Metaverse Nedir?
Metaverse Nedir?
28 Kasım 2021
Kübra Buket Başak

METAVERSE NEDİR?

 

Bilgisayar ve internetle başlayan teknolojik gelişmeler son yıllarda olağanüstü bir ivme kazanmıştır. Günümüzde hayatımızın bir parçası olan sosyal ilişkiler, ticaret, aile hayatı gibi birçok kavram dijitale taşınmıştır. Böylelikle artık anlaşmalarımızı, görüşmelerimizi dijital ortamda yapabiliyorken aynı zamanda birkaç tıkla kolayca gündelik ihtiyaçlarımızı giderebiliyoruz. Öyle ki bulunduğumuz yerde dünyanın dört bir yanındaki olayları, duyguları ve düşünceleri öğrenip paylaşabiliyoruz. Giderek dijitalleşen bu dünyada artık insanların hayal gücü de sınır tanımamaktadır. Bu nedenle dijitalle ilgili birçok kavram ortaya çıkmaktadır.

 

Metaverse dijitalleşmeyle birlikte gelen akılalmaz gelişmelerden biridir. Bilim kurgu muharriri Neal Stephenson, 1992’deki siberpunk (cyberpunk) romanı Snow Crash‘te avatarlar olarak temsil edilen insanların birbirleriyle ve yapay zeka ile etkileşime girebileceği bir 3D sanal dünya sunarak bu dünyayı “metaverse” terimi ile tanımlamıştı. Investopedia’ya göre Metaverse, sosyal medya kaynaklarının, artırılmış gerçeklik oyunlarının ve sanal gerçeklik çevrimiçi oyunlarının tek bir platformda bir araya getirilmesidir. Ayrıca, kullanıcıların sanal olarak etkileşime girmesine ve kripto paraların kullanmasına izin veren birimleri de içerir. Yani, kullanıcının deneyimini yepyeni bir düzeyde artıracak bir sanal gerçekliktir. Ses ve diğer duyusal unsurlar, kullanıcıya sanal kurgusal dünyadaki gerçeklik deneyimini verecektir. Microsoft ise Metaverse’ü insanların, yerlerin ve şeylerin dijital bir temsilinin yaşadığı dijital bir alan şeklinde tanımlıyor.

 

Sanal Gerçeklik Gözlüğü Kullanan Kişi

 

Tüm bunlardan yola çıkarsak Metaverse, şimdiye kadar sadece bilim kurgu filmlerinde rastladığımız, belki de imkansız olarak gördüğümüz fakat aslında işimizden ilişkilerimize kadar her türlü paylaşımı gerçekleştirebileceğimiz sanal bir evren olacak. Örnek olarak, bu kurgusal evrende kendi avatarlarımızı oluşturup arkadaşlarımızla sanal bir kahve dükkanında oturup sohbet edebilecek veya birlikte çeşitli etkinliklere anında katılabileceğiz. Sınır kavramının kalkacağı bu evrende dünyanın her yerinde yeni dostluklar edinebilecek ve yeni kültürleri keşfedebileceksiniz. Kim bilir belki de bu kurgusal evrenin inşasıyla beraber tahmin edemeyeceğimiz yeni bir ekonomik sistem modeli ortaya çıkacak ve bütün dengeleri değiştirecek.

 

Yani Metaverse, çok da uzak olmayan bir gelecekte hepimizin gerçekliği olmaya çok yakın.



 

Kaynak 

https://jmsnews.net/metaverse-nedir-son-donemde-herkesin-sordugu-bu-soruya-cevap-veriyoruz/

https://www.investopedia.com/metaverse-definition-5206578

https://blogs.microsoft.com/blog/2021/11/02/microsoft-cloud-at-ignite-2021-metaverse-ai-and-hyperconnectivity-in-a-hybrid-world/

 

Etiketler

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04