Z Kuşağı ve Değişen Pazarlama Alışkanlıkları
Z Kuşağı ve Değişen Pazarlama Alışkanlıkları
29 Nisan 2022
Aysu Çelik

Nereden Çıktı Bu "Z" ?

Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz bazı kavramlar var; x kuşağı, y kuşağı, z kuşağı gibi. Aslında bu kuşaklar yıllara göre belirleniyor. 21. Yüzyılın yani milenyumun ilk nesline ise Z kuşağı diyoruz. X kuşakları artık yaşlandı ve Y kuşakları da yaşlandı yaşlanıyor.

Z kuşağı teknolojiyi nasıl kullanıyor?

Z kuşağı için aynı zamanda internet çocukları benzetmesi de yapılır. Yapılan araştırmalara göre Z kuşağının en çok zaman geçirdiği platform %97’lik bir oranla YouTube olmuştur. Yaşıtlarının günlük hayatlarını yakından takip eden Z kuşağı, günlük trendler ile yakından ilgileniyor. Her geçen gün çoğalan YouTube fenomenleri ya da “kanalıma hoş geldiniz” odaklı vlog’lar sayesinde bu kuşak vaktinin büyük bir bölümünü modern televizyonumuz olarak adlandırabileceğimiz YouTube’da geçiriyor.

Z kuşağı ve Pazarlama

2020 itibari ile global tüketicilerin %40’ını oluşturan ve sektörde en güçlü gruplardan birisi haline gelen Z Kuşağı, giderek artan alım gücü ve etkileri ile pazarlamacıların yeni odak noktası haline gelmiş durumdadır.

Teknolojinin içine doğan bu neslin %98’den fazlası akıllı telefona sahip, %75’i ana cihaz olarak akıllı telefonlarını görüyor, %66’sı aynı anda birden fazla online cihaz kullanıyor, %45’i ise mobil cihazlarda her zaman çevrimiçi bulunuyor.

Global Web Index Gen Z 2020 raporuna göre, Z kuşağı günde yaklaşık 8 saat online olurken oyun hariç 4 saat 15 dakikasını mobil uygulamalarda geçiriyor, %92,5’i oyun oynuyor ve buna yaklaşık 2.5 saat vakit ayırıyor. Ayrıca, yarısına yakını da (% 44) yakın arkadaşları ile oynayarak sosyalleşiyor.

Z Kuşağı ve Pazarlama

Z Kuşağının Markalardan Beklentileri Neler?

Z Kuşağı Ailelerin %52’si tüketim alışkanlıklarında çocuklarından etkilendiğini söylüyor. Bu kuşağın %77’si satın alma kararlarında arkadaşlarından etkilendiğini belirtiyor.

Marka tercihleri net olmamakla birlikte Z kuşağının %44’ü sevdiği markalara karşı sadık olduğunu belirtiyor. Z kuşağı,%45’i doğa ve çevreye karşı bilinçli davranılmasını,%45’i geri-bildirimlerinin dikkate alınmasını,%43’ü sosyal konulara önem verilmesini,%40’ı kendilerinin değerli hissettirilmesini,%35’i kişiselleştirilebilir/ayrıcalıklı ürünler sunulmasını, %33’ü sivil toplum kuruluşlarına destek verilmesini,%28’i kendi imajının gelişmesine katkıda bulunulmasını,% 21’i de topluluk oluşturmak için forumların açılmasını markalardan bekliyorlar.  Z kuşağı markaların, kaliteden sonra güvenilir, yaratıcı, trendy-cool genç, eğlenceli ve cesur olmalarını istiyor.

Z Kuşağının Marka Tercihi ve Online Alışveriş Deneyiminde Sosyal Medya Ne Kadar Etkili?

Satın alma süreçlerinde Z kuşağının %77’si arkadaşlarından, %65’i ürün yorumlarından, %57’si ailesinden, %43’ü sosyal medya Influencer’larından, %38’i reklamlardan, %26’sı markalı içeriklerden, %22’si ünlülerden etkileniyor. Z kuşağının %72’si mobil cihazlardan online alışveriş yapıyor. Z kuşağının, markaları arama motorlarında aramaktansa sosyal medya platformlarından aramayı daha çok tercih ediyorlar. Z kuşağının tamamı akıllı telefon kullandığı için, mobil satın almada çok güçlüler. Bu nedenle de markaların, Z kuşağının mobil dünyadaki alışkanlıklarını, tercihlerini ve davranışlarını göz önünde bulundurarak planlama yapmaları gerekiyor. Z kuşağının marka takibi için en çok tercih ettiği platform Instagram iken, yeni ürün keşfi ve satın alma kararları için en çok Youtube’u kullanıyor. Z kuşağının %36’sı yeni bir markayı online reklamlar aracılığıyla duyuyor, %27’si ise yeni ürünleri sosyal medyada gördükleri tavsiyelerle keşfediyor. Influencer pazarlaması ile markaların Z kuşağına ulaşma imkanı arttı.

Online ödeme yöntemlerine sıcak yaklaşan Z kuşağının online satın almasını etkileyen en güçlü ibareler;

  • ücretsiz kargo
  • hediye çeki/indirim,
  • hızlı ve zaman duyarlı müşteri hizmetleri
  • diğer müşterilerin yorumları
  • ertesi gün teslimat
  • kolay ödeme sürecinin sunulması

Z kuşağı,söz konusu fayda yaratmak olduğunda bütçelerini hızlıca harcıyorlar. %82’si çevreye duyarlı ürünleri almayı tercih ettiğini, %61’i geri dönüşüme destek verdiğini, %57’si fayda yaratan markalardan satın alım yapmanın önemini, %71’i son bir yıl içinde en az bir adet ikinci el kıyafet aldığını söylüyor.

Kısacası, Z kuşağı gerçekten onların neye ihtiyacı olduğunu ve ne istediğini anlayan markalardan alışveriş yapmayı istiyor.

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04