Sosyal Medya Monitoring Nedir? Kullanabileceğiniz Araçlar
Sosyal Medya Monitoring Nedir? Kullanabileceğiniz Araçlar
17 Ocak 2022
İdil Tiber Ersoy

Sosyal Medya Monitoring Nedir? Kullanabileceğiniz Araçlar

Sosyal medya monitoring, farklı sosyal ve çevrimiçi kanallar ile bir marka, birey veya ürün hakkında söylenenleri takip etme ve belirleme sürecidir. Temel olarak medyayı yalnızca geleneksel kanallardan değil, milyonlarca sosyal siteden de izlemektir.

 

Markalar hakkında ki negatif yorumların ve paylaşımların birçoğu markaların profillerinde paylaşılmamaktadır. Bir çok kullanıcı negatif yorumlarını ve paylaşımlarını kendi hesaplarından paylaşmaktadır. Bu nedenle sosyal medyada aktif olarak bulunan tüm marka ve firmalar kendileri için kullanıcıların neler söylediklerini ve paylaştıklarını öğrenmek için sosyal medya takip ve analiz işlemlerini yapmalıdır. Bu sayede rakip analizi yaparak stratejiler belirleyebilirler.

 

Sosyal Medya Monitoring Araçları Nasıl Çalışır?

Çoğu izleme aracı siteleri sürekli olarak tarayarak, anahtar kelime bazlı çalışır. Arama motorlarına benzer şekilde, sosyal medya monitoring, siteleri tarayan ve sürekli olarak dizine ekleyen algoritma tabanlı bir araçtır. Genellikle marka ismi, kişi ismi, ürün ismi ve rakip firmaların isimleri anahtar kelime olarak belirlenir..

Tespit edilen web, sözlük ve forum sonuçları spam içerikler ayıklanarak filtremeler yapılır. Yapılan filtremeler ile alakasız konuşmalar ve içerikler bu sayede önlenmiş olur. Ayrıca Twitter, Facebook ve Instagram gibi popüler sosyal medya platformlarından gelen sonuçlarla CRM gibi aksiyonlar alınır. Twitter gibi önemli kaynaklar anlık olarak taranırç

Sosyal Medya Monitoring Ne İşe Yarar?

Kendiniz, markanız, ürününüz, rakipleriniz veya bulunduğunuz sektör ile alakalı neler konuşulduğunu görebilirsiniz. Sosyal medya monitoring size gerekli stratejileri belirlemeniz için gerekli olan 5N 1K sorularına cevap bulmanızı sağlar.

  • Konuşanlar Kim?
  • Konuşanlar Neyi Nasıl konuşuyor?
  • Neden konuşuyor?
  • Hangi platformda konuşuyorlar? (Nerede?)
  • Ne zaman konuşuyorlar?

Bu sorulara cevap bularak ulaşmak istediğiniz hedef kitlenize ulaşabilir, kullanıcılarınızın yada destekleyenlerinizin takibini sağlayabilirsiniz. 

Sosyal medya üzerinde insanlar özellikle kendi sayfalarından yada hesaplarından, kullandıkları ürün, hizmet veya marka ile ilgili geri dönüşler de bulunuyorlar. Burada bahsedilenler diğer kullanıcılar tarafından önemseniyor. Sosyal medya takibi yaparak şikayet yönetiminizi etkili şekilde gerçekleştirebilirsiniz. .

Düzenlediğiniz kampanya yada etkinlik ile ilgili geri bildirim alabilirsiniz. Böylelikle düzenlemiş olduğunuz kampanya ve etkinliğin amacına ne kadar ulaştığını görebilir ve yeni düzenlenecek kampanya veya etkinliğin daha etkili olması için strateji oluşturmanızı sağlar. Sosyal medya takibi ile rakipleriniz hakkında bilgi alabilirsiniz. Rakip markalarınızın ve onların ürünleri hakkında yazılan yorumları da görebilirsiniz. Böylelikle rakipleriniz ile ilgili yorumları kendi markanız için kullanabilirsiniz. 

Sosyal Medya Monitoring Nasıl Yapılır?

 

Sosyal medya monitoring 4 aşamadan oluşur.+.

1.Anahtar Kelime Belirlenmesi

2.Anahtar Kelimeler Üzerinden Tarama ve Tespit İşlemlerinin Gerçekleşmesi

3.Yapılan Tespitlerin Gruplandırılması

4.Raporlama

Sosyal Medya Monitoring Araçları Nelerdir?

Sosyal medya monitoring işlemini birden fazla şekilde yapabilirsiniz. Aşağıda belirttiğimiz araçlar ile takip analiz işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

  • Sensekit
  • BoomSonar
  • TweetReach
  • Twazzup
  • Brand24
  • Google Alert
  • Social Mention
  • Mention
  • Buzz Sumo
  • Sysomos

 

Neden Sosyal Medya Monitoring Yapmalıyız?

 

Yapmış olduğunuz analizin sonuçlarına göre firmanızın sosyal medyada ki yansımasını görmüş olursunuz. Hakkınızda yapılmış olan kötü yorumların nedenlerini öğrenerek bunları düzeltmek ve geliştirmek için hizmetler vererek sosyal medya yönetiminizi güçlendirebilirsiniz. Sosyal medyanın olumlu olduğu gibi olumsuz tarafı da vardır. Hakkınızda yapılan olumsuz yorumlar firmanızın kullanıcıların gözünde ki değerini düşürebilir. Bu sebeple sosyal medya monitoring araçlarını etkili kullanarak hakkınızda yapılan olumsuz yorumları takip etmelisiniz. 

 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04