Organik trafiği artırmanın ve ilgili kullanıcıların sitenize girmesini sağlamanın ilk yolu web sitenize yönelik SEO hizmetinden geçmektedir. SEO hizmetinin başlıca amacı web sitenize gelen organik trafiğin yükselmesini sağlamak ve marka bilinirliğinizi artırmaktır. Bu sayede en gelişmiş arama motorları olan Google, Yandex ve Bing gibi mecralarda üst sıralarda yer almanız mümkün olacaktır.
SEO uzun bir süreçtir. Süreç yönetimi yaparken dikkatli ve bir o kadar da sabırlı olmak gerekmektedir. SEO hizmeti sektördeki rekabetin boyutuna göre, web sitesinin başlangıçtaki SERP pozisyonuna göre, sitenin büyüklüğü ve uygulanması istenilen geliştirmenin siteye uygulanma zamanına göre değişim gösterebilir. SEO hizmeti neticesinde elde edilen sonuçlar herhangi bir ücretli kampanyaya göre çok daha kalıcı olabilir. SEO hizmetiniz bittiğinde bile uzun bir süre siteniz arama motorlarında pozisyonunu koruyacak ve trafik almaya devam edecektir.
Organik trafik artışının yolu Google’da üst sıralarda yer almaktan geçer.
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi SEO hizmetinin başlıca amacı web sitenize gelen organik trafiğin yükselmesini sağlamak ve marka bilinirliğinizi artırmaktır. Teknolojinin bu denli geliştiği günümüzde sosyal medya platformlarında marka bilinirliğinizin artması demek, e-ticaret sitelerinizde satışların en yüksek seviyeye ulaşması, içerik sitelerinizde ise reklam alımlarının zirveyi görmesi demektir.
SEO hizmeti sağlarken sektördeki rekabete göre süreci aylara yayarak hareket edilmelidir. Genelde ilk aylarda site içi SEO optimizeleri sağlanmalıdır. Site içi SEO, sitenin temelini oluşturmaktadır. Orijinal içerikler ve trafiği yüksek backlinkler alsanız bile siteniz SEO uyumlu bir site olmadığı sürece etkili olmayacaktır. Bu yüzden SEO sürecini bir bina olarak düşünmek gerekir, temel sağlam tutulmazsa üstüne çık katlar yıkılacaktır. Sektördeki rekabete göre bir oran belirlenerek içeriklere uygun anahtar kelimeler kullanılmalıdır. Sonraki aylarda ise içerikleri girerken önceliğimiz arama motorları değil kullanıcılar olacaktır. Kullanıcılar açısından faydalı görülecek içerikler üretmek önemlidir çünkü onlar içeriklerden tatmin olup fayda elde ettikleri müddetçe zaten arama motorları web sitesini ödüllendirerek ilk sıralara taşıyacaktır.
İçerikler girilirken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da link inşasıdır. İlk aylarda sitemizi SEO'ya uyumlu hale getirip uygun anahtar kelimeler eşliğinde içerikler girdikten sonra diğer aylarda aldığımız kaliteli backlinkleri de kullanmamız gerekmekte. Bu noktada alınacak backlinklerin web sitemize kullanıcı trafiği çekme potansiyelinin yüksek olmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca alınan backlinklerin DA ve PA otoritesi dikkate alarak referans sağlanır. Daha önceden alınan veya hacklink adı verilen backlinklerin tespit edilip Google Disavow yardımıyla temizlenmesini gerekir. Çünkü backlinkler arama motorlarının gözünde bizlerin referanslarıdır. Öyleyse referanslar seçilirken dikkatli davranılmalı ve kaliteli olmalarına özen gösterilmelidir.
