Metaverse'te Nasıl Arsa Satın Alınır?
Metaverse'te Nasıl Arsa Satın Alınır?
27 Şubat 2022
Emre Ölmez

Metaverse: Yeni Normal

Dedelerimizden kalma tarlaları satıp torunlarımıza bir çift sanal gerçeklik gözlüğü ve Metaverse’te işlek bir mağaza bırakmaya ne dersiniz?

Bu insanlık çıldırmış olmalı diyenleri duyar gibiyim.

Ancak tam bu noktada şunu önemle belirtmek gerekir ki sanal gerçeklik gözlükleri sürekli daha fazla kapasiteli bataryaya, hafıza alanına ve daha iyi işlemcilere sahip olacağı için, torunlarımıza bıraktığımız sanal gözlükler muhtemelen gelecek dönemde metaverse için çok kullanışlı olmayacaktır.

Bu sebeple boş bir arsa, işlek bir mağaza veya sanal cüzdanınızı bıraksanız fazlasıyla yeterli olur.

Yeni Normalleştiremediklerimizden misiniz?    

İngilizcede çok sevdiğim bir kalıp vardır, hatta Koronavirüs çıkılmaz denilen Çin’den çıkıp da, çıksa da bulaşmaz denilen insanlara bulaşınca sağda solda çok fazla görmeye başlamıştım: “It’s the new normal”

Eskilerle yeniler akışkan bir halde birbirlerinin içinde yoğrulup ortaya yeni bir form çıkarınca neyin çılgınlık olduğu neyin normallik olduğu hakkında pek kesin bir yargıda bulunamıyoruz haliyle.

Ancak görünen o ki günümüzde insan toplulukları herhangi bir şeye ne kadar fazla inanırsa, kehanet kendini ister istemez doğruluyor, bir bakıma para da, yatırılık bir arsa da,  nft’den farklı değil, değeri biçen insan bir şeyin salt kullanım değerini sorgulamayı bırakalı çok oldu, günümüzde önemli olan şey değişim değeridir.

Sözün özü, değişim değeri dediğimiz şey altını neden güvenli liman olarak değerlendiriyorsanız, Metaverse’te bir arsa aldığınızda da aynı güdülerle davranmanız anlamına geliyor.

Yeni normal, eşyayı ve doğasını son hızla dijitalleştiriyor.

Neden Metaverse'te Arsa Satın Almayı Düşünebilirsiniz?

Sanal olarak bir arsa almak için şu dönemde sadece iki sebebimiz var gibi gözüküyor.

İlki çok yüzeysel bir sebep gibi: Almak için almak, değişik bir şeyler oluyorken ben de bu heyecana sarılayım diyenler için. Belli mi olur? Belki bir ütopyo gerçekleşir.

İkincisi ise biraz daha rasyonel düşünen insanların işi: Yatırım getirisi. Bu noktada şunu belirtmek gerekir ki, Metaverse'de arsa demek kendinize bir NFT satın almanız anlamına geliyor. Bu dijital varlıkta farklı olan şey, yani bir başkasının oluşturduğu bir görseli satın aldığınızdan farkı olan şey ise tasarrufta bulunabileceğiniz bir arsaya sahip olmanız. Bu arsa ise blok zincirinde kendine bir yer alarak ağa bağlı herkes tarafından onaylandığı için, orijinalliğini herkes doğrulayabilir. Bu arsaya bir sanal su kuyusu açtığınızda bu oldukça resmi bir işlem olacak ve kayıtlara geçecektir, arsayı başka birisine sattığınızda veya kiraladığınızda olduğu gibi, üstelik bu yöntemle noter masrafı da ortadan kalkmış gibi gözüküyor.

Bu sebeple, sanal araziyi değer kazandıktan sonra satabilir ya da satmayıp da partiler veya özel etkinlikler için kiralayabilirsiniz.

Başka bir senaryoda ise üzerine sanal bir ev inşa edebilir, sanat galerisi kurabilir ya da bahçe yapıp üstüne bahçe tarımı da yapabilirsiniz, kuvvetle muhtemel öncesinde nft formatında meyveler satın almanız gerekebilir.

Megabytelarından başka kaybedecek hiçbir şeyi olmayan Netandaşlar! Napıyoruz?

Metaverse’te Arsa Satın Alma 101

Biraz daha ciddi anlatmaya başlayacak olursak, bu sanal dünyada işlem yapmak için öncelikle bir sanal cüzdana ya da diğer adı ile kripto cüzdana ihtiyacınız bulunmakta. MetaMask, Trust Wallet ya da Binance Chain Wallet gibi bilindik bir sürü kripto cüzdan seçeneği mevcut ve yenileri de şu anda inovasyon ile ilgili birçok şirketin ilgi alanına giriyor.

Burada önemli olan ilk nokta, sanal arazi alacağınız evrenin hangi kripto para birimini desteklediğini öğrenmek olacaktır. Kripto borsalarından aldığınız kripto parayı bu cüzdanınıza aktararak işlem gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Kripto ve Metaverse evrenine akan paranın giderek çok çok daha fazla olduğunu ve her bir platformun milyarlarca dolarlık bir piyasa haline geldiğini düşünürsek ileride nakit paranızı bu cüzdanlara direkt olarak yatırarak işlem yapabileceğini söylemek yanlış olmaz ancak şimdilik öncelikle  kripto para borsalarına da girmek zorundasınız.

