Tasarım ve Psikoloji
Tasarım ve Psikoloji
18 Ekim 2022
Ayşe Nisanur Hacıbebekoğlu

Tasarım ve Psikoloji

Tasarım, bir şeyin şeklini kafada oluşturma işi ve bu yolla düşünülmüş biçimdir. Grafik tasarım ise diğer tasarım unsurlarından farklı olarak ticari hedefler için doğru mesajı, doğru kitleye, doğru biçim ve yolla iletmek gibi amaçları bünyesinde barındırır. Grafik tasarımcı, bu görevi yerine getirebilmek için hedef kitleyi iyi analiz edip onların dikkatini çekebilecek unsurları estetik bir anlayışla tasarlamalıdır.

Tasarımınızla insanları ikna edebilirsiniz.

Evet doğru anladınız. Geçmişten günümüze birçok tasarımda ikna etme yöntemine başvurulmuştur. Örnek olarak Avusturya’nın ilhakı için 1938’de hazırlanan ve Anschluß Referandumunda kullanılan oy pusulasını inceleyelim.

 

“Ja” yani “Evet” oy alanının ortada oluşu ve büyüklüğü, “Nein” yani “Hayır” oy alanının ise küçük olup kenarda kalışı ikna yönteminin bir örneği. Büyük küçük oranının ne kadar etkili olduğunu ve şekillerin sayfa konumlandırmasındaki önemini anlayabiliyoruz.

Duygulara seslenin!

İnsan psikolojisine dair yapılan birçok araştırmada şekillerin, renklerin, kelimelerin düşünme şeklimizi ve duygularımızı etkilediği ifade ediliyor. Bu da demektir ki tasarım unsurları doğru kurgulandığı zaman kişide istenilen duygu ve düşünceler ortaya çıkarılabilir. Tasarım aracılığıyla insanlara mutluluk, huzur, sakinlik, korku, gerilim, gizem gibi duygular yansıtılabilir ve bu doğrultuda birçok eğilim, davranış gözlenebilir. 

Renk psikolojisine dikkat!

Renk psikolojisi, renklerin insan duygularını ve düşüncelerini nasıl yönlendirdiğini inceler. Kişisel zevklerimize, yetiştirilme tarzımıza, kültürel kodlarımıza ve insanlarla olan ilişkilerimizdeki karmaşık etkileşimler dizesine dayanan renklere tepki veriyoruz. Renk algıları, ince yöntemlerle etki altına alınabilir. Bu yöntemler kullanılırken de son derece dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü renklerin genel anlamları olsa da ton dediğimiz faktör sebebiyle gafil avlanabiliriz.

Dikkat çekici olmalı!

Farz edelim ki bir markete girdiniz ve çikolata reyonunu inceliyorsunuz. Dikkatinizi çeken ilk ürün algıda seçiciliğe dayanır. Yaptığınız tasarıma karakterler ne kadar maruz kalırsa o kadar dikkat çekici olur. Yeni bir ürünün reyonda göze çarpması için öncesinde yer edinmiş algıyla savaşması ve dikkati kendisine çekmesi gerekir. Buradaki en önemli etken de tasarımın gücüdür.

Psikolojinin ve tasarımın asla bir sonu yoktur. Kendi içlerinde gelişen ve türeyen dallardır aslında. Etkileri de kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu nedenle hedef kitlenin genel yapısına ve ortak özelliklerine göre yola çıkılması son derece önemlidir.

Kapak Görseli: Pinterest

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04