NÖROPAZARLAMA ve PAZARLAMA PSİKOLOJİSİ
NÖROPAZARLAMA ve PAZARLAMA PSİKOLOJİSİ
20 Eylül 2022
Muhammet Daş

Hızla gelişen, büyüyen ve değişen dünyada rekabet koşullarıyla birlikte pazarlama dünyasında da geleneksel pazar araştırma yöntemleri yetersiz kalmakta ve bununla birlikte şirketlerin tüketicilerini yanlış tanımaları, yanlış ürünleri yanlış kişilere ve yanlış stratejilerle pazarlamaları gibi sorunlar açığa çıkmaktadır. Tüketicilerin araştırma esnasındaki psikolojik koşulları, araştırma yapanın tüketicide bıraktığı etki bu yanlış ölçümlemelerin başlıca sebeplerindendir. Bu nedenle tüketicilerin bilinçdışı tepkilerini ölçen nörobilim esasları ve psikolojiye dayalı pazarlama uygulamaları önem kazanmaya başlamıştır.


Bu noktada yapılması gereken aslında tüketicinin dünyasını, ruh halini, bakış açısını anlamak ve pazarlama iletişiminizi, stratejinizi müşterilerinize göre şekillendirebilmektir. Yapılan hataların çoğu şirketlerin, tüketicilerin kendileri gibi düşündüğünü sanmasından kaynaklanmaktadır. Firmanın kendi bakış açısının tüketici için de doğru ve geçerli olduğunu zannetmesi sağladığı hizmetlerde büyük eksikliklere yol açmaktadır. Halbuki, tüketim psikolojisi farklıdır. Her ne kadar kararların bilinçli verildiğini düşünsek de aslında karalarımızın çoğu duygusal imgeler ile oluşurken satın alma kararlarının ise %94,2’si bilinçdışında şekillenmektedir. Daha iyi bir müşteri deneyimi sunmanız, sadakati ve satışlarınızı artırabilmeniz için ihtiyacınız olan en önemli unsur olayların en temeline inmektir. Yani tüketiciyi tanımak, neye nasıl tepki verdiğini çözümleyebilmektir. Tüketicilerin satın alma esnasında neler düşündüğünü, düşünce aşamalarını ve karar mekanizmalarının nasıl işlediğini anlamak bir ürünün pazarlamasında işimizi kolaylaştıracak hayati konulardır. Çünkü müşterimizin ne istediğini bilmek, onun profiline uygun tavır ve davranış içerisinde olmak satışı gerçekleştireceğimiz aşamada müşterinin tarafında olduğumuz hissini uyandırır. Bu bilgilerin tamamını da nöropazarlamaya ve pazarlama psikolojisinin gelişimine borçluyuz.

Birçok büyük firma nöropazarlama yöntemleri kullanarak deneyler yapmış buna uygun ürün görselleri ve satış politikaları oluşturmuştur. Örneğin “Campbell’s Soup” ve “Gerber” gibi markalar bu yöntemleri kendi paket tasarımlarını yenilemek için kullanmışlardır. Ürünlerin paketlerini tüketicilere göstermiş; pozitif, negatif ve nötr olarak tepkilerini kaydetmiştir. Bu bilgilere ek olarak renk, yazı ve görsel ilgili detaylı sorular sorulmuş ve cevapları derinlemesine analiz etmişlerdir. Bu araştırma sonucunda müşterilerin patates resmi ile kullanılan parlak ve gösterişli paketlere negatif cevaplar verildiği tespit edilmiştir. Bir süre sonra mat yeni paketler tasarlanmış ve parlaklar olanların üretimi durdurulmuştur. Yine bir başka örnekte PayPal, hızlı ve kolay olarak odaklanılan reklam stratejilerine, reklam güvenirliği açısından daha fazla cevap alındığını tespit etmiş ve sonuçlara dayalı tamamen yeni bir reklam kampanyası düzenlemiştir.

Dünyada hızla gelişen pazarlama stratejileri ve bilimsel çalışmalar ülkemizde de büyük firmalar tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Nöropazarlama ve pazarlama psikolojisinin firmalara büyük kazançlar sağladığı, uzun yıllar kullanılacak stratejileri oluşturduğu ve oluşturmaya da devam edeceği aşikardır.

Kaynakça: 

https://www.neuro-mar.com/noropazarlama-ve-pazarlama-psikolojisi-danismanligi/
https://ybea.khas.edu.tr/programs/pazarlama-psikolojisi-ve-noropazarlama-egitimi-228
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/50460
 

Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Başarıya ulaşmanız için bir form uzağınızdayız!

veya
uzman ekibimiz ile görüşün.

+90 850 304 12 02+90 232 332 14 04