Sanal Gerçeklik Gözlüklerinin Olası Yan Etkileri
Sanal Gerçeklik Gözlüklerinin Olası Yan Etkileri
28 Kasım 2021
Berfin Barut

Sanal Gerçeklik Gözlüklerinin Olası Yan Etkileri

Günden güne gelişen teknolojinin yeni vaadi, bizleri hiç tanımadığımız insanlarla tanıştırmak, hiç göremeyeceğimiz yerlere bizi götürmek, evimizde otururken dünyanın bir ucundaki ofislerde iş arkadaşlarımız ile çalışabilmek ve belki de evde otururken dünyanın dört bir yanında doğa seyahatleri yapabilmek oldu.

Peki teknoloji bunu bize nasıl sağlıyor? Bilim Kurgu filmlerinde gördüğümüz ve hayranlıkla izlediğimiz bu teknoloji artık hayatlarımızın içinde ve hızla gelişmeye de devam ediyor. Günümüzün en popüler ve güncel örneği 2018 yılı yapımı olan “Ready Player One” filmi. İşte büyük keyifle izlediğimiz bu filmdeki dünyaya tıpkı filmdeki gibi sanal gerçeklik gözlükleriyle ulaşmak mümkün. Facebook bizlere 2019 yılında piyasaya sunduğu “Oculus Quest” ürünü ile bu deneyimi yaşatabiliyor.

Bu teknoloji hız kesmeden hayatlarımızda konuşulmaya ve deneyimleme heyacanını yaşatmaya başlarken konuşulması gereken önemli bir konu da sağlığa yönelik olası etkileri olmalı. Şu an konuşulmakta olan bazı yan etkiler; görme problemleri, mekânsal farkındalık kaybı, mide bulantısı ve baş dönmesidir.

Gözlük, Aksesuar, Cam, Bulanıklık, Görüş, Miyopi, Rle

Görme ve Odak Problemleri

Kesin olarak yan etkiler bilinmese de bazı kaynaklarda miyop hastalığının gelişebileceğini ve mavi ışığa maruz kalmaktan uyku bozuklukları yaratarak retina hasarları yaşatabileceğini yazıyor. VR cihazların yarattığı derinlik algısı nedeniyle iki gözde oluşabilecek odak problemlerinden de bahsedilmektedir.  Ancak bu bilgilere dair herhangi bir kanıt henüz yoktur. “Oculus Rift ve HTC Vive'ın yapımcıları, her 30 dakikada bir 10-15 dakika ara vermeyi öneriyor.” 

Kadın, Sanal Gerçeklik, Oyun, Bulutlar, Ar

Mekansal Farkındalık Kaybı

Bu cihazları kullanırken bulunduğumuz mekanın içerisindeki eşyalara dikkat etmelisiniz. Belirtilen 30 dakikada bir ara verme önerisine mutlaka uyulması gerektiği söyleniyor. Aksi halde mekânsal farkındalık kaybı yaşayarak eşyaların yerini unutmanız olası yan etkiler arasındadır.

Mide Bulantısı ve Baş Dönmesi

Özellikle sınırlı bir alan içerisinde hareketli bir sanal dünya içerisine giriş yapıyorsanız bu yan etkileri yaşamanız çok olası. Mide bulantısı yaşandığı anda gözlüğün çıkartılması tavsiyeler arasında yer almakta. Sanal gerçekliği yaşarken kendiniz hareket etmeyip joysticklerle hareket ettiğinizde mide bulantısı yaşayabilir ve bu hareketli dünya baş dönmesine sebep olabilir.

Tüm bunların dışında şirketler kullanım için yaş sınırı uyarısı da vermiştir. Sony PlayStation, VR için yaş sınırı 12+, Oculus Rift ve Samsung Gear'a göre ise yaş sınırını 13+ olarak belirlemiştir. 

Gear-VR-Warnings-Turkish maddeleri içerisinde çocuklar için şöyle bir uyarı yer almaktadır; “Gear VR, küçük çocukların görsel gelişimi açısından kritik bir dönem olduğundan, 13 yaş altı çocuklar tarafından kullanılmamalıdır. Yetişkinler, Gear VR kullanmış veya kullanmakta olan çocukların (13 yaş ve üstü) yukarı anlatılan belirtileri gösterip göstermediğini takip etmeli, çocukların Gear VR kullanma süresini sınırlandırmalı ve kullanım sırasında ara vermelerini sağlamalıdır. El göz koordinasyonu, denge ve birden fazla işi aynı anda yapabilme yeteneği olumsuz etkilenebileceğinden, uzun süreli kullanımdan kaçınılmalıdır. Yetişkinler, söz konusu yeteneklerde herhangi bir gerileme olup olmadığının tespit edilebilmesi için Gear VR kullanımı sırasında ve sonrasında çocukları yakından takip etmelidir.”

Referanslar


 

Etiketler

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04