Youtube Transkripsiyon Özelliğini Andorid'lere de Getiriyor
Youtube Transkripsiyon Özelliğini Andorid'lere de Getiriyor
24 Mart 2022
Burak Karaca

YouTube’u açıp bir dizi izliyorsunuz ve o diziden sevdiğiniz bir sözü ya da sizlerin bir konuda bilgisini artıran herhangi bir videodan bir sözü alıp Twitter hesabınızda paylaşmak mı istiyorsunuz? İşte bunun için, bir süre önceye kadar yapabileceğiniz tek şey, videoda dinlediklerinizi el ile yazıp, paylaşımı yapmaktı ancak Google bunun için farklı bir çözüm geliştirdi.

Yakın zaman önce, YouTube masaüstü web sitesine gelen ve Türkçe’ye “deşifre” olarak çevirebileceğimiz transkripsiyon özelliği, YouTube’da yer alan videoların otomatik olarak oluşturulan metinleri sayesinde, videodan dilediğiniz bir söz veya cümleyi direkt kopyalamanızı sağlıyor. Oluşturulan bu metinde arama yapabilir ve bir videodan, dilediğiniz cümleyi doğrudan çıkarabilirsiniz.

Bir süre önce masaüstü sürümde transkripsiyon özelliğini kullanıma sunan YouTube, özelliği Android uygulamasına da getiriyor. Özellik, süre bazlı altyazılarla kullanıcıların videoda ilgilendikleri kısma metin üzerinden hızlı bir şekilde gitmelerine olanak tanıyor.

İzleyicilerin aktardığı ekran görüntüleri ve paylaşımlara bakıldığında, Google’ın video açıklamasının altına “transkrip göster” düğmesini eklediği görülüyor. Bu düğmeye basıldığında karşınıza çıkan metin ekranı, masaüstü görünümü ile oldukça benzer. Tek fark, tahmin edeceğiniz üzere burada, mobil cihazlara uyumlu olması için tasarımda revizyon yapılmış.

Yaygın Kullanıma Henüz Sunulmadı

YouTube'da video sürelerinin artmasıyla beraber, bir video içerisinde kullanıcıların ilgilendikleri bölümleri bulması da zorlaşmaya başladı. Bu durumla beraber platform, içerik oluşturucuları videoları başlıklara göre ayırabilme özelliğini sunmuştu. Ayrıca, kullanıcıların tam olarak istedikleri bölüme gidebilmeleri adına süre bazlı altyazıları da platforma ekledi.

Şimdiye kadar masaüstü sürümde yer alan bu altyazı özelliği artık belirli Android cihazlarda da kullanılabilecek. Genel olarak masaüstü ile benzer bir görünüme sahip ancak mobil uyumlu bir kullanıcı arayüzü yer alıyor.

Google, birçok değişikliğini sunucu tabanlı güncellemelerle gönderiyor. Bu özellik de, YouTube uygulamasına sunucu tabanlı olarak dağıtılıyor. Yani Google ne zaman uygun görürse, bizler de videoların metin haline doğrudan, o zaman ulaşabileceğiz.

Henüz Türkçe Dil Desteği Yok

Ancak şunu da belirtmekte fayda var, bu özellik Türkçe dili henüz desteklemiyor. Muhtemelen kısa bir süre içerisinde de görmeyeceğiz. Yani izlediğiniz video Türkçe ise, yine o Tweet’i atmak için parmaklarınıza ihtiyacınız olacak

Özellik, şu an için yalnızca belirli Android cihazlarda kullanılabiliyor. Yaygın kullanıma ne zaman sunulacağına bir zaman çizelgesi bulunmuyor.

Etiketler

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04