SEO Uyumlu İçerik Nasıl Oluşturulur?
SEO Uyumlu İçerik Nasıl Oluşturulur?
17 Eylül 2022
Emre Alabuğa

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Oluşturulur?

İçerik oluştururken öncelikli hedefimiz, insanlara faydalı olacak içerikler üretmektir. Hem metinlerin hem görsellerin özgün, insanlara fayda sağlayabilecek nitelikte olması gerekir. SEO uyumlu içerik oluştururken asıl amacımız Google’ı mutlu etmek değil, insanları mutlu etmek olmalıdır. İnsanlara fayda sağlayan içerikler oluşturduğumuzda Google bunu fark edip içeriğimizi üst sıralara taşıyacaktır.

SEO Uyumlu İçerik İçin Anahtar Kelimeler

SEO uyumlu içerik oluştururken doğru ve bilinçli anahtar kelime kullanımı çok mühimdir. Site içi SEO çalışmalarında ve içerikler girilirken ilk olarak sektörel anahtar kelimeler belirlenmeli ve bu konuda detaylı incelemeler yapılmalıdır. Belirlediğiniz anahtar kelimelerin sektörel rekabet boyutunu öğrenmek de içerik hazırlarken çok önemlidir. Anahtar kelimelerin rekabetini öğrenmek için "Google Ads" anahtar kelime planlayıcıdan yardım alarak rekabet düzeyinizi öğrenebilirsiniz. SEO uyumlu içeriğinizde rekabetin boyutuna göre anahtar kelimelerinizi kullanmanız gerekmektedir. Rekabet yüksek ise %2-3 oranında, rekabet düşük ise %5-6 oranında anahtar kelime kullanımı gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde yoğun anahtar kelime kullanımından dolayı Google’dan spam filtre cezası alabilirsiniz. Düşük anahtar kelime kullanımında ise sıralamanızda bir değişim görülmeyecektir. İçeriğin ilk 50 ve son 50 kelimesinde de mutlaka anahtar kelime kullanmak gerekmektedir. Anahtar kelimeleri kullanırken kelimeleri kalın ve italik olarak belirtmeniz size avantaj sağlayacaktır.

İçerikte bir diğer önemli durum ise konu ve anlam bütünlüğüdür. İçerik oluştururken içeriğin ilk 50 kelimesinde anahtar kelimeleri kullanarak kullanıcılara genel bilgi verilmelidir. Önceki sayfalarla ilgili bilgiler verilip kullanıcıların diğer sayfaları da ziyaret etmesini sağlayabilirsiniz. SEO uyumlu içerik oluştururken bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta da meta açıklamalarının, başlıkların ve içeriğin bir bütün şeklinde birbirleriyle bağlantılı olmasıdır. Yazı diline dikkat etmek elzemdir. Harf hataları arama motorları tarafından tespit edilip cezalandırılabilir. Sık sık içeriklerinizin güncellenmesi sitenize arama motorlarınca negatif etki edecektir. Bu yüzden içeriğiniz doğru şekilde yayınlanmalıdır ve önemli bir gerekçe olmadığı sürece web sitesi güncellenmemelidir.

Site İçi Link İnşası

SEO uyumlu içerik oluştururken önemli bir diğer husus da site içi link inşasıdır. Amacınız, oluşturduğunuz diğer içerikleri insanlara göstermek ve bilgilendirmek olmalıdır. İnsanlar içeriğinizi okurken diğer yazılarınızı da okuyup gezinebilirler. Bu durum arama motorları açısından da değerlidir. Site içi link inşası yapılırken eski sayfalardan yeni sayfalara link vermek veya daha önceden hiç link çıkışı verilmeyen sayfalardan link almak, yayınlanan yeni sayfanın hızla yükselmesini sağlayacaktır. İçerik oluştururken en az 2 adet link çıkışı sağlanmalıdır. SEO uyumlu link inşası oluştururken resimler aracılığıyla bağlantı verilmemelidir. Bu durum arama motorlarının gözünde hatalı bir davranıştır.

Site İçi Görseller

Görseller eklenirken özgün görseller seçilmelidir, stok görseller kullanılmamalıdır. Eğer toplu bir yerden görsel alınıyorsa görselin boyutları değiştirilmeli, filtre eklenmeli ve hatta filigran eklenmelidir. Oluşturduğunuz özgün görseller başka site sahipleri tarafından çalınıp kullanılabilir. Görselinizin özgün olması ve çalınmaması için filigran eklenmesi size avantaj sağlayacaktır. Görsel alt etiketleri de "Google ilgili aramalar"dan yararlanılarak düzenlenebilir ve SEO uyumlu içeriğinize bu şekilde de katkı sağlanabilir. Örnek görsel adlandırması da “dijital-pazarlama-nedir.png” şeklinde olmalıdır. Türkçe karakter içermemelidir.

Alt etiketler girilirken de mutlaka anahtar kelimelerden yardım alınmalıdır. Etiketler aynı olmamalıdır. Alt etiketlerde veya görsel isimlerinde Google ilgili aramalarda çıkan anahtar kelimeleri kullanmak avantaj sağlayabilir.

Site İçi Metinler

SEO uyumlu içerik oluştururken başlıklar farklı olmalı ve anahtar kelimeleri içermelidir. Başlıkların fazla olması arama motorları açısından bizlere avantaj sağlamaktadır. Minimum 3 başlık olmalıdır ve "H1 H2 H3" etiketleri bulunmalıdır. Başlık karakter sayısı 66 karakteri geçmemelidir. Başlık en az 3 kelimeden oluşmalıdır ve başlığın ilk kelimeleri anahtar kelimeyi içermelidir. Meta açıklamalarında mutlaka anahtar kelimeler yer almalıdır. Bu sayı, 160 kelimeyi geçmemelidir. SEO uyumlu içerik oluşturulurken asgari olarak 300 kelime sınırına da dikkat edilmelidir. Eğer konu yoğun ise ve imkânınız varsa 600 kelimeyi geçmek için çalışılmalıdır. Anahtar kelimeler ile en az bir giriş ve bir çıkış linki oluşturulmalıdır.

SEO Uyumlu İçeriğe Destek Vermek

SEO uyumlu içerik oluşturup bu kurallara uyduktan sonra sosyal medya hesaplarından paylaşımlar yapmak içeriğinizin hızla yükselmesine yardım edecektir. Başta Facebook, Instagram, Twitter gibi platformlardan içeriğin desteklenmesi gerekmektedir. Üst sıralara çıkmasını istediğiniz içerik, backlinkler ve anchor textler ile desteklenebilir. Bu işlemler sonucunda SEO uyumlu içeriğiniz arama motorları tarafından olumlu sonuçlar elde edecektir.

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04