Tasarımda Font Kullanımı
Tasarımda Font Kullanımı
09 Aralık 2022
Ayşe Nisanur Hacıbebekoğlu

Tasarımda Font Kullanımı 

Yazıları, metinleri hayatımızın her alanında kullanıyoruz. Gerek bir mesaj yazımında, gerek bir makalede, gerekse sokaklardaki işaretlerde ve tabelalarda. Dijital dünyanın da önemli bir parçasını oluşturan metinler söz konusu olduğunda, farklı fontlar kullanıyor ve her yazıya değişik bir anlam ve hava katabiliyoruz. Peki font kullanımındaki değişiklikler tasarımlarımızı nasıl etkiliyor?

Fontların özellikle web ve grafik tasarımdaki rolü büyüktür. Fontlar ne kadar güçlüyse tasarımınız, tasarımda vermek istediğiniz mesaj da o oranda güçlüdür. Doğru font kullanımı oluşturacağınız içeriği güçlendirir ve çekici bir görünüm sağlar. Bu konu özellikle reklam tasarımlarında daha da önem kazanır. Mutlaka müşteriyi çekecek fontlar tercih etmelisiniz. Asıl mesajı diğer yazılara göre daha vurgulu ve büyük yazabilirsiniz. Tek tip fontlardan ve boyutlardan uzak durmanız daha iyi olacaktır fakat iki çeşitten fazla font kullanımına da yönelmemelisiniz. Vurgulama yaparken kalabalık tasarımlar tercih etmemeye de gayret etmelisiniz. İmaj boşlukları, metnin yerleşimi ve hizalaması konuları da oldukça önemli detaylardır. Metnin bir bölümünü sağa, diğer bölümünü sola ve kalanları da ortaya dizmek gibi bir hataya düşmemelisiniz. Genellikle sağa, sola ve ortaya hizalama seçeneklerinden biri tercih edilmeli.

Bir diğer can alıcı konu ise kullandığınız fontun markanızın karakterini ve ruhunu ne ölçüde yansıttığıdır. Markanızın duruşuna, hitap ettiğiniz sektöre ve kitleye uygun bir font seçmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Kurumsal bir fontunuz varsa özellikle reklamlarda kullanmanız markanızın diğer markalardan ayrılmasını ve farkınızı ortaya koymanızı sağlar. Kurumsal font belirlerken kullandığınız fontun çeşitliliğine de önem vermeli; bold, italic, black vb. farklı versiyonları olmasına dikkat etmelisiniz. Bu sayede kurumsal kimliğinizin dışına çıkmadan kendi fontunuzla farklı vurgular kullanabilirsiniz. 

Okunaklı bir font seçiminde bulunmanız da özellikle uzun metinler kullanıyorsanız çok büyük önem taşır. Sunumlarda, blog yazılarında uzun metinlerin kolayca ve hızla okuyabileceğimiz bir biçim ve boyutta olması şarttır. Özellikle reklamlarda bu çok daha önemli. Çünkü müşteriyi kazanabilmek için çok kısıtlı bir süreniz var ve o kısacık süre içerisinde mesajınızı öne çıkararak dikkatleri üzerinize çekebilmeniz gerekiyor.

Bir reklam oluştururken, sosyal medyada bir paylaşım yaparken, markanızın sunumunu yaparken bu gibi tipografik durumlara dikkat etmeniz halinde karşıdan aldığınız dönütlerin de daha olumlu olduğunu göreceksiniz. Tipografi ile ürününüzün, mesajınızın, fikrinizin veya firmanızın farkındalığını artırabilirsiniz. Tasarım söz konusu olduğunda küçük detayların büyük başarılar getirebileceğini unutmayın.

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04