Satış ve Pazarlama
Satış ve Pazarlama
06 Aralık 2022
İdil Tiber Ersoy

Satış ve Pazarlama

Pazarlama bir ürün ya da hizmetin satışını artırmak amacıyla piyasa durumunu ve gereksinimini saptama ve tanıtma gibi işlemlerin tamamını kapsamaktadır. Pazarlamanın sadece “tek bir şey” olduğunu düşünmek büyük bir hata olur. Aslında pazarlama; tüketicinin satış yerinde karşılaştıklarının, gördüğü reklamların, aldığı müşteri hizmetinin ve deneyimlerinin bütünüdür. Aynı zamanda pazarlama, tüketicilere neden aradıkları ürün veya hizmeti rakipleriniz yerine sizden temin etmeleri gerektiğini gösterdiğiniz, bir nevi kılavuzluk etme sürecidir. Pazarlamada önemli olan, doğru pazarlama yöntemini bularak tüketicileri etkilemektir. Bu noktada doğru bir pazarlama mesajına ihtiyaç vardır.

Satış ise herhangi bir alanda üretilen ürün ya da hizmetin müşteri tarafından satın alınmasıdır. Satış, pazarlamanın bir alt dalı olarak ele alınır ve pazarlamanın son aşaması olarak düşünülebilir. Pazarlama bir bütünü ele alırken satış bu işlemlerin son halkasıdır. 

Herhangi bir ürün ya da hizmetin satışı yapılırken bazı özel tekniklerden yararlanılır. Bu teknikler alıcının satın alma davranışını etkiler ve alıcıyı yönlendirmek için uygulanır.

Satış ve Pazarlama Teknikleri Nelerdir?

Satış konusunda her müşteri için ayrı bir yaklaşım ve teknik uygulamak her zaman daha başarılı kabul edilir. Çünkü her bireyin karakteri, koşulları farklıdır. Örneğin, vakti az olan bir müşteriyle yavaş ve uzun uzun konuşmak, firmanızdan bahsederken kuruluştan günümüze kadarki sürece değinmek büyük ihtimalle o görüşmenin yarım kalmasına ve başarıya ulaşamamanıza neden olacaktır. Öyleyse hangi müşteriye hangi tekniği uygulayacağınızı nasıl bilebilirsiniz? Cevap çok basit. Öncelikle müşteriye doğru sorular sorarak belli özellikleri öğrenmeniz gerekecek. Müşterinizin konuşmasından edineceğiniz cevaplar, tekniğinizi belirleyip süreci başarıyla tamamlamanıza yardımcı olacaktır.

Satış alanında en etkili yöntemlerin başında “yes et” tekniği gelir. Bu teknikte ilk olarak müşteriye evet diyeceği sorular sorulur, ardından satın alma kararını vereceği soru da devamında sorulur ve bu şekilde çok yüksek bir ihtimalle evet cevabı alınır.

Pazarlama teknikleri ise çok daha geniş kapsamlıdır ve bu alanda listenin ilk sıralarında her zaman deneyim pazarlama tekniği yer alır.  Deneyim pazarlama tekniği, müşteriye sadece hizmet veya ürün sunmakla kalmaz, onların deneyimine de önem verir. Müşterinin ürün ya da hizmeti nasıl satın aldığını, hizmet veya ürüne dair nasıl bir deneyim yaşadığını ve ürün/hizmet ile ilgili deneyimlerini başkalarıyla paylaşıp paylaşmadığını öğrenmeyi hedefler. Bu yöntemi kullandığınızda müşteriye adeta bir ürün/hizmet simülasyonu yaşatır ve pazarlama sürecini gerçekleştirmiş olursunuz. Böylelikle sunduğunuz ürün veya hizmetin olumlu ve olumsuz tüm yönlerini değerlendirme şansı da elde edersiniz.
 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04