Reklamlarda Kullanılabilecek 5 Tasarım İlkesi
Reklamlarda Kullanılabilecek 5 Tasarım İlkesi
15 Kasım 2022
Ayşe Nisanur Hacıbebekoğlu

Reklamlarda Kullanılabilecek 5 Tasarım İlkesi

Hedef kitlenizin her gün milyonlarca reklam bombardımanına tutulduğu kalabalık bir pazarda dikkat çeken, etkili reklamlar tasarlamak zor olabilir. Diğerlerinin arasından sıyrılmak ve öne çıkmak için benzersiz değer teklifinizi ve markanızı göz alıcı bir şekilde göstermeniz gerekmektedir. Bu noktada kitleyi yönlendirmek ve kolay tanınabilirlik sağlamak için tasarım ilkeleri gibi destekleyici stratejiler kullanmak önemlidir. Kitlenizin dikkatini çekerek sizi incelemeye başlamalarını sağlayacak reklamlar, sadece birkaç saniyelik bir bakışı yakalayarak bunu başarmak durumundadır. Yapacağınız tasarım, ulaşmaya çalıştığınız kitleyi yani müşterilerinizi o ilk bakışta size yönlendiren ve harekete geçiren bir reklam inşa etmelidir. Sadelik önemlidir fakat hedef kitlenize hitap edebilmek adına kullanılabilecek renk, font, sayfa tasarımı gibi detaylara da dikkat edilmelidir.

Öyleyse şimdi daha etkili reklam tasarımları oluşturmanızı sağlayacak beş tasarım ilkesine geçelim:

1. HİYERARŞİ

Reklamı tasarlarken kullanılacak ögelerin seçimi ve tasarım kompozisyonu üzerine yerleşimi hakkında iyice düşünülmelidir. Amaçlarınıza uygun şekilde ögeler arası hiyerarşiyi korumak ve neyin ön plana çıkarılacağına karar vermek gerekmektedir. Hedef kitlenizin gözüne çarpmasını istediğiniz mesajı, logoyu, ana parçayı ya da unsuru seçmeli ve onu en çarpıcı noktada tutmalısınız. Doğal okuma sırasının yukarıdan aşağıya ve soldan sağa olduğunu hatırlarsak eğer, hiyerarşide bu kullanım tasarımdaki öne çıkarma amacına büyük ölçüde hizmet edecektir. Fotoğrafçılıkta sıkça yararlanılan üçte bir kuralı burada da kullanışlı bir yöntemdir. Başarılı bir görsel hiyerarşi oluşturmak için hedef kitlenizin göz odağını tasarımınıza ve harekete geçirici mesajınıza yönlendirmeyi unutmayın.

2. ODAK ÇİZGİLERİ

Kullandığınız çizgiler, hedef kitlenizin bakışlarını tasarımınızın odak noktasına çekmeyi sağlar. Bu çizgiler, müşterilerinizi reklamınızda tanıttığınız ürün ya da hizmeti incelemeye yönlendiren şekiller veya diğer grafik ögeler olabilir. Hareket için veya düzenlilik için farklı çizgiler kullanabilirsiniz.

3. RENKLER

Bildiğiniz üzere renklerin her biri farklı anlamlar içermektedir. Kurumsal kimliğinizi oluştururken veya kitlenize yönelik bir tasarım planlarken kullanmayı seçeceğiniz rengin önemi büyüktür. Kurumsal kimliğinizin içeriğinde ve reklamlarınızda bulunan renk ya da renk kombinasyonları, sektörde akılda kalabilmeniz ve doğru kitleye doğru mesajla ulaşmanız konularına direkt olarak etki etmektedir. Uygun renk şemanızı belirlemeli ve tasarımlarınızı oluştururken bu renklere göre arka plan ve ana renklerinizi seçmelisiniz. Bu şekilde reklamlarınızın daha profesyonel gözükmesini sağlayabilir ve kitlenizde kendinize karşı bir güven oluşturabilirsiniz.

4. FONT SEÇİMİ

Doğru font yani yazı tipi seçimi ile reklamınıza hem kaliteli bir duruş ve hem de kolay okunabilirlik sağlayabilirsiniz. Bu sayede kitlenizin dikkati reklamınız üzerinde toplanabilir ve onları hizmet ya da ürününüze yönelik harekete geçirebilirsiniz. Hiyerarşiyi ve odağınızı seçeceğiniz fontlar ile sağlayabilirsiniz. Unutmayın, reklamlarda tek bir bakış hakkınız vardır ve bu sürede müşteriyi çekmeniz önemlidir. Dolayısıyla basit görünmeyecek ve tasarımınızla uyumlu fakat aynı zamanda kolay da okunabilen bir font seçimi yapılmalıdır.

5. SADELİK VE DENGE

Kitlenizi saniyelik bir bakışta yakalayabilmek için aşırı kalabalık bir reklam içeriği yerine tasarımınızı sade ama etkili tutmak daha iyi bir yöntemdir. Sadece dikkat çekici bir metin veya sloganla birlikte kullanılan uygun bir görsel bile etkili olabilir. Sadelik ve dikkat çekicilik arasındaki dengeyi yakalamak reklamınızın seçilebilirliği ile tıklanmasını da artırabilir. Dengeyi kurabilmek için tasarımınızın konumlandırma, renk uyumu, şekiller veya beyaz boşluk gibi çeşitli ögeleriyle uygun içerikler ortaya çıkarmanız gerekmektedir.
 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04