Google Başlık Etiketi Kılavuzunu Değiştirdi
Google Başlık Etiketi Kılavuzunu Değiştirdi
14 Ekim 2022
Aysu Çelik

Google Başlık Etiketi Kılavuzunu Değiştirdi

Google başlık etiketleri, bir web sayfasının içeriğinin ne olduğunu açıklamak amacıyla oluşturulan meta öğelerdir. Google, başlık etiketlerini arama sonuçları sayfalarında (SERP’ler) gösterir. Birçok yayıncı, web sayfalarının hangi anahtar kelime veya hangi kelime öbekleriyle alakalı olduğunu belirtmek için başlık etiketi kullanır.

Bu noktada Google algoritmaları, yayıncının belirlediğinden daha açıklayıcı bir metin tespit ederse başlık etiketlerini yeniden yazmaktaydı. Arama sonuçlarındaki başlık etiketlerini yeniden yazma özelliği 2021 yılında büyük ölçüde arttı ve bir çok sıkıntıya sebep oldu. Arama trafiğinde bildirilen ve Google’ın başlık etiketlerini yeniden yazmasıyla ilişkilendirilen birçok düşüş gözlemlendi. 2021 yılındaki güncellemeden sonra yapılan bir analizde arama sonuçlarının %61’inden fazlasının yeniden yazılmış başlık etiketlerini içerdiği belirtilmişti.

Başlık Etiketi Kılavuzunda Yapılan Değişiklikler

Bunun sonucunda Google, 8 Ekim 2021 tarihinde başlık etiketlerini kontrol etme konusunda bir kılavuz yayınladı. Kılavuza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

“Başlık” ifadesi web sayfasının en üstündeki başlık veya HTML başlık öğesine (H1, H2, H3) yapılan bir referans anlamına gelebilir. Bu nedenle “başlık” kelimesi belirsizdir. Sayfanın üst kısmındaki başlık genellikle bir başlık öğesi olsa da, kılavuzun yeni sürümünde konuya dair açıklama aşağıda gösterildiği gibi daha kesindir.

Orijinal versiyon: “Sayfanın ana başlığının hangi başlık olduğunu açıkça belirtin.”

Kılavuzun güncellenmiş versiyonu: “Sayfanın ana başlığının hangi metin olduğunu açıkça belirtin.”

Orijinal versiyondan bir bölüm: “…ve birden fazla başlığın aynı görsel ağırlığı ve önemi taşıması kafa karıştırıcı olabilir.”

Aynı bölümün netleştirilmiş yeni sürümdeki hali: “…ve birden fazla ana başlığın aynı görsel ağırlığı ve önemi taşıması kafa karıştırıcı olabilir.”

Güncellenen üçüncü cümlenin orijinali: “Başlığınızın bir sayfadaki diğer metinlerden farklı olmasını ve sayfada en belirgin olarak öne çıkmasını sağlayın (örneğin, daha büyük bir yazı tipi kullanmak, başlığı sayfadaki ilk görünen öğesine yerleştirmek vb.).”

Aynı cümlenin güncellenmiş hali: “Ana başlığınızın bir sayfadaki diğer metinlerden farklı olmasını ve sayfada en belirgin olarak öne çıkmasını sağlayın (örneğin, daha büyük bir yazı tipi kullanmak, başlık metnini sayfadaki ilk görünen öğesine yerleştirmek vb.).”

Kılavuzda yapılan son değişiklik ise, Google’ın arama sonuçlarında görüntülenen bir başlık bağlantısındaki ifadeyi belirlemek için ne kullandığını açıklayan kısımda gerçekleştirildi.

Orijinal kılavuzdaki hali: “Bir sayfada gösterilen ana görsel başlık veya başlık.”

Güncellenmiş sürümdeki hali: “Sayfada gösterilen ana görsel başlık.”

Görüldüğü gibi kılavuzun kendisi değişmese de açıklamadaki ufak değişiklikler rehberin kolay anlaşılması bakımından fark yaratıyor.

Görsel Linkleri:

https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/dizustu-bilgisayar-teknoloji-tus-takimi-cihaz-6986455/
https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/gri-ahsap-masa-uzerinde-macbook-air-67112/

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04