VR Gözlükleri Çeşitleri & Özellikleri
VR Gözlükleri Çeşitleri & Özellikleri
28 Kasım 2021
Aybüke Yitük

Metaverse nedir tanımlarını ve alanlarını blog yazılarımızda sizlerle paylaştık kısa bir hatırlatma gerekirse; Metaverse, gerçek zamanlı geniş bir ağdır. Sanal konumlardan oluşur, fiziki bulunma hali gerektirmez kullanıcılar eş zamanlı olarak var olabilir. 

Peki Metaverse hangi temel elementler üzerine kuruluyor ? Bunlar kimlik, çoklu cihaz erişimi gibi.

Bizim bu blog konumuızda ise inceleyeceğimiz alan çoklu cihaz erişimlerinde sanal gerçeklik yani VR gözlükleri ilk olarak oyun ve eğlence dünyasında kullanımı yaygınlaşsa da artık günlük hayatımızın bir parçası olmaya aday. Sadece bu kadarlar da sınırlı değil. Uzay araştırmalarından eğitime kadar geniş bir yelpazede giderek yayılmış durumda ve sadece bu kadarlar da sınırlı değil. Uzay araştırmalarından eğitime kadar geniş bir yelpazede giderek yayılmış durumda.Sanal gerçeklik gözlüğü nedir dediğimizde  en genel tanımı VR ortamlar için hazırlanmış bir ekipmandır diyebiliyoruz. VR yani “virtual reality” denilen ve dilimize sanal gerçeklik olarak çevrilen teknolojik terime artık günümüzde oldukça hakimiz. Sanal gerçeklik gözlüğü nedir dediğimizde, gerçeklikten tamamen uzaklaşıp sanal gerçeklikle tanışmamızı, o sanal dünyanın içine dahil olmamızı sağlayan teknoloji aracıdır aslında kısaca. Sanal gerçeklik gözlükleri, VR uyumlu cihazlara bağlandığında görüntüyü 3D olarak aktarıyor. Görüntüyü gerçekmiş gibi yansıtıyo bir nevi beyni kandırıyoruz. Örneğin VR gözlük ile bir film izlerken denizde yüzebilir, suyun derinliklerine inerek su altındaki yaşamı görebilirsiniz. 

 

Sanal gerçeklik artık günümüzün en popüler teknolojileri arasında yer alıyor. Bu durumun hızla hayatın her alanına yayılışına hep birlikte tanıklık ediyoruz. Akıllı telefonlarımızın yerini almaya aday bu teknoloji ile alışveriş, tatil programlarımızı gerçekleştirip iş ortamı için sanal ofisimizde iş arkadaşlarımızla bile buluşabiliriz.

 

En heyecan verici gelişmelerden bir tanesi YouTube üzerinden VR teknolojisi ile yapılacak canlı yayınlar için yapılan çalışmalar. Bu proje hayata geçtiğinde dünyanın bir ucunda olan sıcak bir gelişmeyi sanal gerçeklik gözlükleri ile canlı canlı oradaymış gibi izleyebileceğiz. Bu durum internet haberciliği in de yeni bir dönüm noktası olacak. Tüm video haberler artık başka bir boyut kazanarak VR teknolojisi ile hazırlanacak.

Sanal gerçeklik fikri, ilk kez 1962 yılında Morton Heilig (günümüzün multi-medya uzmanı) tarafından; görme, işitme, koklama ve dokunma duyularımıza hitap eden Sensorama adında bir makine olarak vücut buldu.The Sword Of Damocles,Günümüzde sanal gerçeklik alanında kullanılan kasklı ekranların ilk örneği ise 1968 yılında Amerikalı bilgisayar mühendisi Ivan Sutherland ve öğrencisi Bob Sproull tarafından geliştirildi. Ağır olduğu için tavandan sarkıtılarak kullanılan The Sword of Damocles, gösterdiği çıktıyı, binoküler (çift mercekli – Dürbün) ekrana yüklü bir bilgisayar programından sağlıyordu.Sonralardan Vırtual Boy 21 Temmuz 1995 yılında belki bazılarınızın kullanma şerefine dahil olduğu Virtual Boy piyasaya sürüldü.

Nintendo ve Sega tarafından piyasaya sürülen Virtual Boy, üç boyutlu görüntü sağlayabilen ilk taşınabilir oyun konsoludur. İlk bakışta Zodyak botun arkasına takılan ufak bir motoru andıran bu konsol, paralaks (uzaklık açısı) olarak bilinen efekt aracılığıyla derinlik hissiyatı yaratıyor. Kullanıcı, cihazın önünde neopren malzemeden(bir tür lastik malzeme) üretilmiş bir göz merceğinden içeri doğru bakıyor ve cihaz, gözlük camına benzer bir projektör aracılığıyla kullanıcının monokramatik (tek renkli – Burada Kırmızı) bir görüntüyü algılamasına yardımcı oluyor.

 

Virtual Boy fiyatının pahalı olması, uzun süre kullanımının yorucu olması ve -muhtemelen- kötü pazarlama süreci sebebiyle piyasada tutmadı.

Sanal Gerçeklikte en önemli yere sahip olan Sanal Gerçeklik Gözlüklerinin çeşitleri ve fiyatlarını genel bir durumla aşağıda belirttik Piyasada VR Sanal Gözlük kullanımı ile ilgili birkaç yaklaşım vardır.Birincisi özel donanımı (mercek-ekran, algılayıcı sensörler, kablosuz kontrolcüler), yazılımı olan ve bilgisayarla birlikte kullanılan yüksek teknolojili VR Sanal Gözlük Sistemleridir. Örneğin Oculus, HTC Vive, PlayStationVR.
Bu tarz VR Sanal Gözlük Sistemleri, sanal gerçeklik deneyimi gerçek olarak yaşatan üst düzey kaliteye sahip ancak biraz pahalı sistemlerdir.

Oculus Quest All-In-One VR Gaming Headset 64 GB :

Fiyat:

11.999,99 TL

 

HTC Vive Cosmos PC Virtual Reality Sanal Gerçeklik Gözlüğü :

Fiyat: 6.999.00 TL

HP, Lenovo, Asus gibi başka markalar da Windows VR gözlük sistemlerini piyasaya yakında zaman sürmüşlerdir.

HP Virtual Reality Gözlük Reverb G2 

Fiyat:

9.695,26TL

 

Samsung ve Google gibi bazı markalar ise kendi telefonlarına özel olarak kullanılmak üzere VR gözlükler piyasa sürmüşlerdir. Yine bu telefonlara özel uygulamalar ve oyunlar kullanılmakta.

Samsung Gear VR Sanal Gerçeklik Gözlüğü - SM-R322NZWATUR By Oculus:

Fiyat: 359,00TL


 

Son olarak ise, içerisine 'Gyroskop' özelliği olan telefonların konularak kullanıldığı gözlüklerdir. Genelde Çin malı gözlükler piyasadadır. Sadece telefonunuzu gözlüğe takarak uyumlu VR uygulamalarını kullanabilir, oyun oynayabilir ve 360 derece videoları seyredebilirsiniz.

 

Ayrıca bluetooth veya farklı bağlantı yöntemleri ile telefona bağlanabilecek joystik ve kontrolcüler kullanarak VR deneyiminizi daha da artırabilirsiniz.

 

 

https://www.webtekno.com/en-iyi-sanal-gerceklik-gozlukleri-h82713.html

https://www.amazon.com.tr/telefon-icin-sanal-gerceklik-gozlukleri/b?ie=UTF8&node=13710315031

http://www.teknolo.com/sanal-gerceklik-nedir/

 

Etiketler

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04