En kapsamlı SEO hizmetlerinin başında rakip analizi gelmektedir. Rakip analizi sayesinde sektörün artı ve eksilerini tespit edip süreç ona göre şekillendirilmelidir. Rakiplerin sektördeki boyutuna göre sürecin daha hassas yürütülmesi gerekmektedir. SEO sürecinde her rakip, başarısını hakkıyla elde etmez. Zaman zaman haksız rekabet olabilir. Rakip web siteleri tarafında web sitenize ait anti-seo yapılabilir. Dolayısıyla rakip analiziyle rakiplerinizin raporunun tutulması gerekir ve olası ani değişimler tespit edilmelidir. Eğer rakip ilk dört sitede haksız bir rekabet söz konusuysa ve rakip analiz raporları sayesinde tespit edilmişse sıralamada ilk üçe girmeden önce önlemler alınmalıdır.
Tüm bu SEO süreci yönetilirken arama motorları iyi tanınmalı ve Google algoritmalarına hakim olunmalıdır. Google algoritmalarının çalışma prensibi kullanıcılara en yakın, en alakalı ve en doğru içeriği sunmak şeklinde işlemektedir. Google en alakalı, düzgün içerikleri ve web sitelerini sıralamak için birçok algoritma yayınlamış ve gelişmiştir. SEO hizmeti sağlarken bu algoritmaları yakından takip etmek gerekir. Google algoritma güncellemelerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
• Panda
• Penguin
• Pirate
• Pigeon
• Hummingbird
• Rankbrain
• Fred
• Mobile
Google Algoritmaları
Google Panda Algoritması
Başta bir filtre görevi görmekteydi ama 2016 yılının başında tamamen yerleşti. Bu algoritma, sitelerin içerik kalite skorunu belirlemek amacıyla kopya, düşük kaliteli, spam siteleri veya zayıf içeriklere sahip siteleri sıralamalarda geriye koymayı hedeflemektedir. Orijinal ve güncel içerikleri ise ilk sayfalarda göstermeyi amaçlar. Diğer algoritmalara nazaran çok hızlı bir şekilde tepki gösterir. SEO hizmeti sağlamak istiyorsanız kullanacağınız en verimli algoritmadır.
Google Penguin Algoritması
Penguin, doğal olmayan, spam backlinkleri veya üçüncü parti yazılımlar kullanarak backlink almaya çalışan siteleri tespit ederek onlara ağır cezalar uygulayan bir Google algoritmasıdır.
Google Pirate Algoritması
Pirate algoritması yani korsan algoritması adından da anlaşılabileceği gibi çok fazla telif hakkı ihlali bulunan siteleri Google sıralamalarından kaldırmak için düzenlenmiş bir algoritmadır.
Google Pigeon Algoritması
Lokal olarak hizmet vermeyi amaçlayan bu algoritma aramayı yapan kişinin bulunduğu konuma yönelik arama sonuçlarını sunabilmek için geliştirilmiştir. Bu algoritma SEO Hizmeti sağlayanların yarısını etkide bırakmıştır. Yerel hizmet veren siteler üst sıralara çıkmıştır. Google Haritalar ile Google Arama arasında bağ oluşmuştur.
Google Humingbird Algoritması
Google algoritmaları arasında en önemlilerden bir tanesidir. Anahtar kelime bazlı aramadan ziyade kullanıcının niyetine göre sonuçlar çıkarmaya yönelik çalışır. Yani Google’a bir şey yazarken insan konuşur gibi yazıldığında sıralanan sonuçların arka planında bu algoritma vardır. SEO Hizmeti sağlarken sadece site içi anahtar kelimelere odaklı kalınmamalı, site içi optimizelerde Humingbird algoritması da dikkate alınmalıdır.
Google Rank Brain Algoritması
Google’ın yapılan sorguları anlayabilmesini ve buna yönelik daha iyi arama sonuçları sunmasını sağlayan algoritmadır. Algoritma sorgu işleme mantığı sunsa da aynı zamanda sıralama oluşturma işlemi de bulunmaktadır.
Google Fred Algoritması
Google’ın bir diğer önemli algoritması olan Fred, sadece reklamlardan ve ortaklık programlarından gelir elde etmek amacıyla oluşturulmuş sitelere ceza vermeyi amaçlar.
Google Mobil Algoritması
Google’ın bu mobil dostu güncellemesi, üst sıralarda mobil tarafından iyileştirmelere sahip ve mobil hızı yüksek sitelere yer vermeyi hedefler.