Renklerin İnsan Psikolojisindeki Yeri
Renklerin İnsan Psikolojisindeki Yeri
11 Ağustos 2022
Seda Eren

Çoğu zaman farkında olmasak da renkler, hayatımızın her alanında ve hatta bazen yaşamımızın merkezinde yer alan güçlü bir araçtır. Karşımızdaki insanla kurduğumuz ilişki ve içgüdüsel olarak gelişen tepkilerimiz bile renklere göre şekillenebilmektedir. Bilim dünyasında bu konu üzerine pek çok araştırma yapılmıştır. Bunların sonuçlarına göre renklerin; kan basıncını artırma, metabolizmayı hızlandırma, göz kaslarını yorma gibi fonksiyonlarının olduğu gözlemlenmiştir.

Peki Renkler Neden Duygu Dünyamızı Bu Kadar Etkileyebiliyor?

Renklerin hayatımızda önemli bir yere sahip olmasının nedeni, bedenimizi ve zihnimizi etkileyebilmelerinden kaynaklanmaktadır. Renklerle ilgili algılarımız öznel olsa da, bazı renklerin kültürel olarak ya da deneyimlerimizden bağımsız bir şekilde ve herkeste aynı duyguları ortaya çıkaracağı düşünülmektedir.

renklerin etkileri

Renklerin Anlamları ve Etkileri Nelerdir?
  • Siyah ve beyaz renk arasında bulunan süreklilik, sıcak renkler ve soğuk renkler olarak ikiye ayrılmaktadır.
  • Kırmızı, sarı ve turuncu sıcak renkler olarak tanımlanmaktadır. Bu renkler aynı zamanda samimiyet ve rahatlıktan öfkeye kadar uzanan çeşitli duyguları tetikleyebilmektedir.
  • Mavi, mor ve yeşil de soğuk renkler olarak tanımlanır. Sakinlik ve huzur gibi duyguların yanı sıra üzüntü ve umursamazlık gibi hisleri de harekete geçirebilmektedir.

Kırmızı
Kırmızı, tüketicilerin de oldukça ilgisini çeken güçlü bir renk olduğu için pazarlama ve reklamlarda sıkça yer alır. Duygusal yoğunluğu hemen ortaya çıkaran ya da artıran kırmızı ve tonları, açlıkla da ilişkilendirilebilmektedir. Bu nedenle gıda sektörü, restoran dekorasyonları ve fastfood kampanyalarında da kırmızı kullanılır. 

Sarı
Göz alıcı bir renk olması sebebiyle bazı durumlarda tehlike ve riski de çağrıştırabilir. Bu nedenle, bazı ikaz levhalarında uyarıcı olması adına sarı renk kullanılmaktadır. Güneş, sıcaklık, neşe ve enerji gibi olumlu anlamlar da taşıyan sarı, aynı zamanda çalışma ve iş birliğini de temsil etmektedir. Bu nedenle bazı iş yerlerinde ekip çalışmasına pozitif bir etki sağlaması amacıyla dekorasyon ve aksesuarlarda sarı ve tonları tercih edilebilir. 

Turuncu
Dinamik, enerjik, çarpıcı, hareketli ve heyecan verici bir renk olan turuncu, aynı zamanda gösterişi de simgeleyebilir. Metebolizmayı hızlandırmakta ve zihni harekete geçirmektedir.

Yeşil
Doğada bulunan renklerin çoğunluğunu kapsadığı için güveni en çok çağrıştıran renklerden biridir. Özellikle finans sektöründe tercih edildiği söylenebilir. Gençlik, dinçlik, umut ve yenilik gibi kavramları ifade etmekte ve aynı zamanda sinir sistemi üzerinde de pozitif bir etkisi bulunmaktadır. 

Mavi
Gökyüzü ve denizin rengi olan mavi, genel olarak huzur ve güveni temsil etmektedir. Bu yönüyle özellikle iç mekânda kullanılan açık mavi tonları dinlendirici ve sakinleştirici bir ortam yaratır. Hoşgörü, hoşnutluk ve modernlik anlamlarını taşır ve pozitif etkisiyle günlük hayatta karşılaştığımız pek çok nesnede kullanılır. 

renklerin uyumu

Mor
Asaleti temsil eden mor, aynı zamanda şatafat, lüks, zenginlik ve zarafet kavramlarını da akla getirmektedir. Gösterişi simgeleyen bu anlamları nedeniyle, mor ve tonları dekorasyonda sıklıkla tercih edilmektedir. Tutku ve romantizmin de rengidir. Sanatsal düşünceyi açığa çıkarır, yaratıcılığı körükler. 

Siyah
Işığı emen ve aslında kendi başına bir renk olmayan siyah, matem ve karamsarlığın sembolü olarak bilinmektedir. Bu nedenle, siyah rengin gizemli ve korkutucu bir yanı vardır. Aynı zamanda düzensizlik, kaos ve bilinmezlik gibi olumsuz kavramları da simgeleyebilir. Siyah gücü de sembolize etmesinin yanında saygı kavramını da çağrıştırır. Bu nedenle iş görüşmelerinde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.

Beyaz
Tüm renkleri içinde barındıran beyaz, genel olarak saflığı, ferahlığı ve temizliği sembolize eder. Bu nedenle steril bir görünümü çağrıştıran bu renk özellikle tıp ve sağlık alanında yoğun olarak kullanılmaktadır.

Pembe
Hafif bir renk olan pembe genellikle yumuşak, sade ve sıcak bir ortam yaratmak amacıyla tercih edilmektedir. Çoğu zaman romantik bir atmosfer için de tercih sebebidir ve sakinleştirici bir etkisi vardır.

Kahverengi
Toprağın rengi olan kahverengi, dayanıklılığı ve ciddiyeti yansıtmaktadır. Doğallık, olgunluk ve rahatlık gibi anlamları taşır. Bu nedenle kurumsal iş yerlerinin dekorasyonlarında da kullanılır.
 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04