Tasarımda Minimalizm
Tasarımda Minimalizm
01 Kasım 2022
Ayşe Nisanur Hacıbebekoğlu

Minimalizm Nedir?

Minimal kelimesi “az” anlamına gelmektedir. Fransız kökenli bir sözcük olan “minimum” kelimesinden türemiştir. Temel anlamıyla sade bir yaklaşımı kendisine ilke edinen bakış açısını ifade etmektedir. 

Minimalistlik, esas olana öncelik vermekle ilgilidir. Buna fazlalıklardan kurtulmak da denilebilir. Minimalist bir bina, nesne veya iç tasarım, temel işlevine indirgenir. Az sayıda malzeme, nötr renkler, negatif alanlar, basit formlar kullanılarak saf ve sade bir şıklık elde edebilmek adına aşırı süsten kaçınılır.

Minimalizmin birçok tanımı bulunmaktadır. Descartes minimalizm hakkındaki görüşlerini “Karmaşık şeylerin güzel olduğunu düşünmek insanların ortak yanlışıdır.” cümlesiyle ifade eder. “Sade ama basit olmayan, yalın ama yavan olmayan bir güzellik anlayışıdır.” diyerek Hegel de minimalizme yönelik bakış açısını ortaya koymaktadır. Kant ise minimalizmi “Akla, hem de saf bir akla hitap eden, sadece saf akıl ile haz alınan bir güzelliktir.” şeklinde tarif etmektedir.

Tasarımda Minimalizm Etkisi

Görsel tasarımda minimalist yaklaşım aracılığıyla daha az görsel ile daha fazla anlamın inşa edildiği eserler ortaya çıkarılmaktadır. Minimalist tasarımı birçok grafik tasarımcının yaptığı işte görmeniz mümkündür. Logo, kartvizit, afiş, poster, ambalaj, katalog/broşür gibi pek çok farklı kurumsal veya bireysel içeriğin tasarımında minimalist dokunuşlar yer almaktadır. Burada tasarımcının asıl gayesi tasarımı gereksiz detaylardan uzak tutmaktır. Minimalist tasarımda dikkat edilen en önemli konu ise işlevselliğe hizmet etmektir. Sadelik ön planda olan bir unsurdur ve gözü yormayan, karmaşadan uzak, sakin ve dingin çalışmalar tercih edilir. 

Günümüzde temiz, naif web sitelerine, şık ve ilgi çekici instagram içeriklerine, sade ve etkili UI/UX arayüzlerine olan büyük ilgi de, minimalist trendin uzun süre aramızda olacağına işaret etmektedir.

Tasarımda Minimalizmden Yararlanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? 

Söz konusu minimalist bir tasarım oluşturmaksa renk paleti sınırlı olmalıdır. Kullanılacak renklerin sınırlı oluşu tasarımın bir renk cümbüşüne dönüşme ihtimalinin önüne geçecektir. Daha az renk ile boş alanlardan faydalanılabilir ve kontrast oluşturulabilir. Zıt renklerin kullanımı da kontrast açısından tasarımcının işini kolaylaştırabilir. Font seçimi konusunda ise okunabilirliği kolay ve basit, sade fontlar tercih edilmelidir. Farklı font kombinasyonlarına dikkat edilmeli, tuhaf ve farklı font seçenekleri kullanılmamalıdır. Sadeliğe ve işlevselliğe odaklanılarak bu bakış açısına hakim bir şekilde tasarım yapılmalıdır. Kompozisyonun uygun şekilde dağıtılması gereken şekillere, renklere ve boşluklar arasındaki dengeye dikkat edilmeli ve bu denge tasarım boyunca korunmalıdır. Tasarımda sadelik ve denge sağlandığında minimalizm bakımından doğru ve işlevsel tasarım ortaya çıkmış olacaktır. 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04