Site içi (On Page) SEO Nedir?
Site içi (On Page) SEO Nedir?
15 Temmuz 2022
Emre Alabuğa

İnternet üzerinden ticaret yapan veya blog sayfalarına kullanıcı çekmek isteyen tüm web siteleri için site içi SEO gereklidir. Site içi SEO, web sitenizi en ince ayrıntılarına kadar arama motoru dostu hale getirme işlemine denir. Site içi SEO, belirlediğiniz sektörel anahtar kelimeler ile arama motorlarına uygun optimize etme işlemlerini kapsar. Web sitenize SEO hizmeti yapmadan önce detaylı bir site analizi yapmanızı tavsiye ediyorum. Sağlıklı bir site analizi ve uyarlaması sayesinde arama motorlarında olumlu sonuçlar elde edilecektir. Dijital uzmanı olarak sizlere ücretsiz size özel SEO analiz raporu hazırlıyoruz. Tek yapmanız gereken bizimle iletişime geçmek.

Site açılış hızını yükseltme

Web sitenize SEO yaparken önceliğiniz kullanıcılar olmalıdır. Kullanıcılara en yüksek deneyimi yaşatmanın yolu hızlı açılan web sitelerinden geçiyor. Amazon verilerine göre her 100 milisaniyelik bir gecikmenin, satışları %1 etkilediği tespit edilmiştir. Yine bir başka araştırmaya göre 5 saniyeden daha uzun açılan web sitelerin kullanıcılarını %20 oranında kaybettikleri yönünde olduğu tespit edilmiştir.

Yüksek hızlara sahip siteler, arama motorlarında daha alt sıralarda gösteriliyor. Görsel boyutları optimize ederek yeni nesil biçimde yayınlamanız gerekiyor. Sunucu firmalarınızı hızlı ve güvenli seçerek sunucu yanıt sürelerinizi kısaltabilirsiniz. Gereksiz kod satırlarınızı kaldırarak web sitenizin hız oranını yükseltebilirsiniz. Site içi SEO’nun başlıca aşamalarından biri olan site hızı sayesinde üst sıralarda yer alabilirsiniz. Dolayısıyla sitenize daha fazla kullanıcı çekebilirsiniz.

Sitenizin hızını öğrenmeniz için araçlar:

  • PageSpeed Insights
  • GTmetrix

Sayfa başlıklarını ve H etiketlerini düzenleme

Sayfa başlıklarınız ve head etiketleriniz, özgün olmalı ve anahtar kelimeleri içermelidir. H etiketlerini oluştururken 70 karakterden az olmamalı ve 120 karakteri aşmamalıdır. Arama motorları için uyumlu olan karakter sınırına dikkat edilmelidir. Fazla sayıda anahtar kelime içeren başlıkları arama motorları okuyamaz ya da spam olarak algılayabilir. Bu yüzden ideal anahtar kelime sayısı başlıklarda 1-2 olmalıdır.

Meta açıklamalarını düzenleme

Meta açıklamalarınızı düzenlerken sektörel anahtar kelimelerini minimum 1-2 kere kullanmanız gerekmektedir. 70 karakterden az 155 karakterden fazla olmamalıdır. Piyasadaki birçok web sitesinde kopya meta açıklamaları kullanıldığına denk geliyorum. Arama motorları yinelenen açıklamalara sahip sitelerin alt sıralarda yer almasını sağlıyor. Site içi SEO detay ve sabır isteyen bir süreçtir. Meta açıklamaları girilirken özgün ve sabırlı olunmalıdır.

Url yapısının düzenlenmesi

Url yapısı, web sitesinin arama motorlarında üst sıralarda görülmesini sağlayan önemli bir unsurdur. Web sitenizin üst sıralarda gelmesini istiyorsanız, url yapısında sektörel anahtar kelimeleri geçirmelisiniz. Gereksiz kelimeler kullanmayarak olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz. Url derinliği maksimum 4 olmalıdır. 4’den fazlası önerilmez.

Görsel optimizeleri

Görsel özgün ve orijinal olmalıdır. Bunun iki nedeni vardır. Kullanıcılar web sitenizi ziyaret ettikleri zaman başka web sitelerinde olan görselle karşılaştıklarında içeriği okumadan çıkarlar. Çünkü aynı (kopya) içeriğe sahip olduklarını düşünürler. Bir diğer nedeni ise arama motorları aynı görsele sahip siteleri kopya içerik olarak değerlendirir. Web sitenizin ceza alma ihtimali doğabilir en düşük ihtimalle web sitesi arama motorlarında ilk sıralarda yer alamaz. Görsellerinizin çalınma ihtimaline karşı veya görsellerinizin özgün olması için filigran eklemeniz size avantaj sağlayacaktır.

Görsel alt etiketlerini düzenlemeniz size arama motorlarında avantaj sağlayacaktır. Alt etiketleri, site içi SEO için oldukça önemlidir. Arama motorları, siteleri taradığında imajların neyle alakalı olduğunu ve hangi aramalarda gözükmesi gerektiğini alt etiketlerine bakarak anlar. Görseliniz ziyaretçi tarafından görüntülenemediğinde kullanıcılara görselin amacını açıklamayı sağlar.

Breadcrumb

Breadcrumb, ziyaretçileriniz web sitenizde gezinirken nerede olduklarını, hangi sayfaya gitmeleri gerektiğini anlamasını sağlar. Bu arama motorları açısından önemlidir çünkü iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatır.

Sitemap.xml ve robots.txt dosyası

Sitemap.xml, arama motorları botlarını web sitenizi daha iyi anlaması ve taraması için harita görevi gören dosyadır. Oluşturduğunuz sayfaları arama motorlarına bildirmenin yoludur.

Robot.txt dosyası, arama motorları botlarına sitemizin hangi sayfalarını taramasını belirttiğimiz dosyadır. Site içi SEO optimizeleri yaparken bu iki dosya türüne dikkat etmeniz gerekmektedir.

İçeriklerin düzenlenmesi

İçeriklerin arama motorlarına uygun hale getirilmesi gerekiyor. Anahtar kelimeler, sektördeki rekabete göre düzenlenmeli ve anahtar kelimelerle doldurulmamalıdır. Yoğun anahtar kelime kullanımı sonucunda arama motorları spam olarak algılayabilir ve web siteniz ciddi cezalar alabilir. İçeriklerinizde minimum karakter sayısı 300 olmalıdır. İlgi çekici özgün konular bulunmalıdır ve kopya içerikten kaçınılmalıdır. Site içi SEO sürecinde kopya içerik analizi yapmanız ve tespit ettiğiniz içerikleri değiştirmeniz gerekmektedir. Arama motorlarında aksi takdirde bir yükselme elde edemezsiniz.

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04