SEO’yu Mu Yoksa SEM’i Mi Tercih Etmeliyim?
SEO’yu Mu Yoksa SEM’i Mi Tercih Etmeliyim?
30 Eylül 2022
Emre Alabuğa

"SEO hizmeti ile SEM arasındaki fark nedir? SEO'yu mu yoksa SEM'i mi tercih etmeliyim?" sorularına yanıt alabilmek için, öncelikle iki opsiyonun da ne olduğunu ve size neler sunduğunu inceleyelim.

SEO Nedir?

SEO hizmeti, arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir. Web sitelerinizin arama motorlarının sonuçlarında görünürlük ve tıklanma kazanması için yapılan çalışmaların bütününe verilen isimdir. Bu çalışmaların süresi sektörünüzün boyutuna göre artabilir veya azalabilir. Kapsamlı bir SEO hizmeti ortalama olarak 6 ay sürmektedir. Ve unutulmamalıdır ki arama motorları çalışmalarında ilk sıralarda yer almanın garantisi bulunmamaktadır.

SEO sürecini, site içi SEO ve site dışı SEO olarak ikiye ayırabiliriz. Site içi SEO, web sitenize yönelik, ilgili anahtar kelimelerle kullanıcı odaklı olarak optimize etme çalışmaları yürüttüğümüz bir süreçtir. İçeriklerin incelenip optimize edilmesi, trafik almayan sayfaların kaldırılması, kullanıcıların web sitenizde kolay ve hızlı bir şekilde gezinmesini sağlayacak optimize çalışmalarının gerçekleştirilmesi, başlıkların ve açıklamaların düzenlenmesi gibi birçok unsur söz konusudur.

Site dışı SEO ise web sitenize değerleri yüksek ve trafik sağlanan web sitelerinden bağlantılar elde ettiğimiz süreçtir. Bağlantı elde edilirken az ve öz olacak şekilde bağlantı almanızı tavsiye ediyoruz. Site dışı SEO hizmeti sadece web sitenize yapılan müdahaleler olarak da görülmemelidir. Bu noktada sosyal medya yönetiminden, LinkedIn, Youtube gibi platformlardan destek alınmalıdır. Özetle, etkili bir SEO hizmetinde tüm platformlardan yararlanılarak maksimum verim ve fayda elde edilir.

Arama motorlarının 200’den fazla algoritması bulunmaktadır.  Web sitenize SEO hizmeti sağlanırken bu algoritmaların bilincinde olunmalı ve dikkat edilmelidir. Arama motorları sonuçlarında ilk sıralarda yer almak isteniyorsa arama motorlarını etkilemek için değil, kullanıcılara faydalı içerikler üretmek için çalışılmalıdır. Eğer arama motorları sizin onları etkilemeye çalıştığınızı fark ederse bunu spam olarak algılar ve filtre cezası alabilirsiniz. Güncel algoritma değişikliklerini takip ettiğimizde, bunların kullanıcı odaklı algoritmalar olduğunu görüyoruz. Kullanıcı odaklı hareket ettiğinizde hem daha fazla verim elde edersiniz hem de çalışmalarınız kalıcı olur. 

SEM Nedir?

SEM arama motoru pazarlaması anlamına gelmektedir. Arama motorlarına verdiğimiz ücretli reklamlardır. SEM’de amaç, ücretini ödeyerek arama motorları sonuçlarında üst sıralarda yer almaktır. SEM kullanırken belli başlı platformlar bulunmaktadır. Bu platformlar Google Adwords, Facebook Bussines Manager, E-Posta Pazarlamacılığı gibi platformlardır.

Aslında SEM denildiğinde birçok kişinin aklına Google Adwords gelmektedir. Herkesin aklına direkt Adswords’ün gelmesinin bir sebebi en yaygın ve en önemli SEM kanalı olmasından kaynaklanmaktadır. Bunun sebebi ise Google’ın, onun bünyesinde pazarlama yapmak isteyenlere çok geniş bir tercih imkânı sunmasıdır.
Google Adwords platformunda hedef kitlenize ulaşabildiğiniz reklamlar oluşturabilirsiniz. Google Adwords ile sponsor linkler, metin ve video reklamlarını istenilen coğrafi konuma, belirli bir zaman dilimine ve o bölgede konuşulan dile göre ayarlayarak bütünüyle isteklerinize hitap eden reklamlar oluşturabilirsiniz.

