Programatik Reklamcılık Nedir?
Programatik Reklamcılık Nedir?
28 Ekim 2022
Aysu Çelik

Programatik Reklamcılık Nedir?

“Programatik” ifadesi, program ve otomatik kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Reklamcılık açısından ise önceden belirlenmiş fiyatlar yerine gerçek zamanlı olarak reklam satın almak için yapay zeka ve makine öğreniminin kullanılmasıdır.

Peki programatik reklamcılık nedir? Dijital reklamverenler, programatik reklamlarda nelere dikkat etmelidir? Gelin hep birlikte bu soruların yanıtını arayalım.

Farz edelim ki ayakkabı satın almak için bir çok  e-ticaret sitesini ziyaret ettiniz ancak alışverişi tamamlamadan siteden çıkıp internette gezinmeye devam ettiniz. Bu sırada, pek çok farklı fiyat aralığından ve modelden ayakkabıları içeren reklamların karşınıza çıktığını fark edeceksiniz. Çünkü az önce dolaştığınız sitelere girerken verilerinizin toplanmasına da izin verdiniz. Bu şekilde işleyen ve operasyonel verimlilik sağlama üzerine kurulu bir yöntem olan programatik reklam sistemi, hata riskini minimuma indirmektedir. 2020 Reklamcılar Derneği’nin raporuna göre, Türkiye’de dijital reklamların % 79’u programatik reklamcılıkla yapılmaktadır.

Proje ve teknoloji odaklı çalışan SkySection’ın kurucusu Tolga Sayer: “Bir siteniz varsa ve programatik satın alma bütçelerinden faydalanmak istiyorsanız yapmanız gereken SSP’ler ile anlaşmak ve reklam alanlarınızı bu platformlara tanımlamak olacaktır.”

Şimdi programatik reklamlarla ilgili en çok merak edilen 4 soruya cevap verelim.

Kimler Programatik Yöntemleri Kullanır?

Programatik reklamcılık; görüntülü, mobil, video içerikli ve sosyal dijital kanallarda ve daha pek çok çeşitli mecrada daha bulunmaktadır. Geleneksel çevrimdışı kanallar da dijitalleşme yolunda ilerlemektedir. Artık ev dışı kanalların, otobüs duraklarında, alışveriş merkezlerinde ve reklam panolarında dijital ekranlar aracılığıyla programatik olarak reklam verdiğini görmeye başlıyoruz. Programatik kampanyalar önceden daha büyük medya ajansları ve bütçeler için kullanılıyordu, ancak self servis araçlarının hızlı yükselişi, küçük markaların da teknolojiye olan erişimini günden güne artırdı ve onlara pahalı aracılar olmadan daha büyük markalarla rekabet etme yeteneği sundu.

Programatik Reklamcılığın Maliyeti Nedir?

Programatik, çevrimiçi reklamcılıkta maliyet, 1.000 reklam gösterimi başına ücreti tanımlayan bir sistem olarak BGBM temelinde şekillenmektedir. BGBM'ler, listenin kalitesine ve hedefleme düzeyine göre değişiklik gösterebilir. Envanterin kalitesi ne kadar yüksekse veya hedeflemenizde ne kadar spesifik olmak isterseniz fiyatlar da bu doğrultuda artış gösterecektir. Fiyatlar ayrıca sektöre, cihaza, formata ve sayfadaki yerleşime göre de değişmektedir. Ortalama olarak, programatik BGBM'ler 0,50 ile 2 ABD doları aralığında ücretlendirilmektedir. Bu, normalde fiyatları 10$+ civarında gören insan odaklı ticarete kıyasla çok büyük bir mali avantaj sağlar. Bu nedenle programatik, sınırlı reklam bütçelerinizi 10 ile 20 kat daha fazla genişletmenize yardımcı olabilir. Düşük programatik maliyeti, sınırlı pazarlama bütçeleri olan küçük işletmeler için muazzam bir fayda sağlamaktadır.

Programatik Reklamcılık Nasıl ve Neden Başarılıdır?

Aslında cevap oldukça basit. Evet başarılı; çünkü verimli, hedefe yönelik ve ölçeklenebilir. Yalnızca iki yıl önce, ABD'li pazarlamacıların programatik reklamlara yaptığı harcama 61 milyar doların üzerindeydi. 2023'te bu sayının toplam dijital reklam harcamasının %91'i olan 133 milyar dolara yükselmesi beklenmektedir.

Sistem hem zamanın hem de kaynakların verimli kullanımı üzerine kurulduğu için işlevseldir. SEO şirketi Ignite Visibility'nin CEO'su ve kurucusu John Lincoln'ün programatik reklamcılığın neden en yeni dijital pazarlama trendi olduğuna yönelik açıklamasında belirttiği gibi: “Programatik reklamcılık, eski moda, isabetli kampanya tasarımını ortadan kaldırmak için tasarlanmıştır. Bu sistem, pazarlamacılara çok fazla paraya mal olmasıyla ün salmıştı. Artık programatik reklamcılıkla, reklam paranızın en iyi nereye harcanacağını belirleyen bir algoritmaya güvenebilirsiniz. Tek yapmanız gereken kampanyanız, hedef kitleniz ve temel performans göstergeleriniz hakkında programatik çözüm bilgilerinizi beslemek ve algoritma zor işi yapacak!”

Programatik Reklamcılık, Reklamverenler İçin Neden Önemlidir?

Programatik reklamcılıktan önce, reklamverenlerin reklam envanterine erişmesi zordu. Bu, yayıncı reklam alanının %60'ının satılmadığı anlamına geliyordu. Otomasyon, reklam envanterini anlamayı ve satın almayı çok daha kolay hale getirerek sorunun çözülmesine yardımcı oldu.

Reklamverenler için programatik reklamcılığın diğer faydaları da şu şekilde sıralanabilir:

  • Ölçekleme olanağı. Programatik reklamcılık, reklamverenlerin daha önce olduğu gibi sınırlı olmak yerine, mevcut herhangi bir reklam envanterinden reklam alanı satın alarak geniş bir kitleye ulaşmasını sağlar.
  • Gerçek zamanlı esneklik. Reklamverenler, gösterimlerine göre reklamlarda gerçek zamanlı düzenlemeler yapabilir ve çok çeşitli hedefleme ölçütlerinden yararlanabilirler.
  • Hedefleme yetenekleri. Programatik hedefleme ile bir reklamverenin bütçesi daha iyi kullanılabilir ve daha verimli bir şekilde harcanabilir. ‍
  • Yeterlilik. Süreç daha akıcı hale gelir ve hedefleme yoluyla daha alakalı reklamlar sunulur. Geniş bir yayıncı havuzuna erişim, reklamverenlerin yatırımlarından daha iyi bir getiri elde edebilecekleri ve yayıncıların da gelirlerini en üst düzeye çıkarabilecekleri anlamına gelir.

Dijital Reklamcılık ve Programatik Reklamcılık

Dijital reklamcılık geniş bir erişime sahip olmayı ve doğru hedef kitleyi bulmayı umarken, programatik reklamcılık, hedef kitleyi gerçek verilerle segmentlere ayırmak için kesin hedefleme taktikleri kullanır. Programatik reklamcılık, reklamları satın almayı, yerleştirmeyi ve optimize etmeyi kolaylaştırmak için teknolojik ilerlemelerin en iyi unsurlarını, insan bilgisi ve uzmanlığını birleştirir. 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04