Metaverse Tahmini Reklam Alanları
Metaverse Tahmini Reklam Alanları
23 Kasım 2021
Aysu Çelik

Hepimizin bildiği gibi Google yakın zamanda holding şirketinin adını Alphabet olarak değişti. Akabinde Facebook, Ekim ayı sonunda holdingin adını Meta olarak değiştirdiğini açıkladı. Şirketin kurucusu Mark Zuckerberg, Meta’nın bundan böyle “bir Metaverse şirketi” olacağın açıklaması ile şaşkınlık yarattı. Bu açıklamadan sonra bir metaverse fırtınası koptu. Herkes “metaverse” kelimesinin anlamını öğrenmeye, yatırımcılar ise aksiyon almaya başladı. Teknolojinin devi olan Microsoft ve Facebook başarılı olursa interneti ve insan etkileşimini başka bir düzeye çıkaracak metaverse ile ilgili çalışmalara başladı.Roblox, Decentraland, Tinder ve benzeri büyük şirketler de yarışa katılıyor.

Henüz internetin potansiyeli ve olanaklarını yeni yeni keşfetmeye başlamışken Metaverse adı verilen sanal dünya bir çok soruyu da beraberinde getirmeye devam ediyor. Metaverse nedir? Metaverse
gerçek mi? Metaverse’ün hâkimi kim olacak? Metaverse geçici bir heves mi? Metaverse gerçekliğimizi mahveder mi? Metaverse durdurulabilir mi? başlıca merak konularıdır. Metaverse kavramsal aşamada olduğu için şuan evrensel olarak belirlenen bir tanımı bulunmamaktadır.Investopedia’ya göre “metaverse, sosyal medya kaynaklarının, artırılmış gerçeklik oyunlarının ve sanal gerçeklik çevrimiçi oyunlarının tek bir platformda bir araya getirilmesidir.” Ses ve
duyusal unsurların kullanıldığı sanal gerçeklik olarak tanımlayabiliriz.

Örneğin, metaverse’te, Amerika’da yaşayan arkadaşınızla bir Oculus VR setiyle gerçek bir kahve içme deneyimi yaşayabilirsiniz. Siz Türkiye’de, arkadaşınız Amerika’da iken ortam, ses ve avatarlar ile gerçek hayattaki buluşmalarınızın deneyimini yaratacak şekilde, gerçek hayatın kopyası gibi sanal bir kahve dükkânında sohbete girişebilirsiniz. Tabi bu, metaverse’ün bizlere gelecekte vaat ettiği bir deneyimdir.

Facebook, Metaverse’ten önce mağazasını açacak

Facebook’un sanal gerçeklik (VR) gözlüklerin üreticisi olan Oculus’u satın alması internetin geleceği için önemli bir adım oldu. Metaverse’e erişmeyi sağlayacak olan Oculus VR setleri, artırılmış gerçeklik (AR) gözlükleri ve bileklikler gibi cihazları geliştirmek için büyük bir yatırım yapmayı planlıyor.Meta, metaverse teknolojisini geliştirmek için yaklaşık 50 milyon dolar yatırım yaptı.

The New York Times‘tan Mike Issac’ın yazdığına göre Meta, öncelikle fiziksel metaverse mağazalarını açmaya hazırlanıyor. Metaverse hayatımıza önce mağazalar olarak girecek. Metaverse cihazlarını satan mağazalar metaverse’ü insanlara tanıtacağı biliniyor. Metaverse kavramsal aşamada olduğu için reklam alanlarının nasıl olacağı kesin olarak bilinmiyor. Yakın gelecekte birçok sektörü etkisi altına alacak olan Metaverse, reklamcılık sektörünü ele aldı bile. Tamamen dijital ve sanal bir evren olan Metaverse’ün, birçok reklam alanına da sahip olacağı tahmin ediliyor.

Meta B2C etkileşimleri, Snapchat'teki kişiselleştirilmiş emoji avatarları olan Bitmojis ile halihazırda gerçekleşiyor. İleriki dönemlerde Snapchat'in Bitmojis’ini VR ve AR denemeleriyle de entegre olacağı tahmin ediliyor.

Reklam Ajansları, Metaverse ürünleri, hizmetleri ve markaları tanıtmak için fırsat sağlamaya başladı. En belirgin olan, aynı gerçek dünyada yapılan gibi, Metaverse’teki reklam alanlarından yararlanmaktır. Metaverse tahmini reklam alanlarına örnek olarak Fortnite oyununda yayınlanan Christopher Nolan filmlerinin molalarındaki reklam örnekleri verilebilir. Metaverse evreninde verilen herhangi bir reklam, geri kalan tüm reklamcılık alanlarından çok daha fazla kişiye hitap edebiliyor.

Büyük firmaların bu denli büyük yatırımlarının en büyük sebebi ise erişilebilirliğin yüksek olmasındandır.Yarısı 13 yaşın altında olan 200 milyondan fazla aylık aktif kullanıcısı olan Roblox gibi bir sanal platforma reklam vermek, New Yorkta billboard kiralamaktan çok daha uygun ve mantıklıdır.

Dünya üzerinde milyonlarca insan artık marka etkileşimi içeren yüz binlerce oyun oynuyor. NASCAR, Kasım ayında markasını son derece popüler olan Roblox platformunda genç oyuncuların önüne çıkarmak için planlamalara başladı. NASCAR, platformun ses getiren Jailbreak oyununa dijital bir araba bırakıp oyuncuların avatarları için kıyafetler satmaya hazırlanıyor.

Ayrıca oyuncular, yarışmanın bir parçası olarak kendi NASCAR üniformalarını tasarlayabilecekler ve Sosyal medyada tanıtmak için oyunun geliştiricileri, influencerlar olarak hareket edecekler.

NASCAR'ın harekete geçmesi, Chipotle'dan HBO'ya kadar diğer markaların yeni kitlelere ulaşmak ve dijital ortamda alışmış tüketicilere hitap etmek için "metaverse" olarak bilinen alanlarda reklam vermeye başlayacağı bekleniyor.

Hyundai, Warner Bros ve Gucci gibi markalar şimdiden kendi sanal dünyalarını kurdular. Coca-Cola, Anheuser-Busch ve Crockpot, kendi NFT’lerini satarak Metaverse’e adım atıyorlar.. Sephora, Nike ve HBO, Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) teknolojilerini kullanarak kullanıcılarına ileri bir deneyim sunuyorlar. Sosyal medya devi Facebook bu ilgiden o kadar memnun ki, önümüzdeki beş yıl içinde bir Metaverse şirketi olmak için 10 milyar dolar harcamayı planlıyor.

Kaynaklar

https://www.elektrikde.com/sanal-gerceklik-vrnedir/

https://fikirturu.com/teknoloji/son-buyuk-teknoloji-miti-metaversehakkinda-her-sey/

https://www.webtekno.com/metaverse-reklamcilik-sektorune-etkilerih117329.html

Etiketler

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04