek gibi incelenebilecek ve hiç bir enerji harcamadan bunu yapabileceğiz. Hatta “Fiziksel ürünlerin ve fiziksel mağazaların, ambalaj ve tabelalara gömülü QR kodları ve artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) deneyimleri ile sunulana benzer şekilde metaverse ile bağlantıları olacak. Yani müşteriler, fiziksel dünyada saklı metaverse ödüllerini avlayabilecek.” Gibi yapılandırmalar ile sanal yaşamı kişisel yaşama paralel olarak yaşayabilme imkânı sunmayı vadediyor diyebiliriz.



 

KAYNAKLAR

https://www.karel.com.tr/blog/metaverse-nedir-gelecegi-nasil-etkileyecek

https://www.haberturk.com/metaverse-neleri-degistirecek-haberler-3242585-teknoloji

https://www.ntv.com.tr/teknoloji/microsoft-olen-kisileri-sohbet-robotuna-donusturmek-icin-ilk-adimi-atti,xL9hxnm2HEWbubC_yPVG3A

https://www.nsocialtr.com/karma-gerceklik-nedir-xr-nedir-extended-reality-nedir.html

https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/teknoloji-sirketleri-metaverse-ile-fiziksel-dunyayi-ele-gecirmek-istiyor/2406328















 

Etiketler

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04