5 dakikada reklam hesabı açabilirsiniz!

Dijital reklam hesabı açmak 5 dakikalık bir iştir. Siz de "next" tuşlarına basarak dakikalar içinde Google reklamı açabilirsiniz. Ancak paranızı ne kadarı doğru kullandığınızı bilemezsiniz. SEM doğru yapılmadığı sürece ayırdığınız bütçenin %80-90’ını çöpe atmış olursunuz. Basitçe anlatmak gerekirse bir rakibiniz günde 50 TL’ye 100 müşteri elde ediyor olsun. Eğer doğru bir SEM çalışması yapmazsanız 100 müşteriye ulaşabilmek için 500 TL harcamak durumunda kalabilirsiniz. Bu da zaman içerisinde katlanarak artan, ekstra ve yüklü bir maliyet olarak size geri dönecektir.

Etkili bir SEM çalışması, daha az maliyetle daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmanızı sağlamalıdır. Bu yüzden SEM hizmetini etkili ve kaliteli bir dijital pazarlama ajansından satın almanızı tavsiye ediyoruz.

SEM hizmetinde dikkat edilmesi gereken unsurları sıralamamız gerekirse; anahtar kelime seçimi iyi ve etkili yapılmalıdır, hedef kitleniz iyi belirlenmelidir, reklam metinleri ve görseller dikkat çekici ve kullanıcıyı harekete geçirecek potansiyelde olmalıdır, maliyet hesapları iyi belirlenmeli ve reklamlar uzun süreli periyotlara yayılmalıdır. Bu unsurlara dikkat edildiği takdirde yukarıda bahsetmiş olduğumuz etkili SEM hizmetinden yararlanılabilir.

SEO’yu Mu Yoksa SEM’i Mi Tercih Etmeliyim?

Bu sorunun cevabını sizin vermeniz gerekiyor. Hangi dijital pazarlama stratejisini seçmeniz gerektiği konusu, işletmenizin hedef ve amaçlarına göre değişkenlik gösterir. Verdiğiniz paranın karşılığını hemen almak istiyorsanız ve anlık etkileşim görmek istiyorsanız SEM çalışmaları sizin için daha uygun olacaktır. Bu konuyla ilgili SEO hizmeti ile SEM arasında bir karşılaştırma yapmak gerekirse, SEM’de ücreti ödediğiniz takdirde ilk sıralarda olacaksınız ama SEO bir süreç olduğu için çalışmalarınızın olumlu sonuçlarını gözlemleyebilmeniz için ortalama 2-3 ay kadar beklemeniz gerekecektir. SEM’in, SEO gibi uzun vadeli liderlikten ziyade geçici ama hızlı bir liderlik sağladığını söyleyebiliriz. Etkili bir SEO çalışması sonucunda ise arama motoru sonuçlarındaki liderliğiniz uzun süre devam edecektir.

SEO ve SEM ayrı yöntemler olsa da, etkili bir dijital pazarlama stratejisi kullanarak her iki hizmeti de işletmenize uyarlamanızı tavsiye ederiz. SEO hizmeti ile ilk sıralara çıkamadığınız anahtar kelimelerde SEM’in yardımı sayesinde ilk sıralarda yer alabilirsiniz.

SEM ve SEO hizmeti için mobil hızları iki önemli unsurdur. Web sitenize gelen kullanıcıların web sitenizde gezinmeleri ve etkileşime geçmeleri adına yaptığımız çalışmaları aslında SEO hizmeti için yapıyoruz ama bu SEM için de önemlidir. Çünkü kullanıcıları SEM yardımı ile web sitenize çekebilirsiniz ama kullanıcıların etkileşimde bulunmadan çıkmaması için ve maksimum fayda elde etmek için her ikisi de kullanılmalıdır.

SEO bir eleme yöntemidir. Hatalı davranışlarda bulunan web sitelerinin elendiği, kullanıcı odaklı web sitelerinin ise üst sıralara taşındığı bir pazarlama stratejisidir. SEM ise maliyete göre hareket eden bir pazarlama stratejisidir.

Özetle SEO’yu mu yoksa SEM’i mi tercih etmeliyim sorusunun cevabına siz karar vermelisiniz. Her iki stratejinin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Kesin bir önerimiz var ki o da SEM ve SEO hizmeti satın aldığınız ajansları dikkatli seçmeniz olacaktır.

 


 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04