SAĞLIK TURİZMİNDE GÜÇLÜ BİR MARKA OLUŞTURMANIN ADIMLARI NELERDİR?
SAĞLIK TURİZMİNDE GÜÇLÜ BİR MARKA OLUŞTURMANIN ADIMLARI NELERDİR?
04 Ağustos 2022
İdil Tiber Ersoy

SAĞLIK TURİZMİNDE GÜÇLÜ BİR MARKA OLUŞTURMANIN ADIMLARI NELERDİR?

15-20 yıl öncesine kadar, klinikler ve hastaneler tıp alanında baskın bir konumdaydı. Klinik ve hastane sayısının günümüze kıyasla daha az olması, internete erişimin kısıtlı olması sebebiyle bilgi edinme ve yaygınlaştırma imkanlarının da sınırlı olması gibi sebepler bu durumun başlıca nedenleriydi.

Günümüz şartlarında ise herhangi bir tedaviye başlamadan önce sayısız doktor, hastane ve kliniği internet üzerinden inceleyebilir ve edindiğimiz bilgilere göre karar verebiliriz. Olasılıklarımız neredeyse sonsuzdur. Birçok seçeneği kıyafet ya da aksesuar alışverişi gerçekleştiriyormuş gibi değerlendirme ve karar verme sürecini şekillendirme özgürlüğüne sahibiz. Başka bir deyişle, günümüz sağlık hizmetlerinde artık baskın olan taraf hastalardır. Bu sebeple klinikler, doktorlar ve hastaneler de kıyasıya rekabet halindedir.

Bu noktada sağlık turizminin ek zorlukları bulunuyor. Çünkü sağlık turizminde sizinle aynı dili konuşmayan, aynı alışkanlıklara sahip olmayan, farklı kültür ve değerlere sahip insanlara sağlık hizmeti sunmayı hedefliyorsunuz. Yani bu kişilerin sağlık gibi hassas konuları onlar için yabancı, başka bir ülkede yaşayan doktorlara açmasını bekliyorsunuz. Ayrıca ulaşım, konaklama ve gezi anlamında da hizmet vermeyi taahhüt ediyorsunuz. Yalnızca sunduğunuz kaliteli hizmetin sağlık turizmine dair endişeleri bütünüyle azaltabileceğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü potansiyel hastalarınız henüz sizi tanımıyor. Bilindiği üzere hasta, sağlık gibi önemli konularda tanımadığı birçok kişiye güvenmek zorundadır. Örneğin Türkiye'de bilinen sağlık kurumları sadece isimleriyle bile güven oluşturabilir. “Bu hastaneler kaliteli hizmet sunuyor mu? Hizmet veren kadroda alanında en iyi doktorlar bulunuyor mu?” gibi soruları sormaya gerek bile kalmadan birçok kişi sadece bu hastanelerin isimlerini duyarak bile sağlığını onların eline güvenle teslim etmekten çekinmez. İşte markanın gücü budur.

Peki sağlık turizminde nasıl böyle bir marka imajı elde edebilirsiniz? Bir kişi sağlık turizmi kapsamında başka bir ülkeye gitmeye karar verdiğinde, öncelikle seyahat edeceği ülkeyi seçer. Bu noktada öncelikle ülkenin bir markalaşma programına sahip olması gerekiyor. Sağlık kurum ve kuruluşlarının bu markalaşmaya katkısı, Türkiye'nin sağlık sistemi, turizm olanakları ve dijital varlıklarda görüntülenen farklı sayfalardaki farklı akreditasyonlar açısından bir avantaj olabilir. Sağlık kurumları ve sağlık kuruluşlarının ulusal markalaşma üzerinde küçük bir etkisi var gibi görünse de, sundukları hizmetin kalitesi, güçlü marka imajı ve sözlerini yerine getirebilmeleri ulusal marka değeri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Marka bilinci oluşturan bir sağlık kuruluşunun veya acentanın sonrasında yapması gereken ilk şey, bir iş modeli oluşturmaktır. İş modelleri; şirketlerin kuruluş, yönetim ve genişleme yöntemlerini, müşterilerle iletişim kurmak için kullanılan kanalları ve insanların yönetimini içerir. Ayrıca markanın müşterilerine ne iletmek istediği, hastalarına neler sunduğu ve hangi sorunları çözdüğü de en başından belli olur.
 

Markalaşma sürecinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da sağlık turizmi alanında hizmet verilecek ülkenin belirlenmesidir. Bir ülkeye karar vermeden önce pazar araştırması, sigorta sistemi analizi, hedef ülkedeki vatandaşların günlük yaşam ve gelenekleri, hedef ülkenin kültürü ve sağlık sistemi de ayrıntılı olarak araştırılmalıdır. Ancak bu inceleme tamamlandıktan sonra kime hizmet verileceği ve hangi yolun kullanılması gerektiği netlik kazanacaktır.

Bu aşamalardan sonra, sağlık turizminde marka imajını güçlendirme konusunda sıra içeriklere gelmektedir. Sağlık turizmi sektöründe bir markanın sunduğu içerikler, potansiyel hastaların gözünde adeta portföy niteliğindedir. İster dijital ister fiziksel olsun içeriklerimiz, insanların bizim hakkımızda nasıl hissettiği üzerinde büyük bir etkiye de sahiptir. İçeriklerimiz sayesinde her zaman ön planda oluruz. Böylece potansiyel hastalarımız bizi unutmayacaktır. Paylaştığımız içerikler birçok konuda akla gelen soruları da cevaplamayı mümkün kılmaktadır. Bu sayede hedef kitlemize muazzam bir katma değer sağlarız. Şu anda bizim hastamız olmasalar bile sağlık turizmi alanında akıllarında yer edinebiliriz. Dolayısıyla insanları sürekli akışta tutan ve etkileşime giren zengin içerik, sağlık turizminde güçlü bir marka oluşturmanın en önemli silahlarından biridir.

Özetle, potansiyel hastaların kafasındaki sorulara en hızlı ve etkili şekilde cevap verebilmek, hasta geldiği andan itibaren ona sorunsuz bir süreç ve değer odaklı bir hizmet sunabilmek, sağlık turizminde güçlü bir marka oluşturma konusunda başarıya açılan kapının anahtarlarıdır diyebiliriz. 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04