Yapay Zeka ve Tasarım
Yapay Zeka ve Tasarım
27 Şubat 2023
Ayşe Nisanur Hacıbebekoğlu

Yapay Zeka ve Tasarım

Son dönemlerin en popüler konusu haline gelen yapay zeka, analitik çözümleme ve bilişsel yetenekler ile hayatımıza yerleşmiş bulunuyor. Yapay zeka destekli araçlar artık gündelik yaşama dair pek çok alanda karşımıza çıkıyor. Tasarım da bu alanlardan biri. 

Tasarımcılar özelinde yapay zeka; işlevsellik, yaratıcılık ve üretkenlik ilkeleri açısından çeşitli sorgulamaların ve sorunların gündeme gelmesine neden olmaya başladı. Yapay zeka vasıtasıyla gerçekleştirilen tasarımlar, tasarımcının kimliği ve çıkan tasarımın yeterliliği göz önüne alındığında ayrı bir tartışma konusu haline geldi. Mesleki bilgisi ya da tecrübesi olmayan pek çok insan dahi yapay zeka destekli araçları kullanarak logo, web sitesi, afiş tasarımı üretmeye başladı. Tüketicinin ihtiyacını istediği düzeye göre karşılayan yapay zeka platformları insan zekasına özgün tasarımlardan bir nebze uzak olmasına rağmen yine de tasarım alanında icra edilen meslek gruplarını etkilemekte. Bazı durumlarda tasarımcıların bile başvurduğu bu araçların kullanımı kimilerine göre tembellik olarak nitelendirilse de kimi durumlar için ise oldukça zaman kazandırıcı olabiliyor.

Tasarımcının ve tüketicinin yapay zekayı nasıl kullandığı çok önemli. Özgünlüğü ve üretkenliği kaybetmemek adına bir tasarımcı pazar araştırması, fikir edinme gibi vakit alan süreçleri yapay zeka yardımıyla, zamandan tasarruf ederek yönetebilir. Grafik tasarım süreçlerinin, yapay zekanın ilerlemesiyle birlikte hız kazanacağı aşikar. Lakin özgün bir tasarım isteniyorsa bu talebi bütünüyle karşılayabilecek asıl güç hala bu alanda eğitim almış olan tasarımcıların elinde diyebiliriz. Dolayısıyla yapay zeka destekli platformların, tamamen grafik tasarımcıların yerini alamayacağı varsayılıyor fakat yapay zekanın özellikle tasarım sektörüne büyük ve olumlu katkılar sağlayabileceği sonucu da asla göz ardı edilmiyor.

 

Örneğin, görsel araştırmalar yaptığınız ve yeni fikirlere ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda kullanışlı olabilecek pek çok yapay zeka aracı var. Bu araçlar sayısız varyasyonda içerik üretebiliyor. Elbette daha önceden de belirttiğimiz gibi tamamiyle orijinal bir tasarım beklentisini karşılayamaz fakat yine de tasarım süreçlerini kolaylaştırmak ve iyileştirmek için kullanılabilir. Bu araçlardan bazıları:
 
Dall-E: Popüler araçlardan biri olan Dall-E, OpenAi firmasının geliştirdiği bir yazılım. Kütüphanesi oldukça kolay bir kullanıma sahip ve içerik olarak da başarılı. 

Deep AI: Kullanımı kolay yazılımlardan biri. Yazdığınız metni değerlendirerek görsel oluşturmanızı sağlıyor. Bir tasarım yapacağınız zaman aklınızdaki taslak fikirlere dair çeşitli seçenekleri görmenize yardımcı olabilir. 

MidJourney: Discord botları üzerinden kullanılabilen bu yazılım ile de farklı görseller üretebilirsiniz. 

Imagen: Google’ın geliştirdiği bir başka tasarım yazılımı. 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04