Renklerin de Ruhu Vardır: Pazarlamada Doğru Renk Kullanımına Dair Birkaç İpucu
Renklerin de Ruhu Vardır: Pazarlamada Doğru Renk Kullanımına Dair Birkaç İpucu
09 Mayıs 2022
Elif Doğa Çakır

Renkler de Bize Bir Şeyler Anlatıyor

Renkler kişilere göre pek çok farklı anlam ifade edebilir. Markalaşma ve pazarlama sürecinde seçeceğiniz renkler hedef kitlenize daha doğru ve daha etkin bir şekilde ulaşmanızı sağlayacaktır ve renk kullanımı markanın tanınırlığını neredeyse %80 oranında arttırmaktadır. Her renk farklı çağrışımlar ifade etse de hedef kitlenizin algısını doğrudan üzerinize çekebilecek ortak ve bütünlük içeren renkler kullanmak gerekmektedir. Özellikle Dijital Pazarlamada müşteriyle temas halinde olmadığımızdan renklerin müşteriye uyandırdığı anlam bizim için çok değerlidir ve renkler müşterilerimizi mutlu ve iyimser bir yöne çekmelidir ki o markayla olan bağı olumlu yönde etkilensin.

Markanız için Doğru Renkler Nelerdir?

  • Dijital Pazarlamada, siyah, beyaz ve gri skalasındaki renkler daha kurumsal ve ciddi bir anlam çağrıştırır.
  • Dünyadaki logo bilinirliğini ele aldığımızda en çok kullanılan renklerden birisi ise mavidir. Mavi renk, kişilere güven ve dinginliği çağrıştırmaktadır, bu sebepten de oldukça çok tercih edilen bir renktir.
  • Pembe ve mor skalası kadınları hedef alan markalar için birebirdir.
  • Kırmızı, sarı ve turuncu tonlarının kişilerde açlık duygusunu tetiklediği ise bilinen bir gerçektir. Bundandır ki fast food restoran zincirlerinde sık sık tercih edilmektedir.
  • Altın varak renk kullanımıyla gümüş renk kullanımı insanlara prestiji çağırmaktadır. Özellikle high-end markalar bu renkleri tercih ederek müşteri kitlesini hedefler.
  • Yeşil renk skalası insanlara güven ve dinginlik hissini verirken bu sebeple çevreci, davetkar ve dost canlısı bir renktir.

Denklem Aslında Çok Basit: Yazıyla İki

Doğru renk seçimi markanızın imajını olumlu yönde etkilerken, yanlış renk seçimleri de markayı olumsuz bir yöne çekebilir. Bu sebeple marka imajınızı belirlerken doğru renk seçimi reklam kampanyalarınızda da işinize yarayacaktır. Markanızın imaj renklerini belirlerken iki ana renkle sınırlı tutmak her zaman daha faydalı olacaktır. Gelişiminde etkin bir yol ilerlemiş ve pazarlama stratejisi sayesinde tüm dünyada bilinirliği yüksek markalar (Coca Cola, McDonalds, Milka, Ikea) hep iki ana renk tercih etmiştir. Markalaşma sürecinizde logonuzda kullandığınız renkler reklam kampanyalarınızda ve web sitesi tasarımınızda da benzer şekilde kullanılabilir olmalı. Genel geçer renk trendlerindense, marka kişiliğine ve hedef kitlenize odaklanarak doğru renkler seçmek ilerleyen vadede sizi daha iyi noktalara ulaştıracaktır.

 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04