UI ve UX Tasarım
UI ve UX Tasarım
20 Ocak 2023
Ayşe Nisanur Hacıbebekoğlu

UI ve UX Tasarım

UI (User Interface) “kullanıcı arayüzü”, UX (User Experience) ise “kullanıcı deneyimi” anlamına gelmektedir.

UX, kullanıcının bir platformu, sistemi, ürünü veya hizmeti kullanırken nasıl hissettiğini ve davrandığını konu edinir. Kullanıcıya daha rahat ve kolay bir kullanım deneyimi sunmayı ve memuniyet sağlamayı hedefler. Örneğin kullanıcı deneyimini önceliklendirerek tasarlanmış başarılı bir web sitesine girdiğinizde içeride gezinirken isteklerinize uygun seçenekleri rahatça arayıp bulabilir; arzu ettiğiniz bilgiye, hizmete ya da ürüne ulaşmada hiçbir sorun yaşamazsınız.

UI ise kullanıcı arayüzü tasarımlarını ifade eder ve sürecin tasarım kısmını kapsar. Bir web sitesinin kullanıcılar tarafından onaylanması ve anlaşılması oldukça önemlidir. Sitenin rengi ve teması, ikonlar, yazılar, kullanıcı paneller ve benzeri UI tasarımcıları sayesinde oluşturulur. Arayüzleri tasarlamadan önce hedef kitle araştırması yapılmalı, ihtiyaçlar belirlenmeli ve belirlenen hedef kitleye göre tasarım gerçekleştirilmelidir. Görsel tasarımın göze hitap etmesi ve kullanıcının konforu dikkate alınmalıdır. 

UI ve UX Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • UX geçmiş deneyimlerden yola çıkar ve amaca yöneliktir, UI ise işlevsellik ve görünümle birlikte daha somut verilerle tasarım yapar.
  • UX işlevsellik ve deneyimden faydalandığı için odağına insanı koyarken UI ise odağına daha çok görsel, işitsel tasarımda kodları ön planda tutar. 
  • UX, kullanıcıların sorunlarını da düşünür ve buna göre hareket eder. UI daha sanatsal ve işlevsel boyutlarla ilgilenir. 

Özetle UX; ürün, hizmet, sistem ya da platform ile kullanıcı arasındaki etkileşim üzerinde durarak kullanıcı deneyimini planlar ve amaç odaklıdır. UI ise sürecin etkileşim yönünden ziyade tasarımın kullanıcıların gözüne hoş gelmesini, onlara hitap etmesini önceler ve daha çok görünüm odaklıdır. Bir benzetmeyle açıklarsak UX bir pizzanın onu yiyecek kişiler açısından lezzetine ve yeme kolaylığına odaklanırken, UI ise onun ne kadar lezzetli göründüğüyle ilgilenir diyebiliriz. 

UI ve UX Tasarımcıları Hangi Programları Kullanırlar?

Sketch, Adobe XD, Figma gibi programlar vektörel tabanlı tasarım araçlarıdır. Vizyon ve örnek sunmanızı sağlar. UI tasarımcıları için oldukça kullanışlıdırlar. Sketch programı aynı zamanda UX tasarımcıları için de işlevseldir. Yanı sıra Mind Manager, SmartDraw, MockPlus, UserTesting gibi programlar da yine UX tasarımcılarının kullanılabileceği alternatif programlardır.
 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04