1-Hangi Evrende Olmak İstediğinize Karar Verin

Decentraland ve Sandbox gibi öncülerin yarattıkları evrende mi yoksa daha sonrasında ortaya çıkan evrende mi arsa almak istediğinize karar vererek araştırmaya başlayabilirsiniz. Opensea isimli NFT (non-fungible token) Pazaryeri sayesinde ise sanal cüzdanınız aracılığıyla işlem gerçekleştirmeniz ise çok rahat, genel anlama ise güvenilir bir NFT pazaryeri üzerinden işlem yapmanız kuvvetle tavsiye edilir.

Yukarıda dediğim gibi, üzerine bir hayat kurmayı planladığınız sanal araziler aslında NFT’lerden başka bir şey değil. JPG uzantılı NFT’lerden, metaevrenin kara parçası olan NFT’lere kadar geniş bir yelpazeye sahip bir dünyanın içerisindeyiz.

Decentraland Metaverse 90.601 (16m x 16m) Sandbox Metaverse ise 166.464 (96 x 96m) parselden oluşuyor. The Sandbox ve Decentraland arsalarının dışında arsa satılan diğer platformlar ise şu şekilde:

  • nextearth. io
  • Dvision Network
  • MatrixWorld Land Sale
  • Lunacia
  • myneighboralice
  • Axie Infinity
  • Blocktopia
  • Genesis City

2- Hangi Parseli Almak İstediğinize Karar Verin

Arsanızı hangi evrenden satın alacağınıza karar verdikten sonra artık gözünüze kestireceğiniz parselin hangisi olacağına karar verebilirsiniz. Bu bölümde Decentraland evreni üzeründen anlatım gerçekleştireceğiz. Popüler ve ünlü yerlere yakın parseller tabii ki çok daha değerli ancak şimdi getto olan yerlerin orta veya uzun vadede kentsel dönüşüme gitmeyeceğinin garantisini kim verebilir ki?

İncelemek isteğiniz parsele tıklayarak bilgilerini görebilirsiniz. Decentraland’de ETH veya MANA kullanarak sanal gayrimenkul satın alabilirsiniz. Fiyatları görüntüleyebilir ve teklif verebilir veya doğrudan satın alabilirsiniz. Sandbox’tan arsa almak için SAND, ETH ya da DAI gibi coinlerden birisine sahip olmanız gerekiyor.

3- Cüzdanınızı Bağlayın ve İşlemi Onaylayın

Satın alma işleminizi onaylamak için cüzdanınızı ilgili platformdaki hesabınıza bağlamanız gerekir. Kaydolduğunuzda ve satın alma işleminizi onayladığınızda, sanal gayrimenkulünüz cüzdanınıza gönderiliyor. Bu sanal mülkün resmi sahibi olduğunuzu blok zincirindeki herkes doğrulayabilir.

Her ne kadar noter ve diğer masrafları ortadan kaldırsak da, bir yerlerden hep payını alan oluyor tabii ki, bu işlemleri gerçekleştirirken ağdaki yoğunluğa göre ödeyeceğiniz bir “Gas Fee” oluyor. Bunu işlem ücreti gibi düşünebilirsiniz. Bu sebeple, aldığınız fiyatın üstüne de ödemek için bir işlem ücreti payını cüzdanınızda bulundurun ki son anda büyük bir hayal kırıklığı yaşanmasın.

Son çare pazarlık sünnettir diyerek işlem ücreti dahil fiyat için fiyat düşürmeye çalışın.

4- Satın Alma İşleminizi Onaylayın

Cüzdanınızda yeterli paranız olduğu ve fiyat üzerinde anlaşmaya varıldığı sürece satın alma işlemi gerçekleşecektir. Cüzdanınızda sanal gayrimenkulünüzü onaylayabilirsiniz. Trust Wallet kullanıyorsanız Koleksiyon Öğeleri'ne gidin. MetaMask için satın alma işleminizin onayını almak için NFT'lere gidin.

DİKKAT! Dimyat'a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmayın!

Yukarıda bahsettiğimiz üzere metaverse dediğimiz şey aslında bir NFT dünyası. Her NFT’nin alım satım işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceğine yönelik bir akıllı sözleşmesi bulunuyor. Çok ucuza aldığınızı sandığınız bir arsa arka planda cüzdanınızı boşaltan bir sürü kod ile dolu olabilir. Diğer bir yandan, NFT arazinizi satın almak için resmi proje bağlantısını kullandığınızdan ve saygın bir üçüncü taraf pazar yeri seçtiğinizden emin olun. Son olarak, aldığınız arsanın yer aldığı projenin belli bir kullanılabilirlik ve fayda vadediyor olması gerekiyor ki yatırım getirisinden faydalanabilin.

Bu sebeple NFT ve kripto dünyasını çok iyi öğrenmeden riskli işlere karışmamayı tercih edin. Şimdilik gerçek bir arsa alıp satmak sizin için daha iyi olabilir ki Dijital Uzmanı olarak Türkiye’nin en iyi dijital reklam ajansıyız ve doğru kişilerin kısa zamanda birbirini bulmasını sağlayarak çok kısa bir zaman içerisinde büyük bir huzurla notere gitmek üzere yola çıkmanızı sağlayabiliriz.

Torunlar da kendi hayatını kendi kazansın bir zahmet.

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04