Ne İşe Yarıyor Bu Kalite Puanı Dedikleri Şey
Ne İşe Yarıyor Bu Kalite Puanı Dedikleri Şey
21 Ağustos 2019
Dijital Uzmanı

Çok Parası Olan Firmanın Reklamı Daha Üst Sıralarda Çıkar mı?

Büyük firmalar ile yarışabilir miyim? “Onların reklam bütçeleri yüksek, bizim o kadar bütçemiz yok üst sıralarda yer alamayız. “ diyen müşteriler ile çok kez karşılaştık. Verdiğimiz cevap ise evet daha düşük bütçeler ile de üst sıralarda yer alabilir, büyük firmalar ile yarışabilirsiniz. Peki nasıl?

Kalite puanı bir çok reklamverenin bilmediği google ads reklam performasları için hayati önem taşıyan bir metriktir. 

Öncelikle kalite puanı nedir? Kalite puanını etkileyen parametreler nelerdir? onlara bakalım.

Kalite puanı; Reklamlarınızın, anahtar kelimelerinizin ve web site açılış sayfanızın kalitesine ilişkin bir tahmindir. Her arama da yeniden hesaplanır, sabit değildir. 1 ile 10 arasında değer alır. Reklamlarınız ve açılış sayfanız kullanıcı için ne kadar alakalı olursa kalite puanınız 10 değerine yaklaşır. 

 Kalite puanını etkileyen parametreler ise; 

  • Beklenen tıklama oranı,

  • Reklam alaka düzeyi,

  • Açılış sayfası deneyimidir. 

 

Beklenen tıklama oranı Reklamınızın konumundan, uzantılarından, belirginliğini ve görünürlüğünü etkileyebilecek diğer reklam biçimlerinden bağımsız olarak, ilgili anahtar kelime için reklamlarınız gösterildiğinde bu reklamların tıklanma olasılığını ölçen bir anahtar kelime durumudur. Örneğin; ayakkabı satışı yaptığınız bir e-ticaret siteniz var. Rakip firmaların ayakkabı anahtar kelimesi aratıldığında ve reklamları 1. konumda gösterildiğinde ortalama reklama tıklama oranı %50 olsun. Sizin siteniz 1. konumda gösterildiğinde tıklama oranınız %50’nın altında ise rakiplerinizin 1. konumda elde ettiği tıklama oranın altında kalmışsınız demektir. “Ortalamanın altında” kaldığınız için kalite puanınız düşer. 1.konumda gösterildiğinizde ortalama tıklama oranınız %50 ise yani rakipleriniz ile 1. konumda gösterildiğinizde aynı tıklama oranına ulaşıyorsanız  “ortalama” olarak yazar ve kalite puanınız değişmez. 1.konumda gösterildiğinizde tıklama oranınız %50 üzerinde olursa yani rakiplerinizin 1. konumda iken aldığı tıklama oranını geçmişseniz “ortalama üstünde” yer alır ve kalite puanınız artar.

Kültürel, bölgesel, iklimsel, mevsimsel,sosyal olarak tıklamalar farklılık göstereceği için bir ürün veya hizmetin tüm illere göre kalite puanları da değişir.

Reklam alaka düzeyi; Kullanıcı hangi anahtar kelimeyi aratıyorsa reklam grubunuz içerisinde o anahtar kelimelerin varyasyonları olmalı, reklam başlığı ve açıklamaları o anahtar kelimeyi içermeli, linke tıklayan kullanıcı o anahtar kelimenin bulunduğu sayfaya yönlendirilmelidir.

Örneğin; Beyaz spor ayakkabı aratan kullanıcıya kırmızı topuklu ayakkabı başlıklı bir reklam metni gösterir, kırmızı topuklu ayakkabıların bulunduğu sayfaya yönlendirirseniz kullanıcıya alakasız içerik göstermiş olursunuz ve kalite puanınız düşer. 

Açılış sayfa deneyimi; Kullanıcı deneyimine uygun web site oluşturmalısınız. Mobil uyumlu olması, sitenin hızlı olması kalite puanınızı arttıracaktır.

 

Peki reklam sıralaması nasıl belirleniyor? Parayı veren düdüğü çalar mı?

Reklam sıralama puanı = Tıklama başı maliyet(tbm) x Kalite puanı. 

Reklam sıralama puanı hangi firmanın yüksek ise o firma üst sırada yer alır.

 x,y,z isimli üç firma olsun.

 x firması tıklama başına 1 TL versin ve kalite puanı 10 olsun. Reklam sıralama puanı 1x10= 10 olur.

y firması tıklama başına 2 TL versin ve kalite puanı 4 olsun. Reklam sıralama puanı 2x4=8 olur. 

z firması tıklama başına 3 TL versin ve kalite puanı 2 olsun. Reklam sıralama puanı  3x2=6 olur.

 

Tıklama için en çok parayı z veriyor. Bir tıklama için z firması 3 TL verirken x firması bir tıklama için 1 TL veriyor. Bu durumda z nin 1. sırada olması gerekmiyor mu?

Google bu konuda çok adil davranıyor. En çok parayı veren değil, kullanıcıya en alakalı içerikleri gösteren firmaya üst sırada yer veriyor. Kalite puanının yüksek olması sayesinde reklam sıralama puanı en yüksek x firmasının olduğu için x firması, rakiplerinden daha az tıklama başı maliyet ödemesine rağmen y ve z firmaları arasında en üst sırada yer alacak. 1 tıklama için fazladan 2 TL veren z, 100.000 tıklamada 200.000 TL zarara uğrayabilir.

Kalite puanının yüksek olması sizlere hem maliyet avantajı sağlayacak, hem de büyük firmalar ile rekabet edebilmenizi sağlayacaktır. 

Google Ads reklamları yapıyorsanız yada bir ajans ile çalışıyorsanız anahtar kelimelerinizin kalite puanlarını mutlaka öğrenmeli ve düşük ise acilen optimizasyon işlemi yapmalısınız. Ayrıntılı bilgi ve destek için (0850) 304 12 02 numaralı hatımızdan veya destek@dijitaluzmani.com adresimizden bizlere ulaşabilirsiniz.

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04