Türkiye’de Reklamcılık
Türkiye’de Reklamcılık
21 Ağustos 2022
Muhammet Daş

Ülkemizde reklamcılık önem atfedilen, ilgi duyulan, başarıyla ve istikrarla büyüyen sektörlerden biridir. Türkiye'de reklamcılık, geç kalınmış ve gelişimini geç tamamlamış bir alan olarak gösterilse de aslında durumun hiç de öyle olmadığını farklı bakış açıları ile inceleyeceğiz.

Reklam çalışmalarına sözlü olarak başlamış olan Türkiye, kültür olarak da reklamcılığa yatkındır. Daha eskilere gittiğimizde Osmanlı İmparatorluğu zamanlarında bile fermanlar, açıklamalar yüksek sesle halka duyurulmaktaydı. Mahalle kültürünün toplumun bir değeri olması dolayısıyla mahallede yüksek sesle ürün satmaya çalışma alışkanlığı bizce reklamcılık sektörünün ülkemizdeki temelidir. Hatta günümüzde bile bu davranış biçimi sürdürülmektedir. Ülkemizde halkın alışveriş yapmak için sık sık gittiği yerlerden biri olan pazarların, hala pazarcıların bağırarak kendi ürünlerinin reklamını yaptığı, çok bağıranın yani reklamını çok yapanın daha çok sattığı yerler olduğunu görmekteyiz. Olaylara daha profesyonel açıdan baktığımızda ise yine reklamcılıkta gazete ve mecmuaya yer veren bir ülke olduğumuz açıktır. Osmanlı zamanlarında temeli atılan gazete ve mecmuaların Cumhuriyet tarihimizde daha da aktif kullanılmaya başlanması reklamcılık sektöründeki hatırı sayılır gelişmelerdendir.

İlk Türk reklam ajansının 1909 yılında kurulmuş olması, bizler için adeta bir milattır. Daha sonra radyo ve televizyonun da bu alana büyük katkıları olmuştur. Cumhuriyet tarihimizdeki ilk reklam ajansının 1944 yılında sektörün duayen ismi Eli Acıman ve arkadaşları tarafından kurulması da reklamcılığın hızla gelişmesini sağlamıştır. Bu dönemlerde geleneksel medyanın kendi içinde büyük aşamalar kaydetmesi ve sürekli yeni bir trendin ortaya çıkması sektörü dinamik kılmıştır. Radyo ve televizyonda yapılan çalışmalar ülkemizde reklamcılığın öncüsü haline gelmiş ve dillere pelesenk olan reklamlar ortaya çıkmıştır. Birçoğu hala aklımızdadır.

Günümüzde ise geleneksel medyanın yerini yavaş yavaş dijital medyaya bırakması, reklamcılık sektörüne de yansımaktadır. Özellikle gençlerin ve çocukların interneti yoğun olarak kullanması ve dijital dünyanın hayatımızın bir parçası haline gelmesi büyük bir pazar oluşturmuştur. Artık geleneksel reklamcılığa göre dijital reklamcılık daha etkili ve başarılı kabul edilmektedir. Dijital reklamcılıkta performans daha ölçülebilirken geleneksel reklamcılıkta bu pek mümkün değildir. Dijital reklamcılıkta arz talep dengesi ve hedef kitle gözetilirken geleneksel reklamcılıkta bir bütüne tanıtım yapılmaktadır.

Son olarak, ülkemizin reklam tarzı olarak neleri benimsediğini inceleyecek olduğumuzda ise reklam çalışmalarında özellikle son yıllarda hataları, yanlışlıkları, yetersizlikleri halka göstererek oluşturmak istenilen bir algı vardır. Olaylara mizahı katarak anlatmak halkın güven duygularına hitap etmek çok önemlidir. "Bunu sizin iyiliğiniz için söylüyorum.” algısı oldukça ön plandadır. Çünkü Türkiye'de güven kazanmak, bir şeyleri kabul ettirmenin en etkili ve kolay yoludur.

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04